Konu ile ilgili Bulvar Caddesi üzerindeki eski belediye hizmet binası önünde bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri adına açıklama İHD Hakkari Şube Başkanı Sibel Çapraz tarafından yapıldı.

DEM Parti’nin 31 Mart yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olarak gösterdiği Abdullah Zeydan’ın tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirten Çapraz, yerel seçimlerin yapılmasına iki gün kala Adalet Bakanlığı’nın devreye girmesini sert bir dille eleştirdi.

Seçim kurulu tarafından Abdullah Zeydan ile ilgili verilen kararın hukuken açıklanabilir bir tarafı olmadığını savunan Çapraz, “İki dönemdir Kürt halkının iradesini belediyelerine kayyım atayarak ve seçilmiş belediye eş başkanlarını tutuklayarak yok sayan iktidar, bu sefer de halkın vermediği yetkiyi yargı eliyle kararlar aldırarak kayyım zihniyetine devam yolunu seçmiştir” dedi.

Hakkari’de AK Parti belediye başkan adayının seçim sonuçlarını kabul ettiğini ve itirazda bulunmadığını hatırlatan Çapraz, Ak Parti İl teşkilatının kentteki 120 sandığa itiraz edildiğini bu itirazın da ret edildiğini söyledi.

Çapraz, “Van halkının iradesinin gasp edilmesine yönelik Türkiye ve bölgenin birçok ilinde olduğu gibi Hakkari’de de halk demokratik tepkisini dile getirdi. Kentte düzenlenen demokratik tepki ve protestolara kolluk tarafından, gaz bombaları ve plastik mermi kullanılarak müdahale edilmiş Hakkari Merkezinde 2’si çocuk 15 vatandaş, Yüksekova İlçesinde de 10’u çocuk 29 vatandaş gözaltına alınmıştır. Yaşanan olaylar nedeniyle Hakkari esnafı işyerlerini kapatmak zorunda kalmıştır” dedi.

Hakkari dün akşam yaşanan olaylara da değinen Çapraz, “Ak Parti İl başkanının korumaları olduğu iddia edilen ve kim oldukları belirsiz bazı kişiler kitleye saldırarak bir provokasyona girişmişlerdir. Çıkan arbede sonucunda Ak Parti il başkanının korumaları olduğu iddia edilen bu güçler silahla kitleye saldırmışlardır. Kolluk kuvvetlerine emir verecek, yönlendirecek kadar rahat ve organize bir şekilde sokaktan geçen kim varsa linç etmeye çalışmıştır. Görevini yapmaya çalışan gazetecileri hedef gözetip saldırmaya çalışmıştır. Colemerg Haber Sitesi yayın yönetmeni Serkan Kaya hedef alınarak, saldırıya uğramıştır. Tüm Türkiye kamuoyunun gözü önünde 12 yaşındaki bir çocuk sokak ortasında linç edilmiştir. Bu durum asla kabul edilemez. Bu konuda tüm kamuoyunu ve tarafları duyarlı olmaya, bu kentin hassasiyetlerine göre hareket etmeye ve doksanlı yıllarda defalarca denenen bu tür girişimlere karşı tutum almaya çağırıyoruz. Buradan çıkıp ekranda sağduyu çağrısında bulunan Hakkari Valisine de şu soruları sormak istiyoruz. Siz bu eli silahlı, sopalı, demir çubuklu kontra güçlerine yönelik ne yaptınız. Kolluk kuvvetlerini yönlendirebilecek kadar rahat olan bu kişiler kimler?” diye konuştu.

İktidara, Yüksek Seçim Kuruluna ve yargı mercilerine çağrıda bulunan Çapraz, “2016 yılından beri Kürt Halkının seçtiği belediye başkanlıklarını “Kayyım Zihniyeti” ile gasp etmeye son verin. Keza bu duruma karşı ülke genelinde yeterli düzeyde tepki yaratılmaması halinde hukuksuzluğun sadece Van ile sınırlı kalmayacağı, iktidar blokunun kazanamadığı tüm belediyelere doğru yaygınlaşacağı açıktır. Van halkının iradesinin gasp edilmesine yönelik Hakkari ilimizde ve diğer tüm illerde düzenlenen demokratik tepkilere ve protestolara polis şiddeti uygulamaktan vazgeçin.  Halka şiddet uygulayan ve şiddet uygulama talimatını veren yetkililer hakkında ivedi olarak işlem başlatın.  Biz aşağıda imzası bulunan kurumlar olarak iktidarı, Hakkari sokaklarında devam eden polis ablukasını derhal kaldırmaya;  Van seçimlerinde sandıkta çıkan halk iradesine saygı duymaya çağıyor; demokratik kamuoyunu ve toplumsal muhalefeti yaşanan “Kayyım Zihniyetine” karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi

Açıklamaya destek veren STK’lar şu şekilde

HAKKARİ ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ

HAKKARİ BAROSU

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ HAKKARİ ŞUBESİ

DİSK/GENEL-İŞ HAKKARİ ŞUBESİ

KESK HAKKARİ ŞUBELER PLATFORMU

GENÇLİK VE ENGELLİLER DERNEĞİ

TMMOB HAKKARİ İL KOORDİNASYON KURULU

Mayıs ortasında Hakkari Cilo Dağlarında kayak keyfi Mayıs ortasında Hakkari Cilo Dağlarında kayak keyfi

EĞİTİM SEN HAKKARİ ŞUBESİ

SES HAKKARİ ŞUBESİ

TÜM BEL SEN HAKKARİ ŞUBESİ

BES HAKKARİ ŞUBESİ

Editör: Haber Merkezi