Hakkari'ni Kavaklı köyünde 22 Nisan taririhnde köy sakinlerince maden ocaklarına karşı başlatın protestolar devam ederken, DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın konuyu meclis gündemine taşıdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yanıtlaması istemi ile TBMM'ye soru önergesi veren DEM Partili Bartın, Hakkâri’nin Kavaklı (Marînus) köyünde 2007’den bu yana devam eden maden faaliyetlerinin neden olduğu doğa tahribatına dikkat çekti. 

Bartın, Kavaklı köyünde Sedex Resources Maden Şirketi’nin çalışmaları devam ederken, 22 Nisan tarihinde köy sakinlerinin basın açıklaması ile durumu protesto ettiği ve o günden beri bölgede nöbet eylemi gerçekleştirdiğini hatırlattı.

DEM Partili Bartın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a şu soruları yönletti 

* Hakkari’nin Kavaklı (Marînus) köyünde 2007’den bu yana sürdürülen maden faaliyetlerinin neden olduğu tahribatlara ve buna karşı köy halkının 7 gündür devam eden nöbet eylemine dair bilginiz var mıdır?

* 18 yıldır Kavaklı (Marînus) köyünde devam eden maden faaliyetlerine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gibi gerekli belge ve izinler eksiksiz olarak alınmış mıdır?

* Kavaklı (Marînus) köyü, mera ve yaylalarının yüzde kaçı maden sahası olarak ruhsatlandırılmıştır?

KOSGEB girişimcilik desteklerini güncelledi KOSGEB girişimcilik desteklerini güncelledi

* Kavaklı (Marînus) köyünde maden faaliyeti yürütülen ocak sayısı kaçtır ve hangi firmalar tarafından yürütülmektedir?

* Maden çalışmaları nedeniyle Kavaklı (Marînus) köyünde yerleşim, tarım ve mera alanları ile doğasında ve su kaynaklarında meydana gelen zararların tespitine yönelik bir araştırma-inceleme çalışmanız var mıdır / olacak mıdır?

* Maden faaliyetlerine karşı Kavaklı (Marînus) köyünün halkı tarafından 22 Nisan 2024’te düzenlenen açıklamada belirtilen taleplerin karşılanması için nasıl bir çalışmanız olacaktır / bu talepler ne zaman karşılanacaktır?

* Hakkari kentinin yüzde kaçı maden sahası olarak belirlenmiştir / kentte kaç maden ruhsatı verilmiştir ve aktif maden ocağı sayısı kaçtır?

Editör: Zeki DARA