Ülkemizin serhat vilayeti Hakkâri’ye yarın önemli bir ziyaret gerçekleşecek.

Ulaştırma Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nu ağırlayacağız. Memleket olarak büyük bir heyecan ve umut içerisinde yapacağı açıklamaları dört gözle bekliyoruz.

Programın içeriği ile ilgili paylaşılan yeni köprü ve tünellerin açılışı, Erzikin Köprüleri’nin açılışı ve Depin Köprüsü’nün açılışı önemli unsurlar arasında bulunmakla beraber, asıl açıklanması beklenen konu Hakkâri-Van alternatif yol meselesidir. Vatandaşlar olarak en büyük heyecan ve müjdeyi bu yol güzergâhı konusunda bekliyoruz.

Yıllardır ülkemizin ulaşım ağı konusunda ciddi ilerlemeler kaydedilmiş olsa da ne yazık ki ilimizin en büyük mağduriyeti olan Hakkâri-Van karayolunun alternatif güzergâhı konusu hep askıda kalmıştır.

Tarihsel süreç içerisinde TBMM kayıtlarında yer alan ve bilimsel makalelere dahi konu olan bu yol güzergâhının nihai sonucunu bekliyoruz. İzzet Ulvi Aykurt, tek parti döneminde milletvekili olarak Hakkâri ilimizi ziyaret etmiş ve Hakkâri’nin en büyük sorununun ulaşım olduğu yönünde bir rapor hazırlayarak Meclise sunmuştur. Bu rapor, Metin Menekşe hocamız tarafından “İzzet Ulvi Aykurt ve Hakkâri Teftiş Raporu” başlığıyla bilimsel bir makale olarak yayımlanmıştır.

Bu durum, konunun ehemmiyeti ve önemi açısından dikkat çekicidir. Çünkü bu rapor 1940’lı yıllarda Meclise sunulmuştur. Aradan geçen 80 yıllık süreçte hâlâ aynı sorun devam etmektedir ve Hakkâri’nin en büyük sorunu günümüzde de yine yol sorunudur. Sayın Bakanımızın bu konuda müjde vereceğini umut ediyoruz.

Yol güzergâhı konusunda iki seçeneğin olduğu kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu konuda herkesin farklı bakış açıları, öznel değerlendirmeleri veya eleştirel yaklaşımları olabilir. Ancak bunların hepsi bir kenara bırakılarak bilimsel bir şekilde adım atılmalı; ölçüm ve çalışmalar öznel bakış açılarıyla değil, tamamen bilimsel veriler ışığında şekillendirilmelidir. Bunun daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim.

Sayın Bakanım, bir taraftan müjdelerinizi bekliyor, diğer taraftan da millî takımımıza başarılar diliyoruz. Son olarak, Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket İsterim” şiirini buraya ekleyerek bizler de memleketimiz için Hakkâri-Van alternatif yolunu istiyoruz.

Memleket İsterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim

Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;

Kış günü herkesin evi barkı olsun.


Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;

Olursa bir şikâyet ölümden olsun.