İlimiz Milli Eğitim Müdürlüğüne atanan Sayın Nurettin Yılmaz geçen ay gelip görevini Müdür Bilal Gür’den devralarak görevine bil fiil başlamıştır. Başarılar ve kolaylıklar diliyoruz.

Sayın Yılmaz daha önce Şırnak ilinde aynı görevi sürdürmüştü. Yıllarca öğretmenlik yaptıktan sonra yöneticilik ve en son bahsettiğimiz gibi Şırnak ilinde Milli Eğitim Müdürlüğü görevini ifa etmişti

Hem şehirlimiz sayılan (Şırnak İdil’li)) Sayın Yılmaz Türkiye’de eğitimde en sonlarda yer alan Şırnak’tan sonra Hakkâri’de görev yapması şansızlığı olsa gerek. Eğitimde daha üst sıralarda bulunan illere de atanabilirdi.

Ancak Sayın Yılmaz’ın burada, Hakkâri’de kendisini göstermesini ve Hakkâri ilinde eğitimde bir sıçrama, atlama yapmasını-yaptırmasını istiyoruz.

Eğitim zor meşakkatli ve sonuçları hemen görülmeyen bir meslek dalı. Bunda başarılı olunması için sebat etmek, çalışmak ve her şartta mücadeleyi elden bırakmamak gerek.

Okullarımız modernleşti Sınıflarımız eski kalabalık durumlarından (60-70) kişilik sınıflardan 25-30 kişilik sınıflara geçilmiş, alt yapısı tamamlanmış, çoğu okullarda akıllı tahta kullanılmış, bilgisayarlarla donatılmış ve öğretmen ihtiyacı bulunmayan bu yerde neden gereken başarı sağlanamıyor?

Nasrettin Hocanın dediği gibi şeker var, un var, yağ var ama bir türlü helvayı yapamıyoruz..

Tüm bu varlara rağmen niçin Hakkâri sınavlarda sonlardan kurtulamıyor?

Bunu başta yeni atanan Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, eğitim camiası, öğretmenler, veliler ve öğrenciler kendilerine sormalı ve bir çözüm üzerinde durmalılar.

Başarılar elbet takdir edilir ve alkışlanır. Buna mukabil başarısızlıklar sorgulanmalı ve yapılan eleştirilere kızmamalı, gücenmemeli ve art niyet aranmamalıdır.

Okullar açıldı ve 2023-2024 eğitim öğretim yılı başladı. 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonunda üniversite kazanan öğrenci sayı ve oranlarımız belirlenmeli ve 2023-2024 eğitim öğretim bu sayının en az birkaç misli bir oran başarısı yakalamaya çalışılmalıdır.

Yeni Valimiz Sayın Ali Çelik ve yeni Milli Eğitim Müdürümüz Nurettin Yılmaz’ın ilimize yeni atanmaları her şeyden önce eğitim ve öğretimde bir heyecan oluşturmalı ve yılsonunda bu heyecan başarılarla taçlanmalıdır.

Her iki şahsiyetinde eğitim öğretim yılından önce atanmaları ilimizin eğitim sistemine bir neşter vurulması açısından şanstır.

Sayın Valimiz Ali Çelik’in daha önce Kütahya ilinde yaptığı başarılı çalışmaları medyadan takip ettik. Keza eğitime verdiği önem ve Kütahya’daki eğitim kalitesinin yükseltilmesinde kendisinin önemli çabaları olmuştur.

Hakkâri’de Sayın Valimizin başkanlığında yeni Milli Eğitim Müdürümüz Nurettin Yılmaz’ın dinamik genç ve gayretleriyle eğitimimizde başarılı sonuçlar alınacağını umut ediyoruz.

Bunun için hiçbir neden yok.

Yeni eğitim öğretim yılının başlangıcında gerekli toplantı, seminer, kurs ve çalışmalar yapılmalı, bir takvim çerçevesinde bunlar ay ay takip edilmeli ve Hakkâri eğitimde hak ettiği yere ulaşmalıdır.

Gerek ilköğretim okul yöneticileriyle ve gerekse orta öğrettim okulları yöneticileriyle toplantılar ve diğer hususlar yapılmalı, ilimizin özellikle yeni atanan stajyer öğretmenlerden nasıl ve ne şekilde daha çok yararlanmaları ve eksiklikleri giderecek çaba ve çalışmalar orta yere konulmalı ve bunlara öğrenci velileri dâhil edilmelidir.

Bunun için kurslar düzenlenmeli, hazırlanmalı öğrenciler için kaynak temini sağlanmalıdır.

Gerekirse Türkiye’de eğitimde isim yapmış Abbas Güçlü, Ali Erkan Kavaklı, Alişan Kapaklıkaya, Halit Ertuğrul gibi önemli şahsiyetler Hakkâri’ye davet edilerek öğretmen, öğrenci ve velilere konferans ve seminerler verilmeli, Hakkâri eğitimi masaya yatırılmalı ve çözümü üzerinde durulmalıdır.

Öğrencilerimiz zekidir. Ne yazık ki çoğu ailelerimiz duyarsız ve alakasızdır öğrencileri için. Bunu da okulların veli toplantılarında ve okula gelip öğrencilerinin öğretmeniyle görüşmek isteyen velilerden gözlemleyebiliyoruz.

Yine gerekirse öğretmenleri öğrenci evlerine gönderilmeli, öğrencinin yaşadığı ev ortamı bizzat yerinde görülmeli ve öğrenci aile ve velileriyle iletişim ve irtibat kesilmemelidir.

Eğitimin üçayağı denilen öğrenci-öğretmen-veli dayanışmasıyla başarıların yakalanacağı unutulmamalıdır.

Burada Hakkâri için ikinci bir parantez açmak gerekirse gelen öğretmenlerin büyük çoğunluğunun stajyer olmaları hasebiyle öğretmenlerimize seminer, konferans ve öğrencilere nasıl daha fazla yararlı olabilecekleri ve okullarda öğrendikleri teorik bilgilerin nasıl pratiğe dökecekleri gösterilmeli, verilmeli ve uygulama ile eğitimleri aksatılmamalıdır.

Hakkâri asla bir stajyer öğretmen cenneti olmamalı, buradaki öğretmenler -çalışanları tenzih ederim- uzun bir dönem sonunda atandıkları bu yerde zamanlarının bir dakikasını bile boş geçirmemeli ve sorumluluk duygusuna sahip olmalıdır.

Bu da veli, okul idaresi ve milli eğitimce koordineli bir şekilde takip edilmelidir.

Müdür olarak eğitime verilen önem ve öğretmenleriyle görüşme ve alakası milli eğitimle iş yapan iş adamları ve müteahhitlerden çok daha fazla olmalı ve bu güvence ve dayanışma öğretmenlere hissettirilmelidir. Keza öğrenci velileri de rahatça müdür beye çıkarak dert istek ve taleplerini iletebilmeli ve bunlara kulak verilmelidir.

Tüm bunlardan sonra eğitimde başarının mutlaka sağlanacağını söyleyebiliriz.

Eğitime ve konulara vakıf bulduğumuz ve Şırnak’taki çabalarını duyduğumuz yeni Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Nurettin Yılmaz’ın yeni görev yeri Hakkâri’de başarılı olacağına inanıyoruz.

Bu vesile ile Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Nurettin Yılmaz’ı yeni görevinden dolayı kutluyor, 2023-2024 eğitim öğretim yılının başarılarla geçmesini diliyoruz.

Her başarılı çalışmalarında yanında, her olumsuz çalışmalarında da en büyük eleştiriyi yapacağımızı buradan duyuruyoruz.