HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari Ticaret İl Müdürlüğü’nde düzenlenen kutlama programına Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, Ticaret İl Müdür Vekili Salih Çiftçi, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, kurum müdürleri, STK temsilcileri, esnaf ve öğrenciler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali İdris Akbıyık, Ahi Evran tarafından Ahilik Teşkilatı’nın kurulması hakkında tarihi bilgiler verdi.

dsc_4543.jpg

1988 yılından bu yana Türkiye’nin her yerinde Ahilik Haftası’nın kutlandığını belirten Vali Akbıyık, “Gururla söylemeliyiz ki Ahilik kültürünün bünyesinde topladığı cömertlik, şefkat, merhamet, affedici, kanaatkâr, sabırlı olmak, dini ve güzelliği gözetip kötülükten uzak tutmak gibi ilkeler topluma uzanan ve hedefi aslında sadece insanlık olan bugün evrensel olarak kabul edilen birçok değerlerle tanınmış bir düşünce sisteminin yansımasıdır. Hakkari’mizde de Ahilik Haftası’nın kutlanılıyor olması bizim bu geleneğimizin, birikimlerimizin, sanat yada meslek teşkilatlarımızın ilkelerin yaşatılması açısından önemli görüyoruz. İnşallah ülkemizde ve dünyada ahilik prensipleri, ahilik inanç sisteminin yaygınlaşmasını temenni ediyorum. Hakkarili halkımız olmak üzere tüm milletimizin Ahilik Haftası’nı kutluyorum.” dedi.

dsc_4510-001.jpg

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin ise, Ahilik Haftası'nın önemine değindi.

Ahilik Teşkilatı’nın Ahi Evran tarafından toplumsal yaşamın ortak paydası insan üzerine kurulduğunu belirten Tekin, “Ahilik Teşkilatı, insanlar arasındaki ticaret ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, iş ve meslek ahlakına saygı hak ve hukuka riayet eden saygı ve güler yüzlü olmayı temel ilke olarak benimsemiştir. Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmını özünde ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Ahiliğin temel kuralı alın teri ile geçinmektir. Bireyler arasında ayrıcalık gözetilmez, herkese eşit davranılır. Burada ölçü hak ve adalet, çalışmak, üretmek alın teri ile kazanmak ahilikte bir kuraldır. Ahilik düzeninde iş ve meslek ağlarında mecburi kılan kurallar geliştirilmiştir. Kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde hırs ve bencilikten uzak durmak kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka bir pirden, üstattan öğrenmek, birliği ve beraberliğin korunması için herkese saygı ve sevgi göstermek ahiliğin mutlaka uyması gerekli görülen kurallardır. Ahilik; din, dil, ırk ve cinsiyet farklılığı gözetmeyen herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, Vali İdris Akbıyık’a destek ve katılımlarından dolayı plâket takdim etti.

Program, yılın ahisine, kalfasına ve çırağına plaket, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ise çeşitli hediyelerin verilmesi ile son buldu.

dsc_4504.jpg

dsc_4540.jpg

dsc_4550.jpg

dsc_4552.jpg

dsc_4566.jpg

dsc_4580.jpg

dsc_4595.jpg

dsc_4591.jpg

Editör: Haber Merkezi