Hakkari’de uzun ve çetin geçen kış mevsiminin ardından karlar eridi. Havanın ısınması ile doğa uyandı.

Yıllardır olduğu gibi bu yıl da yüzlerce kişi dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen pancarları toplamaya gidiyor.

Hakkari'de hayvan taşıyan araç devrildi Hakkari'de hayvan taşıyan araç devrildi

Yemeklerde ve peynir yapımında kullanılan otlardan toplamak için sabahın erken saatlerinde evlerinden çıkan pancar emekçileri bir bölümünü araçlarla, kalan kısımlarını ise yürüyerek çıkıkları yüksek bölgelerde yetişen pancarlardan topluyor.

Nisan ve Mayıs aylarında boyunca Hakkari’nin zorlu coğrafyasında bin bir emek harcayıp, özenle topladıkları pancar otlarını torbalarına dolduran eli nasırlı emekçiler, ihtiyaç fazlasını ise satıyorlar.

Birçok yemekte ve peynir yapımında kullanılan, halk arasında pancar olarak adlandırılan çeşitli şifalı otları toplayan vatandaşların birçoğu geçimini böyle sağlıyor.

Hakkari’nin lezzetli ev yemekleri ile otlu peynirine lezzet katan ve çarşı merkezinde kurulan tezgahlarda sergilenen pancarlar olabildiğince çeşitli. Pancar fiyatları geçen yıllara göre artsa da büyük rağbet görüyor.

Doğal olduğu ve şifalı olduğu düşünülen; Kivark, çorîn, rêvas, mendê, kengir, luşe ve revasın fiyatları ise 30 ile 500 lira arasında değişiyor.

Havaların ısınıp yağışların artması ile pancar çeşitleri artıyor fiyatlar ise ilk günlere göre nispeten düşüyor.  

İlk baharın gelmesi ile pancar her yıl odluğu gibi bu yıl da tezgahının başında bekleyen 7 çocuk babası Cengiz Baygu mevsime göre her çeşit pancarın tezgahlardaki yerini aldığını söyledi.

Baygu, luşe, strerk, gari, mende, revâs, siyabo, corin, gibi pancar çeşitlerinin bulunduğunu, her birinin ayrı bir yemekte kullanıldığını kaydetti ve bu seneki fiyatların 30 ile 70 lira arasında değiştiğini dağ mantarı fiyatının ise 500 TL olduğunu hatırlattı.

Şehir merkezindeki pancar tezgahlarına yoğun talep olduğunu dile getiren Sabri Özdemir de 20 yıldır bu işle uğraştığını belirtere“Halkımız sabah erken saatlerinde dağlardan; kivark, siyabo, çorîn, rêvas, mendê, kengir gibi pancarları toplayıp bize satıyor. Biz de halka satıyoruz. İlk başlarda mantarın fiyatı 500 liraydı şuan 400 TL oldu. Mantar etten daha lezzetlidir. Ette kemik var ama mantar kemiksizdir. Herkese tavsiye ederiz” diye konuştu.  

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)