4-5 Mayıs günlerinde Çukurca Kaymakamlığı ve Çukurca Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği 2. Çukurca Fotosafari Festivali yapıldı.

Ülkemizin en uç noktasındaki ilçenin 10 km sonrasında Irak sınırı bulunuyor.
Tam 94 yıl sonra Irak'a resmi sınır kapısı açılıyor.

O da sadece yolcu giriş çıkışı için.

 Ticaret için daha zaman var.

Bir zamanlar Osmanlı toprağı olan ve iki sınır arkasında kalan halkların kardeş ve akraba olmalarına rağmen 94 yıl sonra sınır kapısı açılmasına ancak karar verilebilmesini anlamak mümkün mü acaba?
Düşünün bir siz, bölge; Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar hep sürgün ve geri kalmışlık girdabında.
Ne doğru düzgün yol var, ne doğru düzgün işletme var, ne doğru düzgün istihdam yaratacak özel sektörün veya devletin bir işletme tesisi.

Üstelik bölge 1923'ten 1980'lere kadar yukarıda da değindiğim gibi bakımsız ve sürgün bölgesi olarak belirlenmiş durumda.

1980'lerden bugüne kadar da yaşanan çatışmalarda da devletin en sıcak  ve adeta askeri kontrol bölgesi olduğu malumları.

Şimdi, devlet buradaki zengin yer altı ve yer üstü kaynakları sanki yeni keşfetmiş ve vatandaşlara hayatı yeni hatırlatacak adımları atma çabasında.

Eee, geç kalmadınız mı beyler?

Buraların azgın sularına gem vurup elektrik santrallerini kurup tüm ülkeyi ve bölgeyi kalkındırmak için daha ne kadar bekleyeceğiz?

Turizmi geliştirmek için vatandaşın zenginleşmesini, devletin bölgeye yabancı yatırımcı getirmek için daha kaç on yıllar geçecek?

Dağlardaki madenlerimizi kendimiz çıkarıp işletmek için hala olayların bitmesini mi bekleyeceğiz?
Sınır kapılarını her türlü  serbest ticarete açıp vatandaşın kaçakçılık yapmasını engelleyip ülkemize döviz kazandırmak için illaki FOTOSAFARİ'leri mi bekleyeceğiz.

Yani demem o ki, İçişleri Bakanının bölgeye gelip Festival düzenlemesi, bölgenin rahat ve huzurlu olduğunu, gerek turizme, gerek ticarete ve gerekse sanayiye yönelik yatırımların yapılabilirliğini, ülkemiz ve dünya gündemine sokmasını önemsiyor ve destekliyoruz.

Ülkemiz Mısır ülkesine ve Libya ülkesine yatırım yaparak, teşvik ederek milyarlarca dolarını ve yatırım tesislerini kaybetti.

Kendi ülkemizde olay da olsa bugüne kadar yatırım yapılsaydı, bölge insanı desteklenseydi eminim olaylar bu kadar uzun sürmez, bölgemiz kısa sürede kalkınacağı gibi ülkemizin de milyarlarca doları silaha gitmez, sayısız insanımız şehit olmaz, tam üretecek devletine ve milletine tam yararlı olacak zamanda insanlarımız yitirmezdik.

O yüzden günü kurtaracak festivallerin yanında bölgeyi kalkındıracak hamlelerin yapılmasını bekliyoruz devletimizden ve hükümetimizden.