Merhabalar Kıymetli Okurlar, 

Valimiz Sayın Ali Çelik, "Gençlerle Yeni Ufuklara" temalı söyleşi kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Nurettin Yılmaz ile birlikte her hafta, farklı bir okulumuzun öğrencileriyle buluşmaya devam ediyor. Bu haftaki söyleşi programına konuk olan okul, Hakkari Sosyal Bilimler Lisesi oldu. Valimiz Sayın Çelik, çeşitli konularda zaman zaman esprili yanıtlarıyla gençlerimizi güldürürken, yaşantısından eğitim yıllarına; hayatında iz bırakan öğretmeninden, Hakkari ile ilgili konulara kadar merak edilen birçok soruya daha yanıt verdi.

Anadolu'da doğup büyüyen ve bu coğrafyanın kültürü ile yetişerek hayatın bütün zorluklarına rağmen, bugün önemli bir devlet adamı olmayı başaran Vali Çelik'in, halde sebze satarken bir yandan kasaların üzerine uzanıp uyuması, bir yandan da elinde kitap ders çalışması, deri tabaklama işinde çalışıp şoförlük yapması gibi zorluklar ve başarılarla dolu bu hayat hikayesi, öğrencilerimiz kadar bizleri de etkiledi.  Meslek hayatında, kendisinin başından geçen özel bir anısını da paylaştığı bu haftaki programda, söyleşi boyunca, zaman zaman duygulanan zaman zaman da gülümseyen ve gülümseten, ilk 6 ayında, gecesini gündüzüne katarak Hakkari için çalışan ve çabalayan Muhterem Valimizin, herkese örnek olacak başarılarla dolu hayat hikayesindeki her satır, umuyorum, öğrencilerimiz için zorlukları aşmalarında, onlara ilham kaynağı olacaktır. Işıltılı gözleriyle soru soran öğrencilerimizin soruları ve Muhterem Valimizin hikmetli sözlerinden dökülen kelamlarla dolu, belgesel tadındaki 2. söyleşiyle Sayın Valimizi, daha yakından tanımaya devam ediyoruz, buyrun efendim…..

ÖĞRENCİ: 5 yıl sonra Hakkari’yi nasıl görüyorsunuz? 

VALİ ÇELİK: “Benim Hakkari ile ilgili hayallerim var; insanlar için istihdam ortamları oluşmuş, kentsel dönüşümünü tamamlamış, tarım alanları sulanabilen, insanları, birbirinden ayıran ideolojilerin son bulduğu ve insanların farklılıklara rağmen birbirini sevdiği, huzurun ve barışın hakim olduğu bir Hakkari.
 
“HAKKARİ İLGİ ÇEKİCİ BİR ŞEHİR”

ÖĞRENCİ: Hakkari’nin en sevdiğiniz yönü nedir? 

VALİ ÇELİK: “Hakkari’de en sevdiğim şey, insanların, ellerini kalbinin üzerine koyarak ayağa kalkıp içinden geldiğince sizi selamlaması, bu benim için çok değerli. Coğrafyanın insan hayatında nasıl zorluklar getirebileceğini, bununla nasıl mücadele edilebileceğini de Hakkari’de öğrendim. Hakkari, doğasıyla bir çok sporcunun ilgisini çekiyor. Bu, Hakkari’nin farklı bir güzelliği; genç nüfusun çok olması ise ayrı bir güzellik.

“BENİ MOTİVE EDEN SORUMLULUK DUYGUM”

ÖĞRENCİ: Sayın Valim, takip ettiğimiz kadarıyla halkla hep iç içesiniz. Halk tarafından da bu takdirle karşılanmakta. Kendinizi ve ailenizi ihmal ederek çok fazla mesai harcadığınızı görüyoruz. Sizleri böyle azimle çalışmaya motive eden unsurlar ne olabilir? 

VALİ ÇELİK: Yaptığım görevin hakkını vermeye çalışıyorum. Öğrenciyken de valiyken de ödev ve disiplin silsilesi devam ediyor. O şehri yaşamadığınız, hissetmediğiniz zaman ya da kendinize dert edinmediğinizde, sorumluluklarınızı yerine getiremiyorsunuz. Hepinizin de aynı sorumluluğu hissedeceğine eminim. Çünkü sorumluluk hayatımızın bir parçası. Yaptıklarınız, yapamadıklarınız oluyor; ama günün sonunda, kendime iyi ki Hakkari’deyim, diyorum. Hakkari’de görev yapmaktan gurur ve onur duyuyorum. İnsanların yaşadığı zorluklara, çözüm getirmek sorumluluğu, beni motive ediyor. Etrafımızda olup bitenlere karşı hassas olmaya başladığımız zaman, motivasyonumuz daha da artıyor.

“ZEHRA ADALI ÖĞRETMENİMİ HİÇ UNUTMAM” 

ÖĞRENCİ: Sayın Valim, geçen hafta yaptığınız söyleşiyi basından takip ettik. Kendinizden bahsederken, babanızın kamyon şoförü olduğunu ve ekonomik mücadeleyle geçen bir yaşamınız olduğunu öğrendik. Hatta şoför olmaya heves ettiğinizi de belirttiniz. Daha sonra Valiliğe kadar olan kariyer yaşamınız boyunca hayatınıza etki eden herhangi bir öğretmeniniz oldu mu?

VALİ ÇELİK: İlkokulda, Zehra Adalı öğretmenimden çok etkilenmiştim. Bana çok önemli katkıları oldu. Bizlere, her şeyin iyi yönlerini görmemiz gerektiğini öğretti. Çok sabırlıydı, çok naif, bilgili ve sevgiyi öne çıkaran bir öğretmenimizdi. İzmir’de yaşıyor, halen görüşüyoruz, halini hatırını sorar, kendisi de sağolsun arada bir beni arar, buradan kendisine, selam ve sevgilerimi yolluyorum.

“DİNLEMEK, İYİ BİR YÖNETİM TARZIDIR.”

ÖĞRENCİ: Sayın Valim, meslek hayatınızda, sizi en çok etkileyen olay, ne olmuştur? 

VALİ ÇELİK: Kaymakamlık yaptığım sırada bir olay vuku bulmuştu. Olayın nasıl geliştiğini açıklamama izin verilmeden suçlanmam, beni çok etkilemişti. Tabi daha sonra dinlenilmediğim için hata yapıldığı anlaşıldı? O gün, kendime, bir söz verdim; dünyanın en saçma olayı da olsa kim ne anlatıyorsa dinle ve anla. İnsanları yönetmek istiyorsanız, insanları anlamak zorundasınız. İnsanları anlamanın en kestirme yolu da onları etkili dinlemektir. Etkili dinlemenin özü, insana değer vermektir. Bir abiniz olarak söylüyorum, birisi size bir şey anlatmaya çalışıyorsa lütfen, onu dinleyin. Hele hele sizi, önyargısız ve her zaman dinleyen bir dostunuz varsa onu hiç bırakmayın. 

“DÜNYANIN EN DEĞERLİ VARLIĞISINIZ”

ÖĞRENCİ: Sayın Valim, hayatımızda, hangi özellikleri olan insanları, idol almalıyız?

VALİ ÇELİK: İnsanların anlattıklarını dinleyin, okuyun, bilginizi geliştirin; ama şunu aklımızdan çıkarmayın, herkes bizim gibi bir insan, kimse idol olmayı haketmiyor. Dünyada göreceğiniz en idol varlık sizsiniz. Bakış açınızı geliştirin, insanların hayat tecrübelerinden yararlanın; ama sonunda idol olarak kendinizi görün. Başkalarının yaşadığı hayatı izleyen durumunda olmayın. Kendi hayatınızın başrol oyuncusu olun. Küçük şeylerden mutlu olabiliyorsanız diğer şeylerin bir önemi yok. Kendinizi küçümsemeyin, kimseyle kıyaslanmayacak kadar değerlisiniz ve her biriniz, dünyanın en değerli varlığısınız.


 
“ENGELLERİ BASAMAK OLARAK GÖRÜN”

ÖĞRENCİ: Sayın Valim, hepimizin hayatında yaşadığı zor dönemler oluyor, siz, hayatınızdaki zorluklarla nasıl baş ettiniz?

VALİ ÇELİK: Sağ kolum parçalandı, hayatımdaki en büyük zorluk buydu. Kolumu kullanamayacağımı söylediler. Sol elle yazmayı öğrendim. Kolumun canlanması için iki buçuk yıl, elektrik tedavisi gördüm. Bununla mücadele ederken, insanın sağlıklı olmasının ne demek olduğunu çok iyi öğrendim. Doktor, her gün, yarım saat, kum torbasını kaldırıp indirirsen, kolun çalışır, dedi. Bana dünyanın en zor işi gibi geldi; ama kolumun çalışmasının kum torbasını kaldırmama bağlı olduğunu bilme,  beni motive etti. Zihniniz, size bir hedef veriyorsa o hedefi gerçekleştirebilirsiniz. Buradaki en önemli nokta düzenli çalışmaktır. Her birinizin sahip olduğu imkanlar benim sahip olduğum imkanların çok daha önünde. Eğer başarmak istiyorsanız, benden çok daha fazla şeyi başaracak durumdasınız. Mazeretleri önünüze alıp takılıp düşeceğim, diye düşünürseniz, hata olur; ama o engeli sizin yükselmenize bir merdiven basamağı olarak düşünürseniz, sonuç farklı olur. Dünyada iki tür insan var; iyiler ve kötüler. Hayatta tercih yapma şansınız var, hepimiz tercihlerimizin sonucuyuz. Sizler, tercihlerinizi hep iyiden yana yapın.

ÖĞRENCİ: Sayın Valim, okuduktan veya izledikten sonra etkisinde kaldığınız bir film var mı?

VALİ ÇELİK: Seven (Yedi) filmi. Bu filmdeki hikaye, temel olarak yedi ölümcül günahı işliyor: 1) Oburluk, 2) Açgözlülük, 3) Tembellik, 4) Öfke, 5) Kibir, 6) Şehvet, 7)Kıskançlık; ama esas vurgulamak istediği ölümcül günahlar olarak adledilen şeylerin, günlük yaşantımız içerisinde sıradanlaşması ve  bugünün modern yaşantısı içerisinde, kamufle olmasıdır. Bu filmi tavsiye ederim.

ÖĞRENCİ: Sayın Valim, sene sonunda, diplomalarımızı, sizlerin elinizden almak ve kep törenimizde, sizleri aramızda görmek, bizler için büyük şeref ve onur kaynağı olacaktır. Ne takdir edersiniz efendim?

VALİ ÇELİK: Sözümüz olsun, burada olursak, diplomalarınızı vermek, benim için de büyük bir mutluluk olacaktır.

Söyleşinin sonunda, Sayın Valimiz, gençlerimize, Belediye Başkanlığı hizmeti olarak 5 Gb. lık internet kartı da hediye ederek  çarşıdaki cadde boyuna, Wi-Fi sistemi kurduklarını belirtti ve internete, ücretsiz bağlanabileceklerini de söyledi. Söyleşiye katılan gençler, Sayın Valimizi çok sevdiklerini dile getirerek kendisini, sık sık alkışladılar. 

İl Müdürümüz Sn. Nurettin Yılmaz, ufuk açıcı ve vizyon geliştiren sohbetleriyle eğitime ve eğitim camiasına verdikleri desteklerden dolayı Valimiz Sn. Çelik’e, minnettarlığını ifade etti.

Öğrencilerimiz tarafından, ilgiyle takip edilen "Gençlerle Yeni Ufuklara" temalı söyleşi programları, Valimiz Sn. Çelik’in teşrifleri ve değişik okulların katılımıyla devam edecek.