Hakkari’de köylerde kadınların gündelik hayatta giydiği satenden ve işlemeli yöresel kıyafetler, düğün ve nişan gibi özel günlerde de en çok tercih edilen kıyafetler arasında yer alıyor. Kıras fistan kıyafetleri özellikle düğün sezonundaki yoğun talep üzerine her yıl farklı modelleriyle yenileniyor. 

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde kadınların vazgeçilmezi olan yöresel kıyafetler gündelik yaşamın dışında özellikle nişan, kına gecesi ve düğünlerde göz kamaştırıyor. Bir çok çeşidi ile vitrinleri süsleyen kıyafetlerden her bütçeye uygun ürünler bulmak mümkün. Çok uzun yıllardır kadınların göz bebeği olan kıyafetlerin fiyatları kalite ve işçiliğe göre 500 ile 3 bin lira arasında değişiyor.

Şemdinli’de 34 yıldır yöresel kıyafet satışını yapan Cihangir Can,  yöresel kıyafetlerin geçmişten gelen çok güzel bir kültür olduğunu ve her zaman çok talep gördüğünü vurguladı. Can, "34 yıldır bu işi severek yapıyorum. Bizim yöresel kıyafetlerimiz çok güzel ve kalitelidir. Kadınlarımız tarafından günlük giyim dışında düğün sezonunda da çok tercih ediliyor. Şemdinli merkez ve köylerden çok müşterimiz olduğu gibi Hakkâri, Yüksekova, Van ve İstanbul’dan da birçok müşterimiz var, buralara da internet üzerinden satış yapıyoruz.  Bizdeki fiyatlar çok uygun, düğün sezonu açıldığı için özellikle çok rağbet var, kumaşlarımız hemen tükeniyor” dedi.

Hakkari'de Jandarma kayıp çocuğu buldu Hakkari'de Jandarma kayıp çocuğu buldu

Bir diğer esnaf Fahrettin Atay, birçok gelinin kına ve düğünlerinde yöresel kıyafet tercih ettiğini bu durumun kültürel açıdan çok güzel olduğunu kaydetti. Atay “Şemdinli’de 25 yıldır bu işi yapıyorum. Bu bizim kültürümüzdür. Düğünlerde herkes yöresel giyinir ayrıca çoğu gelinde kına ve düğün törenlerinde yöresel kıyafet giyiyorlar.  Bu bizim kültürümüzdür inşallah asla değişmez ve hep böyle devam eder. Köylerdeki insanımız sadece düğünlerde değil gündelik olarak ta yöresel kıyafet giyiyor. Yine yaşlılarımız sadece yöresel giyiniyor. Yani yöresel kıyafetlere her zaman rağbet var.  Tabi düğün sezonunda bu rağbet daha da artarak devam ediyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: NİRGÜL UYSAL (ÖZEL)