Ekonomik olarak Hakkari'de yaşamı ele aldığımızda halkın zorluklar içerisinde olduğunu gözlemliyoruz. Yaşam koşulları artık oldukça zorlaşmış. Vatandaş, sebze meyve giyim veya  gıda sektöründe  en yakın şehir olan Van’a 200 km uzaklıkta olduğu için ulaşım masrafı yansıtıldığından dolayı  ülke geneline göre en pahalı tüketici il konumundadır. Bu da Hakkari'de yaşam koşullarını zorluyor ve insanları yoksulluğa, çaresizliğe mahkum hale getiriyor. Bir emeklinin aldığı maaş bu günün şartlarına göre 7 bin 500 TL.  Hele hele kirada oturuyor ve baska bir geliri yoksa bu parayla geçinme imkansız hale geliyor.

Bu zor ekonomik şartlarda emekli insanlar ömürlerinin geri kalanını rahat yaşamaları gerekirken, onlarda işsiz insanlar gibi iş arama derdine düşüyor. Ticaret yapmaya ek bir gelir elde etme yollarını aramak zorunda kalıyor. Bir çok emeklinin Irak ve İran'a giderek sınır ticareti yaptığına şahit oluyoruz.
İşsiz olan bir geliri olmayan veya inşaatta çalışan küçük çaplı esnaf olan vatandaşlarda zaten feryat eder halde. Bilindiği gibi Hakkari merkezde bir dükkan kirası nerdeyse İstanbul Beyoğlu semtiyle yarışır duruma gelmiş. 

Hakkari bugün hayvancılık tarım ve üretim konunusunda istenilen seviyede değil. Herkesin gözü ve beklentisi devlet kapısı sabit maaşa kalmış. Oysa Hakkari’nin çok zengin kaynakları var. Bir zamanlar Hakkari’de yapılan hayvancılık o günün zor şartlarına rağmen, bazı köylere 6 ay boyunca kardan kapanan yollar, elektrik telefon olmaması bile engel değildi. Bazı aileler 500- 1000 civarında küçükbaş hayvan besliyebiliyordu.  Aynı şekilde toprağı ekip biçerek Hakkari şehir merkezi ülkenin en ucuz etini peynirini yoğurdunu ve yağını tüketebilir durumdaydı. Bugün hayvancılıktan elde edilen ürünlerin her çeşidi turistik bölgelerde satılan fiyatlarla eşdeğer.  1 kilo otlu peynir 250 TL’ye satılıyorsa buda hayvancılığın bu bölgede bittiği anlamına gelmektedir. Bizler, gençlerimizi hayvancılığa tarıma üretime yönlendirmemiz lazım.  Teşvik ve çeşitli desteklerle bugünün imkanlarını toprakla birleştirirsek, insanımıza yeni iş sahalarının önü açılacaktır.