Yıllardır Hakkâri’nin temel sorunlarını dile getiriyor ve haykırıyoruz. Ne yazık ki sesimizi duyan, işiten birilerini bulamıyoruz.

Hakkâri’de hali vakti yerinde olan ailelerin çoğu Hakkâri’yi terk ediyor. Batının değişik illerinde yazı ayrı, kışı ayrı yaşıyorlar. Bunlar zamanında bu memlekette para kazanmış, çoğu müteahhitlik yaparak devlet kurumlarından ihale alan insanlar.

Yıllarca Hakkâri’nin kaymağını toplayıp dışarıda yatırım yapan iş insanları, bugüne kadar Hakkâri’ye tek bir yatırım yapmamış, adam akıllı bir iş sahası açmamıştır.

Hakkari'deki insanların geneli işsiz ve doğal olarak mutsuz. Genç nüfus oldukça karamsar. Bir yolunu bulsa kendini hemen Avrupa ülkelerine atmak istiyor. Birçoğu için bu yol sadece bir hayalden ibaret.

Hakkâri şartlarında yaşamlarını sürdüren birçok gence sorduk hayattan beklentiniz nedir diye?

Her birinin ayrı bir derdi var; fakat ortak sorun işsizlik...

O gençlerden biri anlatıyor...

"Ben 30 yaşında bir gencim. Evde 7 nüfuslu bir aileyiz. Biz beş kardeşiz, beşimiz de bekarız, evlenecek durumumuz yok. Bunun birçok nedeni var ancak en önemlisi düzenli bir işimizin olmaması. Kardeşlerim bazı işyerlerinde çalışıyorlar. Çok düşük bir maaş karşılığında; asgari ücretin yarısını bile almıyorlar. Ben dahil asgari ücret oranında bir iş bulmamız imkânsız. İş çıkarsa gündelik işler yapmaya çalışıyorum. Bazen cebimde bir bardak çay içebileceğim para bulunmuyor. Dışarıya adımınızı attığınız anda her şey para bu nedenle evden çıkamıyoruz.  Bizler yarınlardan umudu kestik günlük yaşamaya çalışıyoruz"

Bu sözcükler işsiz bir gencin dilinden dökülenler.

Bunun gibi binlerce hatta milyonlarca gencimiz var. İnsanlar büyük bir karamsarlık içinde. Nedeni de işsiz olmaları ve hayat pahalılığı sebebiyle geçinemiyor olmaları.

Dünyada en genç nüfusa sahip ülkelerden biriyiz; ancak bu genç nüfusa iş sahaları açamıyoruz. Ülkenin en büyük hazinesi bu genç nüfus yanlış politikalar nedeniyle ne yazık ki çürüyüp gidiyor.

Dileğim o dur ki, yakın bir gelecekte yarınlarımız olan gençlerimize bir el uzatır onlara umut ışığı oluruz; iyi projelerle güzel bir gelecek sunarız.