- Hakkari7 °C
Kanaat Önderi Fırat AK Partiden Milletvekili aday adayı oldu
YÖK bahar yarıyılı eğitim ve öğretimine ilişkin yeni soruları yanıtladı
Kanaat Önderi Fırat 50 Bin TL bağışta bulundu
Çağlar madencilik ekibi 4 kişiyi kurtardı
Açık öğretim okullarına kayıt işlemleri 3 Nisan'a kadar uzatıldı
78 yıllık tazgahta Hakkari'nin kültürünü yansıtan ürünler dokunuyor
Başkan Büyüksu’dan Vali Akbıyık’a ziyaret
Hakkari'nin çöp sorunu Entegre Katı Atık Tesisi ile son bulacak
Ukraynalı kadın doktor Olena, Hakkari'de görev yapıyor
Hakkarigücü Kadın Futbol Takımı'nın hedefi şampiyonluk
Hakkari'deki Cilo buzullarında erime artarak devam ediyor
Hakkari 9 ayda 78 bin 387 turisti ağırladı
Vali Akbıyık: 15 mahalleye 25 kilometre asfalt yaptık
Hakkari Valiliği vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı
Hakkarili güreşçiler, kamp kurdukları 2 bin 500 rakımlı mezrada müsabakalara hazırlanıyor
- 03:02 - Hakkari'de "Fikirler Buluşuyor Gelecek Oluşuyor" adlı münazara yarışması düzenlendi
- 13:51 - Yüksek Seçim Kurulu yurt içinde 190 bin 736 sandık kurulacağını açıkladı
- 13:48 - İran'ın Hoy kentinde 5,6 büyüklüğündeki depremde 82 kişi yaralandı
- 13:47 - 45 bin yeni öğretmen ataması 8 Mayıs’ta yapılacak
- 13:40 - Kanaat Önderi Fırat AK Partiden Milletvekili aday adayı oldu
- 13:16 - 14 MAYIS SEÇİMLERİNDE SAFLAR NETLEŞİYOR
- 12:46 - En düşük emekli aylığı artışının nisanda ödenmesi bekleniyor
- 11:39 - Hakkarigücü Kadın Futbol Takımı, Brezilyalı kaleci transfer etti
- 11:27 - Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan'da sona erecek
- 10:35 - Ülkelere göre oruç tutma süreleri
- 13:19 - Hakkari'de çığ nedeniyle kapanan köy yolu 2 günlük çalışmayla açıldı
- 12:09 - İşsizlik rakamları açıklandı
- 11:47 - Türkiye Futbol Federasyonu, liglerde küme düşecek takım sayılarını karara bağladı
- 20:35 - Av. Abdülmecit Tarhan AK Parti Aday adayı oldu
- 14:50 - Hakkari'deki kayak merkezi ilkbaharda da kayakseverlerin hizmetinde
Rahmi ER / Yazar





Yasaklı şehrin festival günleri!
Değerli okurlar, uzun zamandır yazı yazmıyorum. Aslında çoğu gazetecinin yazmak isteyip de yazmaması gibi..
Benim de yazı yazmama nedenim öyle bir şey.
Yıllar önce Hakkari Üniversitesi’nin heyelanlı çukur bir bölgeye değil, şehrin de o tarafa doğru gelişebileceği bir yerde kurulması gerektiğini yazdım. Eğitimde son sıralarda yer almamızın bir kader olmadığını, her şeyin insanda bittiğini söyledim. İlimizde üretime dayalı tarım ve hayvancılığın teşvik edilmesi gerektiğini, insanımıza önce iş ve aş sahalarının açılması gerektiği v.b. yazıları yazıp durdum. Geldiğimiz noktada yazdıklarımızın kağıt üzerinde kaldığını, değişen hiç bir şeyin olmadığını görüyorum.
Doğru bir şeyler yazarken karşılığını almadığın zaman insanın şevki kırılıyor. Adeta hayata küsüp kabuğuna çekiliyorsun.
Gazetecilik mesleğinde her ne kadar bir köşeye çekilsen de damarına bir şey dokunduğu zaman kabuğundan çıkıverirsin. Ters giden bir şeyleri yazmak istersin yeniden..
Sizlerin de bildiği gibi Hakkari’de gösteri ve yürüyüşler uzun yıllardır geçici olarak yasaklanmaktadır.
15 günlük yasak kararı günü dolmadan Hakkari Valiliği tarafından, tekrar tekrar yasak kararı alınıyor ve bu yıllardır devam ediyor.
Buraya kadar her şey güzel. Ülkemizin her köşesinde yaşayan vatandaşın güvenliği her şeyden önce gelir. Valiliğin aldığı karara saygı duymak lazım. Bildikleri bir şey vardır mutlaka.
Peki bu festivaller neyin nesi. Yasaklı şehirde festival olur mu? Dağlarda festivaller düzenlemek güvenli de şehirler güvensiz mi?
Hakkari Valiliği ve Yüksekova Belediyesi’ne Cilo Doğa Festivali, Çukurca Kaymakamlığı ve Belediyesine Foto Safari Festivali serbest de vatandaşa niye yasak olsun? Dağlarıyla ovalarıyla şehir bir bütün değil mi? Bu bütünlük içerisinde hukuk, değişik yer veya farklı insanlar için ayrı ayrı uygulanabilir mi?
Konser düzenlemek isteyen organizatörlere niye yasak bu şehir?
Her şeyi bir tarafa bırakacak olursak, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı, hayat pahalılığı her bir vatandaşı derinden etkilerken bu masrafa gerek var mıydı?
Bir ailenin Çukurca’ya gidiş-geliş maliyetini herkes bilir. Depin polis noktasına kadar bir aracın benzin maliyetini hesaba katarsak Cilo Dağına kadar ki maliyeti sizler düşünün..
Sadece bu kadarı da olsa iyi. Organizasyonda kullanılan malzeme, ağırlama, reklam-tanıtım ve konaklama giderleri ne kadar tutar?
Festivallere gelen müzisyenler her halde bedavaya gelmez diye düşünüyorum. Bir vatandaş olarak bu festivallere harcanan parayı merak ediyorum.
Peki bu festivalde kim eğlendi? Durumu iyi olan zenginlerin dışında kim Cilolara çıkabildi? Depine yüzmeye gidemeyen bir gariban Cilo Dağı’na gidebildi mi?
Dağda festival düzenlediniz, bari konseri şehir merkezinde verseydiniz de birkaç gariban kulağının pasını o muhteşem sesli Murat Kekili ve Aydın Aydın’ın şarkılarıyla temizleyebilseydi.
Sayın başkan Abdulmuttalip Özbek, sizin söyleyeceğiniz bir sözünüz yok mu. Ak Parti il başkanlığı binasında bulunduğunuz süre içinde sizlere iş ve aş talebinde bulunan yüzlerce insanın başvurduğunu biliyorum. İnsanlarla ilgilendiğinizi de biliyorum. Sık sık gezdiğiniz yerlerde vatandaşların ekonomik sıkıntılar içinde olduğunu mutlaka hissediyorsunuzdur. Belediyelerin festival v.b. gibi masraflı işlere para harcaması her halde vatandaşın hoşuna gitmeyeceğini biliyorsunuzdur. Belediye başkanlarıyla istişare edip kaynakları daha verimli ve sağlıklı işlerde kullansalar daha doğru olmaz mı?
İnsanların aş ve işe ihtiyacı var. Anne-babalar ekmek derdinde. Çocuklarını okutabilme derdinde. Tam da bu ortamda festivaller bizlere fayda sağlamaz.
Sayın vali, ilimize atandığınız günden beri gittiğiniz her mahalle ve semte oyuncaklarla birlikte çocuklara bir de kitap dağıtıyorsunuz. Okumaya ne kadar önem verdiğinizi takdirle karşılıyoruz. Ancak kitabı alan çocuğun evinde mutlu olabilmesi için o ailenin de refah seviyesinin iyi olması gerekir ki okuduğu kitabı anlayabilsin.
Hakkari ilimiz yoksul bir şehir. Memur, güvenlik korucusu, birkaç maden sahası olmasa inanın bu kent fakirlikten kırılıp gidecek.
Keşke festivallere harcanan para birkaç ailenin evine aş olarak girebilseydi. Birkaç garibanın eğitim masrafına harcansaydı. Keşke ilimizde ilk kez 2018 yılında yapılan kitap fuarı tekrarlanabilseydi. Ben bile kırkından sonra ilk kez bir kitap fuarına gidip okumaya başladım.
Eğitimde başarılı olmak isteyeceğiz ama onun koşularını sağlamayacağız. Ekonomik sıkıntıdan kurtulmak için biraz daha sabır diyeceğiz ama israf edip paraları boş projelere harcayacağız. Böyle bir dünya ne yazık ki yok.
Garip ve fakir bir şehirde yaşıyoruz. Dağın başına çıkan Kekili, ‘Bu akşam ölürüm’ demiş, Aydın, ‘Kuzuların Sesi Meee’ demiş. Çukurca’ya giden zengin foto safariciler tarlada çalışan çiftçinin başından ayağına kadar inen teri çekmişse bundan garibana ne..
Hakkari’nin her mahalle ve sokağında yaşayan vatandaş önce mutlu olacak ki sonra hep birlikte mutlu olabilelim.
‘Festivallerle ilimizi tanıtıyoruz. İnsanlar buraları görsün, şehrimize turist gelsin’ diyorsanız, ne yazık ki yasaklı şehre ne yabancı ne de yerli turist gelmez.
Bu şehir için söylenecek çok şey var ama gazeteciliğe yıllarını vermiş usta, duayen ve yılların gazetecisi meslektaşlarımızın artık söz almasını bekliyorum
Yorum Ekle
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı
Hakkari’de 50 bin fidan toprakla buluştu
Hakkari'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programı düzenlendi
ÇUKURCA 2'İNCİ FOTOSAFARİ VE DOĞA SPORLARI FESTİVALİ BAŞLADI
Hakkari’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Başkan Büyüksu'dan Vali Akbıyık'a ziyaret
Başkan Yorulmaz mazbatasını aldı
Özel harekat polisinin keşfettiği sporcunun hedefi dünya şampiyonluğu
Yüksekova'da mutlu bir Nijeryalı
Hakkarigücü 4- Fatih Vatan Spor-1
Sümbül Engelliler Basketbol Takımı Şanluurfa’dan galip döndü
Tatvan'da Kick Boks ve Muay Thai kampı
Vali Akbıyık, futbol maçı izledi
Haber Yazılımı: CM Bilişim