Belediye tarafından Mukaddes Akar Caddesi'nde 1500 metrekare alanda kurulan ve içinde toplam 35 işyeri bulunan Halk Pazarı 1 Aralık 2023’te tamamlandı. 

Diyarbakır'daki kapalı hanlardan esinlenerek yapılan halk pazarındaki işyerlerinden 17’si kura ile eski sahiplerine verildi. Geriye kalan 18 işyeri ise yeni sahiplerini bekliyor.

Ancak 17 hak sahibinden sadece 4’ünün işyeri açtığı pazarda esnaf iş yapamamaktan şikayetçi. Çevre esnafının cezaevine benzettiği pazara uğrayan yok.

15 yıldır eski belediye halk pazarında esnaflık yaptığını söyleyen Abdul Cabbar Orhan, “Yıllardır burada işyerlerimiz vardı. 2 yıl önce Pazar yıkıldı. Bize 2 ay içinde teslim edilme sözü verildi. Ancak 2-3 ayımız 2 yıl oldu. Dükkanlarımızı verdiler yalnız kiralar çok yüksek, yol yok. Kimse uğramıyor. Biz mağduruz” dedi.

İki haftadır siftah yapamadığını anlatan Orhan, "Gidip evimizde oturuyoruz. Eskiden daha kalabalıktık. 17 kişinin hepsine dükkanlarını verdiler. Ancak kimse işyerini açmıyor. Kira ve masraflar bir yana yol olmaması. Ayrı bir sorun. Eşyayı borç alıyoruz borcumuzu ödeyemiyoruz. Bu şartlarda kira çok geliyor. En z bir iki yıl bizden kira alınmamalı. Ne gelen var ne giden. Biz mağduruz aldığımız eşyaların ödemesini yapamıyoruz” şeklinde konuştu.

Levent Çakır isimli esnaf ise 15 yıldır halk pazarında çalıştığını 2 yıldır esnaf arkadaşları ile birlikte mağdur edildiklerini söyledi.

Yıllarca ekmeğini halk pazarından çıkarttığını söyleyen Levent Çakır isimli esnaf ise “15 yıldı burada çalışıyorduk. Kulübelerimiz buradaydı. İki yıl önce geldiler burayı yıkıp yeniden yapacağız dediler. Yıkım başladı. 2 ay içinde bize geri vereceklerdi. Ancak iki yılı geçti. İki yıl sonra cezaevi gibi bir yer yapıp verdiler. Dükkan tipi yok. Bize yol açacaklardı. Vali Bey ve Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Zibek Sonbaharda buraya geldiler yol açacağız dediler. Gördüğünüz gibi yol açılmadı. İki üç aydır bu dükkanları bize teslim ettiler. Kimse gelmiyor. Kirada çok olduğu için kimse girmiyor. Biz de akşama kadar gelip burada bekleyip geri gidiyoruz. Siftah yapamadan kapatıyoruz. Vatandaş da uğramıyor. Biz de mağduruz. Bu kirayı ödeyecek gücümüz yok. Bizden 2 bin istiyorlar siftah yapamıyoruz nerden getirelim” şeklinde sitemini dile getirdi.

Vali Çelik ‘En değerli varlığımız hayatımızdır’’ Vali Çelik ‘En değerli varlığımız hayatımızdır’’

Konuyu görüştüğümüz Hakkari Belediyesi yetkilileri ise Aralık ayından itibaren halk pazarındaki 17 işyerini eski hak sahiplerine teslim ettiklerini belirttiler. Geriye kalan 18 işyeri için kiraya çıkılması, 1 mart itibari ile işyerine girmeyen hak sahiplerinin yerine de yeni kiracı alınması planlanıyor.

2 ay boyunca hak sahiplerinden kira alınmadığını ifade eden yetkililer kira ödemesinin Ocak ayı başından itibaren başladığını kaydettiler.

Belediye halk pazarı için yol gerekli mi?

Daha önce sokakta incelemelerde bulunan Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik söz konusu bölgede imar yolunun yapılması yönünde talimat vermişti.

Hakkari Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğünün yaptığı çalışmada bölgede yol yapma koşullarının bulunmadığı yönünde rapor hazırladığı öğrenildi.

Söz konusu bölgede standartlara uygun bir yol imarı için arsa sahiplerinin ise buna ikna edilemediği belirtiliyor.

Kaynak: Zeki DARA (ÖZEL)