HAKKARİ İL SESİ

Hakkari Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce kent merkezinde öğrencilerle birlikte kurum çalışanları Bulvar Caddesinden Atatürk Kültür Merkezinin bulunduğu Şehit Mehmet Ceyhan Caddesine kadar yürüyüş yaptı.
Ardından program Atatürk Kültür Merkezinden saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti.
Programın açılış konuşmasını yapan Hakkari Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Nazmi Yakar, 6 Şubat'ta meydana gelen depremde vefat eden vatandaşları andı.
5 Haziran Türkiye Çevre Haftası kutlamasının; çevre kirliliği ve etkilerine dikkat çekmesine, gelecek nesillere bırakacak mirasa sahip çıkmaya, çevre bilinci oluşturması konusunda yeni ufuklar açmasını temenni eden Yakar, konuşmasını devamından şunları kaydetti.
'' Doğamız hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme, sanayi atıkları, yakıtlardan ortaya çıkan gazlar, kimyasal maddeler ve insan kaynaklı kirleticiler ile kirlenmekte ve kendi gücünü aşan kirlenmeyi tolere edememektedir.
Küresel çapta yapılan yanlışlıklarla ortaya çıkan bu sorunla mücadelede yine küresel çapta ciddi bir çalışma yapılması gerekmektedir. Fakat dünyanın gelişmiş birçok ülkesinin ekonomik kaygılarla bu mücadeleye uygulama boyutunda katkı sağlamadığına üzülerek şahit oluyoruz. Ancak unutulmamalıdır ki, bir süre sonra sağlıklı çevre ve sağlıklı toplum olmadıktan sonra ekonomik zenginliğin hiçbir önemi olmayacaktır. Dünya üzerinde bulunan hiçbir zenginlik de, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da asla sağlıklı bir nefesten daha önemli bir yere sahip olmayacaktır.
Müdürlüğümüz olarak çevrenin korunması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Geleceğimizin mirasına sahip çıkma noktasında denetimlerimiz artarak devam etmektedir. Ayrıca kalkınmayı sağlarken çevre konusuna da hassasiyetle yaklaşmaktayız. Oluşan ve oluşması muhtemel tıbbi atıklar, tehlikeli atıklar, kimyasal maddelerin her yıl online olarak kayıt altına alarak bertarafına kadar aşamaları takip etmekteyiz. İlimizde hava kirliliği konusu önem arz etmektedir. Temiz hava istasyonumuzda havada bulunan emisyon ölçümleri titizlikle takip edilmekte ve bunun sonucunda “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı başkanı Prf. Dr. Gamze VAROL” tarafından 2022 yılında yapılan araştırmada ilimizin temiz hava istasyonumuzdan alınan verilere göre “Partikül Maddede en Temiz Havayı Soluyan” il olarak seçilmiştir. Bunun yanı sıra Müdürlüğümüz bünyesinde günümüze kadar 50 adet Kamu kurumundan kömür numune örnekleri alınarak analiz edilmesi sağlanmıştır. Ayrıca Kalorifer kazan denetimleri belli aralıklarla devam etmektedir.
Bu yılki Bakanlığımızın belirlemiş olduğu “Temiz Deniz Temiz Dünya” temamızla derelerimize ulaşan tehlikeli, tehlikesiz atıkların giderilmesine, kirlenmeye sebep olan kişi ve kuruluşların denetlenmesine daha fazla önem vermekteyiz.
Temiz Dünya için çevre temizliğine önem vermekte ve bu alanda Avrupa Birliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Belediyeler Birliği’nin ortak girişimi olan “Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi firmadan aldığımız bilgiye göre bu yıl içinde faaliyete geçecektir.
Ayrıca uluslararası kuruluşların ve birçok ülkenin sahiplendiği SIFIR ATIK PROJESİ 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi koordinatörlüğünde başlatıldı. ilk uygulama alanı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Bakanlığımız olan SIFIR ATIK PROJESİ’ni öncelikle kendi kurumumuzda faaliyete geçirilmiş olup ayrıca 249 adet başvuru yapan kurumlara İl Müdürlüğümüz tarafından Sıfır Atık belgeleri takdim edilmiştir.
2017 yılından itibaren bu 5 yıl içerisinde proje kapsamında;
• 62,2 milyar TL ekonomik kazanç sağlandı.
• Sıfır Atık Projesi kapsamında geri kazanım oranı 2017 yılında %13 iken 2022 yılında %27,2 oranına çıktı. 2023 yılında geri kazanım oranı hedefimiz %35 tir.
Sıfır Atık Projesi kapsamında Sıfır Atık Mavi Hareketi 2019 yılında denizlerin sistematik bir şekilde korunması ve çöplerin azaltılması amacıyla başlatıldı. Türkiye 2022 yılında 531 mavi bayraklı plaj, 24 marina, 5 yat, 15 turizm teknesi ile dünyada 3. Sırada yerini aldı.
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak insanlık sorumluluğumuz olduğu bilinciyle hareket ederek israfı önlemeye, atıkları kaynağında azaltmaya, geri dönüşüme sahip çıkmaya ve doğaya saygı gösterme noktasında her ferde görev düşmektedir. Tüm insanlığın “5 Haziran Türkiye Çevre Haftası”nı en içten dileklerimle kutluyor, herkesi sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet ediyorum.
Ayrıca 5 Haziran Türkiye Çevre Haftası kutlamalarına; Başta Sayın Valimiz olmak üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, İl Emniyet Müdürlüğü’ne, İl Sağlık Müdürlüğü’ne, İl Orman Müdürlüğü’ne ve Hakkari İlimiz bünyesinde faaliyet gösteren Zen-Yol , Çayeli Bakır İşletmeleri – First Quantum A.Ş Gündoğu İnşaat Ltd. Şti Firmalarımıza katkılarından dolayı Müdürlüğüm adına teşekkür ederim.''dedi.

Konuşmaların ardından folklor gösterisi yapılan ve müzik dinletisi sunulan etkinlik, hafta kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

Etkinliğe Defterdar Ramazan Özdemir, Kadastro Müdürü Temel Çimen, Ticaret Müdürü Salih Çiftçi, Gençlik ve Spor Müdür Emin Yıldırım, İŞ Kur Müdürü Ahmet Kızılkaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdür Yardımcısı Mahmut Aksular, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

whatsapp-image-2023-06-05-at-19-23-34.jpeg

whatsapp-image-2023-06-05-at-19-23-35-1.jpeg

whatsapp-image-2023-06-05-at-19-23-35.jpeg

whatsapp-image-2023-06-05-at-19-23-36-2.jpeg

whatsapp-image-2023-06-05-at-19-23-36.jpeg

whatsapp-image-2023-06-05-at-19-26-39-1.jpeg

whatsapp-image-2023-06-05-at-19-26-39-2.jpeg

whatsapp-image-2023-06-05-at-19-26-39-3.jpeg

whatsapp-image-2023-06-05-at-19-26-40.jpeg

whatsapp-image-2023-06-05-at-19-23-35-2.jpeg

whatsapp-image-2023-06-05-at-19-23-36-1.jpeg

Editör: Haber Merkezi