Dışişleri Bakanlığından, 17-18 Nisan'daki AB Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi'nin sonuçlarıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Brüksel'deki zirvede Türkiye'ye ilişkin kabul edilen kararların, AB'nin Türkiye'ye ve küresel gelişmelere dair stratejik vizyon eksikliğinin yeni örneği olduğu belirtilerek, zirve sonuçlarında Türkiye'yle işbirliği ve karşılıklı fayda sağlamaya yönelik ilişki geliştirilmesinin, AB'nin stratejik menfaatine olduğunun vurgulandığı kaydedildi.

İYİ Partili belediye başkanı partisinden istifa etti İYİ Partili belediye başkanı partisinden istifa etti

"Türkiye-AB ilişkilerini Kıbrıs meselesine indirgeyen anlayıştan vazgeçilmeli"

Buna karşın, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan AB-Türkiye ilişkilerine dair ortak bildirimdeki tavsiyelerle ilgili somut karar alınamamasının ciddi bir tutarsızlık olduğuna işaret edilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanmasıyla Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesi, tarafımızdan hiçbir zaman kabul görmeyecektir. Çok yönlü Türkiye-AB ilişkilerini Kıbrıs meselesine indirgeyen anlayıştan vazgeçilmesi gerekmektedir. Böylesi bir zihniyet, Kıbrıs sorununa veya diğer bölgesel ve küresel meselelere olumlu ve yapıcı bir katkı sunamaz."

Açıklamada, aday ülke Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki kararlılığını koruduğuna işaret edilerek, "Bununla beraber, işbirliğimizin seçici bir anlayışla, bazı alanlarla sınırlanmasını reddediyoruz. AB ile diyaloğumuzu mütekabiliyet çerçevesinde, AB'nin önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alacağız" ifadeleri kullanıldı.

AB liderleri Türkiye ile müzakerelerde AB Daimi Temsilciler Komitesi'ni görevlendirdi

Avrupa Birliği liderleri, AB Konseyi sonuç bildirisinin Türkiye ile ilgili bölümünde komisyon raporunda belirlenen adımların atılması için AB Daimi Temsilciler Komitesi'ni (COREPER) görevlendirdi.

Bildiride "Avrupa Birliği'nin, Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortamda ve Türkiye ile işbirliğine dayalı, karşılıklı yarar sağlayan bir ilişkinin geliştirilmesinde stratejik çıkarı vardır" denildi. Liderler ayrıca "Türkiye'nin yapıcı katılımı, Ortak Tebliğde belirlenen çeşitli işbirliği alanlarının geliştirilmesine yardımcı olacaktır," ifadelerini kullandı.

Sonuç tebliğinde "Avrupa Birliği, AB-Türkiye işbirliğinin daha da geliştirilmesi amacıyla Kıbrıs çözüm müzakerelerinin yeniden başlatılmasına ve ilerleme sağlanmasına özel önem vermektedir" dendi.

Daha önceki sonuç bildirgelerini hatırlatan Avrupa Konseyi, "Kıbrıs sorununun BM çerçevesinde, ilgili BMGK kararlarına uygun olarak ve Birliğin kurulduğu ilkeler ve müktesebatla uyumlu olarak kapsamlı bir çözümüne tam bağlılığını sürdürmektedir" dedi.

Editör: Haber Merkezi