Sanayi ve teknolojiden yoksun fabrikası olmayan yoksul bir kentte yaşayan insanların beklentisi de farklı oluyor. Çoğu zaman çalışkan bir vali, Ankara’dan yatırım getirebilecek bir milletvekili beklentisi memur kenti Hakkari için çok önem arz etmiştir.

Milletvekili seçimlerine gireceğimiz böyle bir durumda aday belirleme süreci çoğu zaman parti genel merkezinin dediği oluyor. Kentlerde yaşayan seçmenin isteği pek dikkate alınmaz. Temayül yoklamasında kimin adı önde çıktıysa, genel merkezde kim daha güçlüyse, kimin lobi faaliyeti daha kuvvetliyse onun şansı daha fazladır.

Hakkari’den aday gösterilen milletvekilleri hiç kuşku yok ki hallerinden oldukça memnundurlar. Bir kaç parti için özellikle birinci sıra adaylığı.

Onlar hallerinden memnunken, bunlara oy verecek Hakkarili seçmen adaylardan ne kadar memnun? Bunu kendi çapımda sizler için değerlendirmek istedim.

Yıllardır Hakkari’yi kendi kalesi gibi gördüğü, Yeşil Sol Parti logosuyla seçime girecek HDP’den başlayalım.

HDP daha önce yaptığı gibi bu seçimde de genel merkezin inisiyatifi ile aday belirleme geleneğini sürdürdü.

HDP parti yönetimi, halkın zaman zaman ithal aday diye tabir ettiği Hakkari dışından veya tanınmayan aday gösterilmesin itirazlarına rağmen bildiğini okumaya devam etti. HDP’nin bu stratejisi sadece Hakkari için değil diğer iller için de devam ediyor. HDP seçmeni çoğu zaman genel merkezin bu tutumundan rahatsız olsa da parti ile bağlarını koparmıyor. HDP’ye oy veren seçmen Hakkari’de tanınan veya parti il yönetiminde bulunan kişilerin aday gösterilmesini bekliyordu.

HDP Hakkari’de kimi gösterirse göstersin oyları pek değişmeyecek gibi görünüyor. Bu nedenle HDP’li Hakkarili seçmen belki de tanımadıkları için olacak ki adaylardan memnun olmasa da oy vermeye devam edeceklerdir.

İlimiz siyaset arenasında var olan bir diğer parti ise Ak Parti’dir. Ak Parti birinci sıra adayı Abdulmuttalip Özbek halinden oldukça memnundur. Bir dönem Hakkari milletvekilliği yapan Özbek ikinci fırsatı kaçırmak istemeyecektir. Ak Partide yılların verdiği yorgunluk olsa da kemikleşmiş bir oy potansiyeline sahip.

Peki, Ak Parti’ye gönül veren seçmen Hakkari adaylarından memnun mu?

Ben HDP adayları gibi Ak Parti adaylarının da kentte bir memnuniyet yaratmadığı kanısındayım.

İzlediğim kadarıyla Hakkari’deki Ak Parti seçmeni bir değişim istiyordu. Sayın Özbek’i daha önce milletvekili gördükleri için taze bir kan, tabanı olan yeni bir aday beklentisi vardı.

Değişimden yana olmak isteyen Ak Partili seçmen fikrini değiştirip başka partilere oy verir mi, yada her şeye rağmen tekrar bir milletvekili çıkarma gayreti içinde olurlar mı onu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak seçim bürolarındaki açılış törenlerini görünce Ak Parti’deki eski heyecandan eser kalmadığını söyleyebilirim. Özbek’in buradaki en büyük avantajı ise seçim gününe kadar her kesimden oy isteyebilme kabiliyet ve karakteristik bir yapıya sahip olmasıdır.

Doğu Anadolu’daki diğer iller gibi Hakkari’deki seçimin rengini taban veya aşiret oyları belirliyor. HDP bu algıyı kırmış fakat diğer partiler için durum öyle değil.

Ak Parti gibi CHP’de ilimizde heyecan yaratmadı. Bu söylediklerim her iki partinin birinci sıra adayları için geçerlidir. Hepimizin bildiği gibi diğer ikinci ve üçüncü sıradaki adayların HDP faktörü karşısında seçilme şansları pek yok gibi görünüyor. Sadece partilerine destek verip birlikte mücadele edip 1 milletvekili çıkarma gayreti içinde olacaklar.

CHP Hakkari’de Millet İttifakı işbirliği çerçevesinde seçime girecek. CHP’nin birinci sıra adayı eski il başkanı Nazım Demir. CHP Doğu Anadolu Bölgesi’nde yeni yeni taban oluşturma çalışırken Sayın Demir’in taban (Aşiret) oylarına bakıldığında bu yarışta ipi göğüslemeye yetmeyecek. Millet İttifakı’nın Türkiye’de yakaladığı olumlu havayı ekip arkadaşları ile birlikte Hakkari’de de estirmeyi başarırlarsa şansı artacaktır.

Yani Hakkari için işin özü şu:

HDP’li seçmen adaylardan memnun değil ama oy vermeye devam edecek. İlk kez oy kullanacak genç seçmene bakıldığında her üç adayın da kazanma şansı bir önceki seçime göre çok yüksek

Ak Parti kendi tabanı ve kemikleşmiş oyuyla birlikte Abdulmuttalip Özbek ve ekibinin seçime kadar kazandıracağı oylar ve ikna çabaları başarılı olursa milletvekilliğinde 2. Abdulmuttalip dönemi yeniden başlar. Ancak Ak Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç’in beş yıllık başarısızlıkla gelen hayal kırıklığı örneğini kırmaları çok kolay olmayacak.

CHP’de ise Millet İttifakı’yla birlikte oylarını artırmaya yönelik bir potansiyel var. Seçim gününe kadar seçmen tabanı olan birkaç aşiretin desteği söz konusu olduğu takdirde yarışa doğrudan dahil olurlar.

Önümüzdeki seçimin en favorisi olarak gördüğüm partilerin seçim şansını değerlendirdim. Bunların dışında Hakkari’de seçime girecek başka parti ve bağımsız aday da var. Onların şansları ise sadece oy pusulasında yer almasından öteye gitmez.


Bu satırda ise yazımda anlattığım konunun dışında Millet İttifakı CHP Hakkari ikinci sıra adayı değerli büyüğümüz, gazeteci arkadaşımız Adnan Hatipoğlu’na başarılar dilemesem ayıp etmiş olurum. Dünya malı fani arkadaşlıklar baki kalsın istiyorum. Adnan bey çok iyi bir iş adamı aynı zamanda gazetecidir. Kendisi dürüst, eğitimli bir insandır. Çok kişiye iş-aş vermiştir. Bir zamanlar Hakkari’ye ilk tekstil fabrikası kuran kişiydi. Onu gerektiğinde milletvekili, vali, belediye başkanını eleştiren bir gazeteci olarak tanırım. Sözünü esirgemeyen bir kişiliğe sahiptir. İnanın, bu güne kadar milletvekili olarak gördüğümüz bir çok kişiden çok daha fazla iyi işler yapacak kapasite ve donanıma sahiptir. Onu bir gün milletvekili olarak görürseniz hiç şaşırmayın. Kendisi bu aralar çok çalışıyor ve sonuna kadar milletvekili olmayı hak ediyor deyip siyasi hayatında başarılar diliyorum.