Hakkari'de yerli çoban bulamayan besiciler, yıllardır olduğu gibi bu yılda İran'dan ithal ettikleri çobanlarla küçük baş hayvanlarını bakımını yapmaya başladı. 

Yüksekova ilçesine bağlı Karabey köyündeki besiciler 5 ay için 5 çoban tuttu ve bir aylık parasını peşin ödedi. Bir hafta meralarda koyunlara bakmaya başlayan İranlı çobanların gündeme gelmesi ile işler değişti. 

İthal çobanlar çalışma izni olmadığı ve sigortaları yapılmadığı gerekçesi ile sınır dışı edilirken, hayvanlarının bakımı için çoban tutan Karabey köyü sakinleri; Şevket Arslan, Hamza Karahan, M. Salih Alaca, Lokman Kaçmaz, Kinyas Terkdaş isimli besicilerin her birine 170 bin TL para cezası kesildiği ileri sürüldü. 

Besiciler, özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yerli çoban bulamadıkları için İran'dan çoban getirmek zorunda kaldıklarını kaydettiler. 

Hakkari'de ucuz kıyafette son gün Hakkari'de ucuz kıyafette son gün

Hakkari bölgesinde yıllardır hayvancılık yaptıklarını ve hiç kimsenin çobanına sigorta yapmadığını belirten besiciler yıllardır İran’dan getirdikleri çobanların hayvanların bakımını yaptığını ifade ettiler. 

Van ve diğer çevre illerden özelikle İran ve Afganistan uyruklu çobanlar çalıştırdığına dikkat çeken besiciler kendilerine kesilen para cezasının iptal edilmesini bekliyorlar. 

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, besicilerin çoban bulmakta güçlük çektiği için İran’dan çoban getirmek zorunda kaldığını söyledi. 

Türkiye’nin bir çok ilinde benzer şekilde yabancı uyruklu çoban çalıştırıldığını söyleyen Geçirgen, “Besicilerimiz çoban bulamadıkları için büyük bir mağduriyet ve sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyorlardı. Daha öncede olduğu gibi bu sene de İran’dan pasaportları ile giriş yapan çobanları işe almışlar. Şimdiye kadar hukuki prosedürler kendilerine anlatılmadığı için kendileri de bunlardan bir haberdi. Dolayısı ile pasaportla giriş yapan İranlı çobanlar yerli çobanlar gibi çalıştırmışlar. Herhangi bir hukuki engel olmadığını düşündükleri için bu insanları çalıştırmışlar” dedi. 

Bir çok ilde olduğu gibi Hakkari’de de yerli çoban bulmanın güç olduğunu ifade eden Geçirgen, “Her ne kadar yerli çoban çalıştırılmak istense de maalesef gençlerimiz büyükşehirlere göç ettikleri için burada çoban bulmak imkansız. Eğer biz Hakkari bölgesinde hayvancılığın gelişmesini ve devamlılığını istiyorsak İran’dan gelen çobanların burada çobanlık yapma kolaylığını gösterilmesi gerekir. Uşak’tan tutun Edirne’ye kadar, Adana’dan Kars’a, Ardahan, Bitlis, Van’a bir çok ilde ithal çobanların çalıştırıldığını biliyoruz. Dolayısı ile de bu konularda devlet erkanının diğer illerde gösterilen toleransı Hakkarili besicilerimiz için de göstermelerini bekliyoruz” diye konuştu: 

Besicilerin kedilerine kesilen cezayı ödeyecek durumlarının olmadığını kaydeden Geçirgen, “Besicilerimiz mağdur durumda. Sahip oldukları hayvan varlığını satsalar dahi bu cezaları ödeyebilecek durumları yok. Devletimizin bir kereye mahsus bu cezaların affetmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Hakkari Valisi Ali Çelik ise çalışma izni olmadan İran'dan getirilen çobanların çalıştırılamayacağını söyledi. 

Yüksekova'da gençlerin işsiz olduğunu belirten Vali Çelik, her vatandaşın yasalara uygun hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)