HAKKARİ-İnternet ilan siteleri ve sosyal medya platformları üzerinden verilen sahte araç ilanlarıyla yürütülen dolandırıcılık yönteminde, alıcılar yüksek meblağlarda para göndererek mağdur ediliyor. Edinilen bilgilere göre dolandırıcılar, gerçek bir araca ait ilanı kopyalayarak ya da başka ilanlardan aldıkları araç fotoğraflarını kullanarak kendilerini Hakkari’de yaşıyormuş gibi tanıtıyor.
Araçla ilgilenen kişilerle iletişime geçen şüpheliler, “aracı kaçırmamak”, “başka alıcı var” ya da “hemen kapora gönderilmesi gerekiyor” gibi bahanelerle 10 bin ila 50 bin TL arasında değişen kapora talep ediyor. İddiaya göre birçok vatandaş, ilandaki görseller ve paylaşılan konum bilgilerine güvenerek istenen ödemeyi gerçekleştiriyor.
Kapora gönderiminin ardından alıcılarla iletişimi kesen dolandırıcıların, bazı mağdurları aracı görmek için Hakkari’ye kadar gelmeye ikna ettiği belirtiliyor. Günler süren yolculuğun ardından kente ulaşan vatandaşlar ise araç sahibi olarak tanıtılan kişilere ulaşamıyor. Böylece mağdurlar hem maddi kayıp yaşıyor hem de zaman kaybına uğruyor.
Konuya ilişkin görüştüğümüz güvenlik kaynakları, dolandırıcıların genellikle Hakkari’de yaşayan üçüncü kişilere ait fotoğrafları ve farklı ilanlardaki araç görsellerini kullanarak sahte kimlik oluşturduğunu belirtti. Bu yöntemle güven kazanan şüphelilerin özellikle şehir dışından alıcıları hedef aldığı ifade edildi.
Emniyet yetkilileri, internet üzerinden araç alacak vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Aracı görmeden, ekspertiz yaptırmadan ve resmi satış işlemi başlamadan kesinlikle kapora gönderilmemesi gerektiğini vurgulayan emniyet yetkilileri, özellikle piyasa değerinin altında paylaşılan “acil satılık” ilanlara karşı dikkatli olunmasını istedi.
Emniyet birimleri ise benzer yöntemlerle yapılan dolandırıcılıklara karşı vatandaşları bir kez daha uyararak, “Görmeden ödeme yapmayın, kapora göndermeyin” çağrısında bulundu.




