Hakkari'de bir çok alanda üretim yapan Lilyana Kadın Kooperatifi bünyesinde açılan ‘Mutfakta’ yöresel yemek hizmeti de veriliyor.

Bulak Mahallesi Şenler Otelin yan tarafındaki adresinde 8 Mart Kadınlar gününde açılan Lilyana Gastronomi Atölyesi bünyesindeki ‘Mutfak’ isimli işyeri kentin lezzet duraklarından biri olmaya aday.

Kadın eli ile yapılan Hakkari doğabasını, Keledoşonu, Kirisini ve ayran çorbasını kentin yeni lezzet durağında bulmanız mümkün

2022 yılında kurulan ve 2024’te ikinci atölyesini kuran 14 eğitmeni ve 30 öğrencisi bulanan Lilyana Kadın Kooperatifi, bir yandan Hakkari gastronomi kültürünü görünür kılıyor diğer yandan da kentin yöresel yemeklerini tanıtıyor.

Öğrencilere verdikleri gastronomi eğitimleri ile ön plana çıkan Lilyana Kadın Kooperatifi bünyesinde çalışan emekçi kadınlar, ev ekonomilerine de katkı sağlıyor

Kursiyerlerin kendini geliştirme fırsatı bulduğu, Hakkâri Mutfağı dileyenlere yörenin lezzetli yemeklerini tat imkanı da sunuyor.

Hakkari Mutfağı ile ilgili bilgi veren Lilyana kadın kooperatifi üyesi Esra Kılıç, kadınların emeği ile kurdukları atölyede kentin lezzetli yemeklerini yaptıklarını söyledi.

Atölye çalışanlarının tamamen kadın olduğunu vurgulayan Kılıç, “Burası Lilyana Kadın Kooperatifine bağlı bir gastronomi mutfağı. Amacımız Hakkari’deki endemik bitkileri yemeklerimizde kullanmış olmak ve yemeklerimizi tanıtmaktır. Şuanda burayı beş kadın arkadaşımla beraber işletiyoruz. Her öğlen 3 çeşit yemeğimiz çıkıyor. Daha doğrusu 5 çeşit yemeğimiz var. Yemeklerimizde yöresel otlarımızı kullanıyoruz. Yemeklerimiz tamamıyla Hakkari yöresine aittir. Daha önce bu yemekleri yemiş ama sonra yiyecek bulamayıp mekan arayanlara burası ideal bir adres. Burada doğaba, kiriş yemeğimiz çıkıyor. Keledoş çıkıyor. Hepsinde de yöremizde yetişen otları kullanıyoruz. Örneğin bütün öğlen araları pilavlarımız çıkıyor. Pilavda, luşe, çorin gibi otlar kullanılıyor. Doğabada da yine dağ kekiğini kullanıyoruz. Bu şekilde aslında insanların özlediği tatları sunuyoruz” dedi.

Kılıç, atölyede geleceğin aşçılarını yetiştirdiklerini belirterek “Burada öğrenci yetiştiriyoruz hatta her hafta sonu sınavları oluyor. Yani kendini geliştiren sınavı geçen öğrenciler bizimle çalışmaya devam ediyor” diye konuştu.

Hakkari’de 19 Mayıs coşku ile kutlandı Hakkari’de 19 Mayıs coşku ile kutlandı

Editör: Zeki DARA