Hakkari - Hakkari'de kurşun-çinko üretimi yapan bölgenin en büyük şirketlerinden olan Ölmez Madencilik, hayata geçirmeyi planladığı projeyle kapasitesini artırmayı hedefliyor.
Hakkari-Çukurca kara yolundaki Olgunlar köyündeki tesiste düzenlenen toplantıda şirketin genel müdürü Avusturalyalı İain Anderson, projenin kapsamıyla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.
Anderson, ilkel yöntemlerden modern üretim tekniklerine geçtiklerini vurgulayarak, yılda ortalama 200 bin ton kurşun-çinko üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.
Genel Müdür Anderson, yaptıkları arama sondajları sonucunda 30 yıl veya daha uzun ömre sahip bir maden kaynağı tespit ettiklerini belirtti.
Ölmez Madenciliğin Hakkari ekonomisine büyük bir katkı sağladığına dikkat çeken Anderson, "Nihai amacımız Hakkari ekonomisine katkıda bulunmak. Ne yazık ki Hakkari'de işsizlik oranı yüksek, gelecekteki büyüme ve yatırım planlarımızın bu konuda net bir şekilde pozitif fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Nihayetinde yüzlerce kişiye direkt, binlerce kişiye de dolaylı istihdam yaratacağına, bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz. Halihazırda 500 kişiye istihdam sağlıyoruz" dedi.
Iain Anderson, 2006 yılından bu yana İsmet Ölmez ve ailesinin madenin hayata geçirilmesi için çalıştığını ve 2024 yılında önemli bir uzantının keşfedilmesiyle şirketin Azad Ölmez liderliğinde yeniden yapılandırıldığını söyledi.
Ölmez Madenciliğin şu anda Türkiye'nin önde gelen maden mühendislerinden oluşan bir ekiple yönettiğini kaydeden Anderson, "Önümüzdeki en büyük zorluk, proje için uluslararası finansman sağlamak ve ilgili makamların izinlerini almak. Şirketimizin bu yatırımı finanse etmek için kullanacağı kredilerin geri ödemesinin birkaç yıl alacağını düşünüyoruz. Proje finansmanı ve izinler tamamlandığında Ölmez Madencilik, madenin yakınlarında 2 modern cevher işleme tesisi inşa edecek. 2025 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin geleceği için kritik öneme sahip metalleri sınıflandırdı. Buna göre çinko ve kurşun devlet tarafından kritik mineraller olarak sınıflandırıldı. Biz de yılda 144.000 ton metal çinko ve 30.700 ton kurşun metali üretmeyi planlıyoruz. Bu açıdan baktığımızda Ölmez Madenciliğin; Türkiye’nin mineral maden kaynakları konusunda bağımsızlığını elde etmesi açısından önemli bir rol üstleneceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.
Ölmez Madencliik Şirketi olarak sosyal sorumluluk projelerine ve çevreye büyük önem verdiğini vurgulayan Anderson, Hakkari'deki gençlerin istihdamına ve geleceğine katkıda bulunmak için çeşitli sosyal projeler planladıklarını açıkladı.
Anderson şöyle konuştu.
"Nihai amacımız Hakkarililerin istihdam edildiği, bölgemizde dünya standartlarında gelişmiş bir madencilik sektörü yaratmak; bunu da ancak bilgi ve becerilerimizi gençlere aktararak yapabiliriz. Ölmez Madencilik olarak bu sosyal sorumluluk projelerini ancak Hakkari halkı ve yetkililerinin işbirliği ile hayata geçirebileceğimizi çok iyi biliyoruz. Bu girişimler arasında Hakkari Merkez'de kurulacak Ölmez Akademi ve Halk Kütüphanesi de yer alıyor. Bu projeler Sayın Valimiz Ali Çelik ve Sayın Azad Ölmez’in ortak vizyonunun sonucu olarak hayata geçirilecek. Bu projelerin ilimizdeki herkese fayda sağlayacak önemde olduğunu düşünüyorum"