İnanılmaz bir durum oldu Hakkari kentimizde.

Haziran ayında İlimizin Bulvar Caddesinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu binasında yapılan inceleme neticesinde binanın depreme dayanıksız yani mecazi anlamda ÇÜRÜK olduğunu bir raporla yetkililere bildirerek can ve mal güvenliği bakımından binanın tahliye edilmesi gerektiğini kurum yetkililerine bildirmişlerdi.

Aradan koskoca 8 ay geçmesine rağmen Kurum Müdürü Erdin Polat ne yeni bir yere taşınmış ne de yeni bir bina yapımı için harekete geçmiş.

Bu arada 6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremi olunca apar topar dairenin kapısına 

‘’DEPREM RİSKİ NEDENİYLE KURUMUMUZ KAPALIDIR’’ ibareli bir yazı asarak aynı gün daireyi kapatarak personeli evlerine göndermiş ve vatandaşlarla ve resmî kurumlarla adeta ilişiğini kesmiştir.

Sanki babasının dükkânı gibi davranan bu yönetici üstelik bir aydır izinli ve il dışında kalıyor.

Peki haziran ayından beri Hakkari ilinde kiralık bir bina bulamadı mı SGK Müdürü Erdin Polat.

Yaklaşık 7 gündür kapalı tuttuğu SGK kurumunu hizmet etmekten alıkoyan Müdür Polat bu iş için İl Valisi ve Bakanlıktan izin almış mı?

Edindiğim bilgiye göre çarşamba günü Müdür tarafından personele dairede işe başlamaları talimatı verilmiş.

Oh ne ala memleket kendisinin canı tatlı il dışında kalıyor kendisi çürük binada iş görmesin, lakin personelin can güvenliği olmayan binada bu defa çalışmak için işbaşı emrini vermesi hangi akla hizmet.

Yani bu işin neresinden tutsanız elinizde kalıyor.

DEPREM GÜVEN VE SEÇİMLER

6 Şubat 2023 günü merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan İlçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık depremler son olarak Elazığ dahil 11 ilimiz etkiledi.

Şu ana kadar 35 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti 80 binden fazla yaralımız var.

Bölgede meydana gelen depremde devlet refleksi geç olmuş iki boyunca depremzedeler kaderleri ile baş başa kalmışlardı.

Burada Devlete ve hükümete güven eksikliği oluşmuştur.

Ötesinde Koordinasyon eksikliği vatandaşlar tarafından yapılan yardımların dağıtımında düzensizlik oluşmuş deprem yaşanan ilin Valileri AFAD’ı ve Kızılay’ı zamanında harekete geçirememiş, Deprem zamanı için ne AFAD’ın ne de Kızılay’ın Çadır stokunun olmadığı acı gerçeğiyle vatandaş yine GÜVEN kaybını ve eksikliğini hissetmiştir.

Ayrıca ülkemizde hemen her il ve ilçede teşkilatı bulunan Kızılay Kurumu’nun yaklaşık sekiz yıldır iş başında bulunan şimdiki yönetimi başındaki Genel Başkanı Kerem Kınık tarafından içi boşaltılarak eski yönetimlerine el çektirilerek işlevsiz ve hizmet üretemez hale getirilmesi gerçeği halkta bu kuruma karşı GÜVEN kaybını ve eksikliğini hissettirmiştir.

Depremden önce Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mayıs günü için seçimi işaret ederek 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimini erkene alma girişimi vardı.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerle 11 il ve 13,5 milyonluk bir bölge etkilenince eski TBMM Başkanı Bülent Arınç seçimlerin ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuşma kamuoyunca şiddetli tepki çekti.

Çünkü Anayasamıza göre SAVAŞ hali dışında seçimleri ertelemek mümkün değil.

 Bülent Arınç bunu bilmez mi?

Bilir elbette lakin muhalefetin güçlendiğini Cumhur ittifakın kan kaybettiğini görünce belki 6 ay veya bir yıl ertelenecek bir seçimde tekrar bu ittifakın güç kazanacağını tahmin ediyordu.

Fakat cumhurun asıl sahibinin halkın kendisin olduğunu ve seçimlerin ertelenmesinin mümkün olmadığını bile bile böyle bir konuşma yapması onun da GÜVEN kaybettiği anlamı çıkıyordu.

 Demem o ki, devletin kurumları ve devleti şimdi ve eskiden idare edenler GÜVEN kaybetmemeli kaybettirmemeli.

Zira GÜVEN ve İTİBAR geç kazanılan fakat çabuk kaybedilen hasletlerdir.