HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Görev süresi boyunca Hakkari Üniversitesi’nin oturması için çalıştıklarını belirten Rektör Pakiş, aşama aşama her şeyin yoluna girdiğini ve tamamlanmaya başlandığını söyledi. Gazetecilere konuşan Rektör Pakiş, yaptıkları çalışmaları bir bir anlattı.

“ÖSYM sınavları artık Yüksekova’da da yapılacak”

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Yüksekova, Şemdinli ve Derecik’teki öğrencilerin ÖSYM sınavları için büyük zorluklar yaşadıklarını ve bu sorunu da çözüme kavuşturduklarını belirtti. Pakiş, “Yüksekova ile ilgili bir yıldır yoğun çalıştık. Yüksekova ilçemize Meslek Yüksek Okulu’muzu da kurduk. Yüksekova’ya aynı Hakkari’de olduğu gibi ÖSYM’nin koordinatörlüğünü kurduk, yazısını imzaladık ve bundan böyle Yüksekova’da ÖSYM’nin bütün sınavları Hakkari’de olduğu gibi bütün sınavlar orada yapılacak. Bundan böyle Şemdinli, Derecik, Yüksekova’dan Hakkari’ye gelmek zorunda kalıyorlardı. Bu sorunda artık ortadan kaldırmış olduk. Çünkü Hakkari’nin ilçelerinden gelen öğrenciler büyük sıkıntılar çekiyordu. Bu problemi ÖSYM Başkanımızla gittim, görüştüm ve hamdolsun çözdük. Bu konuda kendilerine çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

“Zeynel Bey Yerleşkesi’nin 1’inci etabını bitirdik”

Üniversite kampusünün biran önce faaliyete geçmesi için TOKİ başkanından iyi firmalarla çalışmak istediklerini ve biran önce bitirilmeleri için görüştüklerini belirten Pakiş, gönderilen firmaların güzel bir çalışma sergilediklerini belirtti. Zeynel Bey Yerleşkesi’nde büyük oranda çalışmaların bittiğini kaydeden Pakiş, “Hakkari Üniversitesi Zeynel Bey Yerleşkesi’nin 1’inci etabı hamdolsun bitirdik. Çok çok önemli bir aşamayı tamamlamış olduk. 1’inci etabı bitirmek kolay olmadı. Binlerce emekçi arkadaşlarımızın emeği var.  1’inci ve 2’inci etap yaklaşık 70-80 bin metrekare civarında bir alanda kuruluyor. 20 bin metrekareye daha ihtiyacımız var. 2’inci etap içinde gayet iyi gidiyoruz. Çalışmalarımızda devam ediyor. 1 senemiz kaldı. Zeynel Bey Yerleşkemizde rektörlük binası, sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu binamız kaldı. Yüksekova’da da 10 bin metrekarelik eğitim-öğretim binamız kaldı yani bu aşamaya geldik. Zeynel Bey Yerleşke’mizde yurt eksiğimiz var. Mezran Mahallesi’ndeki bin kişilik yurt inşaatı devam ediyor. Hakkarimize gelen bakanımıza şunu dile getirdik. Türkiye’de Hakkari kadar yurt ihtiyacı olan başka ikinci bir yıl yoktur. Zeynel Bey Yerleşkemiz ile bin kişilik Yüksekova ile ilgili de 500-1000 aralığında yurt ihtiyaçlarımızı yeniden bildirdik. Bu konuda da epeyce bir mesafe aldık. Zeynel Bey Yerleşkemizi çok güzel bir alanda kurduk. Burası çarşı merkezine yürüme mesafesi 10-15 dakikadır. Öğrencilerimize bu konuda servis ihtiyacı kalmadan büyük kolaylık sağlamış olduk.

"Organize Sanayi Bölgesi’ne Yüksekova Meslek Yüksek Okulu kuracağız”

Yüksekova’da kurulacak Organize Sanayi Bölgesi içinde Yüksekova Meslek Yüksek Okulu’nun da olması yönünde toplantılarda dile getirdim. Niye diyecekseniz Yüksekova Meslek Yüksek Okulu’muz oradaki fabrikalara katkı sağlayacak, onlardan da yardım alacak. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Yüksekova Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin her birine devletin verdiği çok ciddi burslar, teşvikler var. İşte bu yüzden çocuklarımız bundan istifade ve yararlanması için bunu yapmaya çalışıyoruz.

bb05d773-735a-47b1-93b1-15bb9cbf3c93.jpg

 “Hakkari’de çok iyi bir biyoloji ekibi kurduk, biyoloji müzesini kuracağız”

 Hakkari Üniversitesi’nin yaptığı diğer çalışma ve projeler ile ilgili konuşan Rektör Pakiş şunları söyledi; “Hakkari Medresesi çok önemli. Buraya müzemizi de açacağız. Çok güzel bir arşiv odası kuracağız. Hakkari ile ilgili bütün bilgi, belge her şey burada olacak. Projelerimiz var. Hakkari Üniversitemiz merkezdeki üniversitelerde yani diyelim ki bir üniversite sadece mühendislik ile ilgili ar-ge çalışması yürütüyor. Ama taşradaki üniversitede bütünüyle o şehrin ihtiyacı neyi varsa onu merkeze koyarak onun üzerinden bir yapılanmaya gitmesi gerekir. Biz burada bunu yapmaya çalışıyoruz. Epeyce de mesafe aldık. Sağlık Bilimleri Fakültesi demeyin. Yani TIP fakültesinin bir tık altı. Bakın hastanelerde çalışan, sağlık ocaklarında çalışan sağlık ile ilgili ön lisans, lisans ve lisansüstü. Öğrenci lise mezunu ise kardeşim gel Sağlık Hizmetleri Meslek Okulumuz çok kaliteli seni ön lisans mezunu yapalım. Ön lisans mezunu ise Sağlık Bilimleri Fakültemiz var, gel seni lisans mezunu yapalım. Eğer fakülte mezunu, lisans mezunu ise buyur gel lisansüstü programlarımız var seni Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nden yüksek lisans ve doktora mezunu yapalım. Hastaneye gittiğiniz zaman orada çalışan bütün çalışanların hasta ile ilişkisi en alt düzeydeki arkadaştan en üst düzeydeki arkadaşa kadar hastaya bakış açımız değişecek. Daha sağlıklı, daha kaliteli bir sağlık hizmeti alacağız. Mineral ve yer altı kaynakları ile ilgili toplantı yaptık. Bizim mineral ve yer altı kaynakları araştırma ve uygulama merkezimiz var. Buradaki madencilik şirketlerimizden, İstanbul ve Ankara’daki üniversitelerden epeyce katılım sağladık. Hedefimiz batıdaki üniversitelerin madencilik ve jeoloji mühendisliklerinde okuyan öğrencileri buraya getirelim. Buradaki maden sahalarında stajlarını yaptıralım bitirme tezlerini buradaki maden sahaları üzerinden yazdıralım ki Türkiye’ye ve dünyaya bu potansiyeli bu şekilde tanıtmış olalım. Yani bizim üniversite olarak bizim eğitim ve öğretim ve ar-ge ikisini beraber yapmış olalım. Mühendislik, iktisadi yani bütün fakültelerimiz gayet iyi bir noktaya geldi. Üniversitemizde çok iyi bir biyoloji ekibini kurduk. Biyolojik anabilim dalına getirdiğimiz arkadaşlarımızın çalışması neticesinde böyle bir rapor hazırladılar ki, Ankara’dan hiç ekipler gelmeden bu rapor üzerinden Cilo Sat Dağları Milli Parkı kararı alındı. Hakkarimizde yeni biyolojik türler arkadaşlar keşfediyorlar ve bunu bilim dünyasına tanıtıyorlar, makalelerle yazıyorlar. Coğrafi işaretlemeler yapılıyor. Uluslar arası alanda geçerlilik alıyor. Eğer bizde bu örnekleri incelemek istiyorlarsa buraya bizim müzemizde ziyarette bulunabilirler. İnşallah yakın bir zamanda da Hakkari Üniversitemizde Biyoloji müzesini de kuracağız.” Şeklinde konuştu. 

b846bd4d-b868-4230-b5f4-6fa438edb691.jpg

Editör: Haber Merkezi