Merhaba Değerli Okurlar.

Hakkari Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Nurettin Yılmaz, dün, Hakkari FM’in canlı yayın konuğu oldu. Hakkari FM’in etkili sunucularından DJ Pervin Tekinay’ın moderatörlüğünde, eğitim üzerine 1 saate yakın süren, keyifli bu radyo söyleşisini, dinleyemeyenler için bu haftaki köşeme taşıdım, iyi okumalar….

Sizi tanıyabilir miyiz, nerelerde görev yaptınız ?

—— Nurettin Yılmaz, 1979 yılında, Şırnak’ın İdil ilçesinde doğdum; ilk, orta ve lise öğrenimini, İdil’de tamamladım. 2004 yılında, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Ana Bilim Dalı, Türkçe Öğretmenliği Programı’nı bitirdim. Yaklaşık 19 yıldır, milli eğitim camiamızda, farklı görevlerde hizmet etmeye çalışıyorum. 2004 yılından itibaren, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki çeşitli eğitim kurumlarında, öğretmenlik ve yöneticilik yaptım. 2014 tarihinde, Şırnak İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve 2015-2020 yılları arasında Şırnak İl Millî Eğitim Müdürü görevini yürüttüm. 25.08.2023 tarihinde, Hakkâri İl Müdürü olarak göreve başladım ve halen bu görevi yürütmekteyim. Evli ve üç çocuk babasıyım.

İl Milli Eğitim Müdürü ve bir aile babası olarak Hakkari’yi nasıl buluyorsunuz?

—— Öncelikle medeniyetimizin kadim kenti Hakkari’de yaşamaktan mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Memleketim Şırnak’la çok benzerlikler gösteren bir ilimiz. Oğlumu, buradaki bir okula gönderiyorum. O bakımdan ben de kendimi bir Hakkarili olarak hissediyorum. Yani burada yabancılık hissetmiyorum. Burayı seviyorum.

İl Milli Eğitim Müdürü olarak yaptığınız okul ziyaretlerinizde, hangi konulara dikkat edersiniz?

—— Mümkün oldukça ekibimle birlikte, sık okul ziyaretleri yaparak eğitim-öğretim faaliyetlerini yerinde gözlemlemeye gayret ediyoruz. Yönetici olarak eksiklikleri doğru tespit edebilmeyi, bunlara etkili çözüm üretebilmeyi ve tabii ki doğru rehberlik yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun için de olaylara çok yönlü bakarak farklı bakış açıları geliştirmek gerekir. Bu konuda da kendimi şanslı hissediyorum. Zira eğitim camiasında; veli, öğretmen, okul yöneticisi, şube müdürü, il müdür yardımcısı, il müdürü olarak her kademede bulundum. Şimdi de Hakkari İl Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapıyorum. Örneğin; bir okula gittiğimde, bir baba gözüyle, öğrencimle ilgili okuldan ne bekliyorum? Bir öğretmen olarak nasıl bir ortamda çalışmak isterim? Bir okul yöneticisi olarak öğrenci, öğretmen ve destek personelinden neler bekliyorum? Bu soruların cevaplarını düşündüğümde öncelikli konularım ve beklentilerim ortaya çıkıyor aslında. İşte okul ziyaretlerimde, bütün paydaşlarımızın gözünden kurumun performansını değerlendirip bu doğrultuda rehberlik yapmaya çalışıyorum.

Hakkari’nin her mahallesinde, vatandaşlarımızın kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuklarını gönderebileceği ilkokul, ortaokul ve lise mevcut mudur?

—— Mahalle bazında değerlendirdiğimizde, her mahallede, öğrencilerimize yürüme mesafesinde ilk ve ortaokulların mevcudiyetinden bahsedebiliriz. Liselere yerleştirme, Bakanlığımız tarafından, LGS sınav sonuçlarına göre yapıldığından, aynı şeyi söyleyemeyiz. 2023 eğitim-öğretim yılı itibariyle ilimizde; 185 ilkokul, 135 ortaokul ve 47 lise bulunmakta ve bu okullarımızda; 64.758’ ü örgün, 12.971’i MESEM ve 7.131’ü de açık öğretim olmak üzere toplamda 84.860 öğrencimiz, öğrenim görmektedir. Kırsaldaki yerleşim yerlerinde, öğrenci azlığı nedeniyle taşımalı eğitim yapmaktayız; buralardaki ortaokul ve lise öğrencilerimiz kent merkezindeki okullara ücretsiz olarak taşınmaktadır. Taşımalı eğitimle kırsaldaki çocuk ve gençlerimiz, sınırlı imkânlarla eğitimlerini devam ettirmek yerine, kent merkezlerinde daha kaliteli bir eğitim alma imkânına da kavuşmaktalar. İlimizde yeni açılacak okul planlamalarını yaparken okul türü açısından öğrenci ve velilerimize farklı yelpazeler sunmaya, onların istedikleri okul türlerine ilimiz sınırları içerisinde erişebilmelerini sağlamaya çalışıyoruz.

Okullarımızın eksikleri var mı? Okullarımızın yardımcı hizmetler, kalorifer görevlisi, memur gibi personel ihtiyaçları hakkında ne düşünüyorsunuz?

—— Okullarımıza baktığımız zaman; günümüzde her yerde görülebilecek olan ve eğitim sistemimiz içerisinde karşılaşılan genel sorunlar olduğu görülür. Örneğin, il merkezindeki okullarımız, doğalgaza geçtiği için bu okullarımızda sorun yok; ancak ilçelerimizde, yardımcı hizmetli kadrosunda personel eksiğimiz ve kalorifer ateşleyicisi bulma sıkıntımız var. Bu, şu anda, Sayın Bakanımızın da gündeminde olan ve çoğu ilimizde olan bir sıkıntı. Devlet, her türlü imkanı sağlıyor; fakat kadroları Maliye Bakanlığı veriyor. Bu sebeple bırakın yerelde çözmeyi, Milli Eğitim Bakanlığı’mızın bile tek başına çözebileceği bir sorun değil. Yani bu bizi de aşan bir problem. Ama İŞKUR’dan elemanlar alıyoruz. Tabii ki bu yeterli değil. Bu sebeple ben, velilerimizin ve öğrencilerimizin de okullarını sahiplenmelerini istiyorum. Ancak ilimize has sorunlar da yok değil. Bu sorunların da her birinin çözümü konusunda, Valimiz Sayın Ali Çelik’in eğitime olan muazzam ilgileri ve destekleriyle gerekli girişimlerde bulunuyor ve çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ancak genel olarak değerlendirdiğimizde şunu diyebiliriz ki, eğitim-öğretim çalışmalarını aksatacak eksiğimiz yok, çalışmalarımız daha ziyade sunduğumuz eğitim faaliyetlerinin kalitesini ve verimini arttırmak yönünde. Şöyle ki; ilimizde farklı okul türleri açmak, yeni okul yapımı ile ilgili gerekli girişimlerde bulunmak, derslik sayısını artırarak sınıf mevcutlarını ideal seviyeye çıkarmak öğrenci devamsızlıklarını azaltmak için alan taramaları yapmak gibi. Ayrıca okullarımıza imkânlar ölçüsünde aktarılan maddi kaynakları, öğrencilerimizin yeteneklerini fark etmelerini sağlayacak ve geliştirmelerine yardımcı olması düşüncesiyle sosyal-kültürel etkinlikler istikametinde de değerlendiriyoruz.

Değerler Eğitimi ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

—— Toplum olarak çok güçlü değerlere sahibiz. Ancak çocuklarımız ve gençlerimizi etkileyen çok fazla olumsuz uyarıcı var. Üstelik kent yaşamının koşuşturması bizleri kendi kabuğuna çekilmeye ve bireysel yaşamaya zorluyor. Bu konuda çok karamsar olmak istemiyorum; ancak gerçekleri de görmek zorundayız. Geniş ailelerin yerini çekirdek ailelerin aldığı günümüzde bireyselliğin ön plana çıktığı bir vakıadır; ancak her şeye rağmen değerlerimizin yaşanmasını ve yaşatılmasını sağlamak durumundayız. Okullarımızda değerler eğitimi çalışmalarını yürütmek için Müftülük- Belediyemiz gibi paydaş kurumlarımızla işbirliği halinde faaliyetler yapıyoruz. Örneğin; Valimiz Sayın Ali Çelik’in, Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle öğrencilerimize hediye ettikleri Çanakkale gezisi gibi ziyaretler, Bir Çınarın Gölgesinde adlı projemizle ilimizdeki ulu çınarların deneyimlerinden yararlanma ve yaşlı insanlarımızla buluşma faaliyetlerimiz ve Mevlidi Nebi haftası programlarımız gibi hazırlıklarımızı sayabiliriz.

Öğrencilerin yıl boyu motivasyonu için ne gibi etkinlikler düzenliyorsunuz?

—— Öncelikle öğretmen, öğrenci ve eğitimle ilgili tüm projelerde, yanımızda yer alan, her fırsatta himayelerini gördüğümüz ve 10 bin öğrencimizin, aynı anda kazanım değerlendirme sınavlarından yararlanmasına büyük katkı sunan Valimiz Sayın Ali Çelik’e, Hakkari Eğitim Ailesi olarak şükranlarımızı sunuyoruz. Valiliğimizin himayelerinde, ilimizde eğitim faaliyetlerinde birlikteliği sağlamak, öğrencilerin öğrenim durumlarını gözlemlemek amacıyla il geneli, eş zamanlı olarak 8’inci ve 12’nci sınıflarda okuyan 10.129 öğrencimize yönelik LGS ve TYT kazanım değerlendirme sınavının birincisini başarıyla gerçekleştirdik. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak adına, Yüksekova’dan Şemdinli’ye, Çukurca’dan Derecik’e kadar 4 ilçemizin tamamına, kazanım değerlendirme sınavlarını, periyodik olarak yapmayı planladık. Yaptığımız ve yapacağımız bu sınavlarla; öğrencilerimizin; akademik gelişimi takip etmek, her bir eğitim – öğretim döneminde, öğretilmesi planlanmış olan kazanımlardan, hangilerinin tam olarak öğrenilmiş, hangilerinin tam olarak öğrenilmemiş olduğunun izlenmesi ve neden öğrenilemediğinin ortaya çıkarılması, sınav sonuçlarına göre öğrencilerin konuları tekrar etmesi ve konuları pekiştirmesi, dönem boyunca müfredat kapsamında işlenen konuların taranarak pekiştirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Böylelikle öğrencilerimizin gelişimlerini, periyodik olarak il-ilçe-okul ve sınıf bazında, detaylıca takip edeceğiz. Öğrencilerimize, yıl sonuna kadar sınavlarda başarılı olmaları için gerekli her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz.

      Örgün öğretimde okuyan 64.758 öğrencimizin olduğunu söylemiştim. Her birinin mutlaka iyi olduğu bir alan, farkında olmadığı bir yeteneği vardır. Bu yetenekleri ortaya çıkarmak için çeşitli etkinlikler yapıp başarıyı ödüllendiriceğiz. Geçen eğitim-öğretim yılı başından bu yana il içi, il dışı ve yurt dışı olmak üzere birçok öğrencimiz, çeşitli amaçlarla düzenlenen gezilere katıldı; ayrıca çoğu öğrencimiz resim, şiir ya da kompozisyonla dereceye girmenin gururunu yaşadı. Yine okullarımız, hummalı bir biçimde, bilim şenliği hazırlıkları yapıyorlar. Öğrencilerimiz, çeşitli sportif branşlarda, başarılı olarak Türkiye Şampiyonalarında; birincilik, ikincilik ve üçüncülükler elde edip gururumuz oluyorlar. Hakkari Eğitim Camiası olarak öğrencilerimizi, her alanda, motive etmek için ciddi gayret sarf ettiğimizi ve edeceğimizi söyleyebilirim.

Eğitimde, öğrenci ebeveynlerine düşen sorumluluklar nelerdir?

—— Eğitimin birçok bileşeninin olduğunu biliyoruz ve başarıyı yakalamak da bu bileşenler arasındaki uyuma ve işbirliğine bağlı. Bir dizi vagonun bir ucuna bir lokomotif, diğer ucuna başka bir lokomotif bağlandığını, bunların aksi yönde hareket ettiklerini düşünün. Vagonlar ilerleyemeyeceği gibi belki bir noktadan sonra birbirinden kopacak ve dağılacaklardır. Bu nedenle en önemli paydaşımız olan velilerimizin eğitime bakış açısı ve bizlere desteği çok önemli. Yapılan araştırmalar eğitim açısından destekleyici bir tutum içinde bulunan ailelerden gelen çocukların okul başarıları daha yüksek olduğunu gösterir. Bütün bilimsel verilerden yola çıkarak velilerimize söylememiz gerekenleri şu üç cümleyle özetleyebiliriz:

1. Çocuklarını ilgi, sevgi ve şefkatlerinden mahrum etmesinler.

2. Eğitimin kesintisiz bir süreç olduğundan hareketle çocuklarının gelişimi ve olumlu davranışlar kazanmasını sağlamak için okuldaki eğitimi destekler bir tutum içerisinde olsunlar.

3. Velilerimizle aynı amacı taşıyoruz. Gayemiz ailesine, milletine faydalı, mutlu bireyler için çaba sarf ettiğimizi bilsinler ve bizlere güvensinler.

Son olarak radyomuz aracılığı ile öğrencilerimize ve dinleyicilerimize, neler iletmek istersiniz?

—— Sevgili öğrencilerimiz, öncelikle çok okumanızı istiyorum. Ders çalışmayı bir ilke edinip, zamanı en iyi şekilde kullanmanız gerekiyor. İyi bir öğrenci olmanızın yanı sıra anne babalarınız için iyi bir evlat, ülkemiz için iyi bir vatandaş olmanızı istiyorum. Başarıya giden yolda hayaller kurun; çünkü hayallerini sürekli besleyen kişilerin yolları, hep açık olur, başarıları hiç bitmez. Gelecek yaşamda, ışığınız hiç sönmesin.

       Değerli dinleyiciler; çabalarımızın tek gayesi var; Valimiz Sayın Ali Çelik’in liderliğinde, Valiliğimizin himayelerinde, Belediyemiz, il emniyet müdürlüğümüz ve velilerimiz gibi tüm paydaşlarımızın destekleriyle güvenli ve huzurlu okul ortamlarında, kaliteli bir eğitimle, milli ve manevi değerlerimizi benimsemiş, ailesine ve milletine faydalı bireyler yetiştirmek. İlimizin eğitimdeki başarı çıtasını daha yükseğe taşımak için çok çalışacak ve daha çok alınteri dökeceğiz. Bunun için de tüm paydaşlarımızın ve sizlerin desteğinizi yanımızda görmek bizlere ayrıca güç katacaktır. Sunacağınız katkılar için şimdiden teşekkür ederim. Bu vesileyle, ilimizin eğitim-öğretimiyle ilgili düşünce ve görüşlerimizi, paylaşma imkanı verdiği için Hakkari Radyosu'na ve Pervin Hanım sizlere teşekkürlerimi sunuyor, iyi yayınlar diliyorum.

    Sayın Müdürüm, değerli vaktinizi ayırarak sorularımızı cevaplandırdığınız için bizler de sizlere teşekkür ediyoruz.