Sevgili okurlar, ülkemizde olduğu gibi ilimizde de okullar; değişiyor, gelişiyor ve dönüşüyor. Özellikle güzel sanatlar liselerindeki dönüşüm daha çok göze çarpıyor; çünkü güzel sanatların; insanda, bedenen, fikren, zihnen gelişmişlik sağlama gibi önemli bir işlevi var. Hayatı, yaşamı, insanı, dünyayı daha iyi algılama ve anlamlandırmada müthiş bir katkı sağlıyor. Aklı selim, kalbi selim, zevki selim insanların yetişmesi açısından da bu gerekli.

Dün, karne günü münasebetiyle, ilimizin ilk ve tek Güzel Sanatlar Lisemizde, karne dağıtım törenine katıldık. Karne ile ilgili gözlemlerimden ziyade, okulun iç ve dış alanında yapılan iyileştirmeler ve yenilikler dikkatimi çekti. Malumunuz efendim, eğitim ortamlarının öğrenmedeki etkisi yadsınamaz bir gerçek. Daha işlevsel olan eğitim yapılarının, öğrencilerin olumlu yöndeki değişim ve dönüşümüne olan katkıları büyüktür. Bu değişim ve dönüşüme vesile olan ve katkıda bulunan yönetici ve eğitim liderlerini, saygıyla selamlıyor, okulun kısımlarını ve eklentilerini başlıklar halinde, nazarlarınıza sunuyorum.

1.jpgİLGİ KÖŞELERİ VE İSTASYONLAR: Okulun koridorunda minik bir resim ve müzik sergi istasyonları oluşturularak öğrencilere, öyküleme, hayal kurma, hareket ederek şarkı söyleme ve keşfetme imkanı sunulmuş. Böylece bu ilgi köşeleri; öğrencilerin paylaşarak ve işbirliği yaparak yeni sözler ve besteler oluşturmalarına zemin hazırlıyor.

SANATSAL ATÖLYELER VE YAŞAM ALANLARI: Okulda bulunan her alan, öğrencilerin edinmesi gereken ilgi, tutum ve becerileri kazanmaya yönelik düşünülerek büyük bir titizlikle tasarlanmış. Atölyeler, öğrencilerin hayal güçlerini,merak ve keşif duygularını tetikleyen nitelikte değişip dönüşebilen öğrenme merkezleri haline getirilmiş.

Atölyeler, öğrencilerin hayal dünyalarının sınırlarını zorlamaya ve meraklı elleri, enstrüman dünyası ile buluşturmaya davet edecek şekilde kurgulanmış. Buralara, öğrencilerin, birbirinden ilginç sesleri, eğlenceli ritimleri, büyülü notaları, birbirinden farklı müzik aletlerini keşfedecekleri, müziğin sihirli güçleri ile tanışacakları Sihirli Notalar Atölyesi de diyebiliriz.

2.jpg

ŞAHESER TABLOLAR: Neşe Dinç Ünal, Resmegül Saygı, Aynur Tümyürek, Burak Eroğlu ve Erdi Gür gibi fedakar öğretmenlerden oluşan okulun resim bölümü zümresi, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Büyük Taarruz sırasında çekilen ve efsaneleşen Kocatepe fotoğrafının yağlıboya tablosunu, yeni bir üslubupla yorumlayıp, kabartma heykel- rölyef ve yağlıboya tekniklerini bir arada kullanarak 15 gün süren büyük bir özveri sonucunda, 3.80 m x 1.80 m. ölçülerinde, okulun giriş duvarına işlemişler.

Yine aynı öğretmenler, Picasso’nun 15 günde yaptığı ve anıt niteliğindeki Guernica eserini kendi üsluplarıyla kabartma- rölyef, yağlıboya ve kolaj teknikleriyle yeniden yorumlayarak özgün bir çalışmaya dönüştürmüşler ve eserin yapımı da aslı gibi tesadüfi bir şekilde, aynı sürede tamamlanmış. Eserde, Mustafa Kemal Atatürk'ün, barışçıl politikanın önemini vurgulayan; “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” sözü de kolaj çalışmasında yer almış. Guernica Tablo’su, savaşın bireyler üzerindeki acı verici etkilerinin bir özetidir ve zaman içinde, savaşın yarattığı trajedilerin anımsatıcısı, savaş karşıtı ve barış yanlısı düşüncelerin sembolü haline gelmiştir.

3.jpg
BESLENME DOSTU OKUL VE KÖY BAHÇESİ: Öğrenciler için okulun bahçesinde, onların şehir hayatında pek fazla deneyimleme imkanı bulamadıkları, üretimin, doğanın ve doğallığın tadını yaşayarak öğrenip keşfedebilecekleri bir alan oluşturulmuş. Meyve ağaçları, minik hayvan barınağı, organik tarım alanı ve oyun bahçesi ile öğrenciler için doğal bir yaşam alanı hazırlanmış.

Okul Müdürü Sayın Mustafa Kahraman’a, tüm bunları soruyoruz.

——Tebrik ederiz, emeğinize sağlık, gerçekten güzel ve modern alanlar gördük okulunuzda. Güzel Sanatlar Liselerinin vazgeçilmezleri olan sanat, resim ve müzik atölyeleri olmazsa olmazlardandır. Ancak okulunuzda, özel ve güzel yeni oluşturulan alanlar görüyoruz, bunlar için ne dersiniz?

Okul Müdürü: “Sanat Atölyeleri ve Uygulama Alanları ile okulumuzda sanata dair her bir aktivite, öğrenmenin gereği olarak gerçek bir ortamda gerçekleştirilir. Örneğin piyano dersi müzik atölyesinde, drama dersi drama salonunda, verilmektedir. Tabi öğrenmenin içerisinde, harikalar yaratma gibi bir hedef de varsa okulun her alanı ve dış mekan (sergi alanı, müze, konser yeri vb.) sanat eğitimine açık olmalı. Bu yeni alanlarla öğrencilerimizin, kendilerini ifade etme becerilerini ve duyusal deneyimlerini geliştirmek için fırsatlar sunarız. Temel ilkemiz; yaşama yaratıcı fikirlerle katkıda bulunmak, sanat yoluyla insanlık tarihi hakkında bilgi edinmek, yaparak yaşayarak deneyimlemek, estetik karar verme becerisini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Doğa ile olan etkinliklerimizde, en doğal şekli ile öğrencilerimize, hayatın getirdiklerini anlamayı ve hazırlıklı olmayı, kendimizi düzenleyerek organize ve yaratıcı olmayı, yaşamı anlamayı ve yaşama saygılı olmayı hedefliyoruz.Tabi başka alanları da okulumuza kazandırmak istiyoruz: Bir diğeri,Tiyatro ve Sinema Salonu: Sinema salonumuzda özenle seçilen filmler,eğitici CD’ler ve belgesellerin gösterimini; ayrıca tiyatro salonunda ise drama çalışmaları ve yıl sonu gösterilerimiz gibi diğer çeşitli faaliyetlerimizi de bu salonda yapılmasını hedefliyoruz.

4.jpg
———Bu yenilikleri okulunuza kazandırırken destek gördünüz mü?

Okul Müdürü: “Valimiz Sayın İdris Akbıyık’a, bize ufuk çizen ve vizyon katan İl Müdürümüz Sayın Bilal Gür’e, Hakkari Güzel Sanatlar Ailesi olarak şükranlarımızı sunarız. Bu yeni alanların okulumuza kazandırılmasında, hiç bir zaman desteklerini esirgemediler. Ayrıca öğrencilerimizin estetik,özgüven ve yaratıcılık gibi becerileri kazanmalarında büyük pay sahibi olan öğretmenlerimizin gösterdikleri gayretleri için kendilerine teşekkür ediyorum.”

Anlaşılan, Güzel Sanatlar Lisemiz, ilimizin sanattaki vizyonu ve lokomotif gücü olmaya devam edecek. Tebrikler.

s1.jpg

s7.jpg

s8.jpg

s9.jpg

s10.jpg

s2.jpg

s3.jpg

s4.jpg