Milletvekili Bartın, il sınırları içerisinde meydana gelen trafik kazalarıyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Hakkâri ve ilçelerinde yurttaşların taşındığı yolların yıllardır bakım görmediği, altyapı eksikliklerinin giderilmediğini savunan Bartın, ölümlü kazaların yaşandığı güzergâhlarda trafik güvenliği ile ilgili yeterli düzeyde tedbir alınmadığını iddia etti.
Hakkari bölgesinde uygulanan ulaşım politikalarını eleştiren Bartın, 3 Mayıs'ta Yüksekova ilçesinde meydana gelen ve iki işçinin hayatını kaybettiği trafik kazasında ihmal zincirine dikkat çekti.
Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:
* Kazayla ilgili adli veya idari soruşturma başlatılmış mıdır?
* Kazaya karışan aracın ruhsat, sigorta, muayene ve yeterlilik belgeleri var mıdır?
* Araç ve sürücünün geçmişte kazası veya ihlali var mıdır?
* 2020-2025 arasında Hakkari'de kaç kırsal yol trafik denetimi yapılmıştır?
* Güzergahla ilgili uyarı yapılmış mıdır?
* Riskli yollar için özel denetim planı var mıdır?
* Denetim eksikliği kazalarına karşı eylem planı var mıdır?
* Kaza riski yüksek güzergahlar belirlenmiş midir?
* Riskli bölgelerde önleyici tedbirler alınmış mıdır?
* Bakanlığın Hakkari'ye özel trafik güvenliği planı var mıdır?
Bartın aynı kaza ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na ise şu soruları yöneltti:
* 3 Mayıs 2025’te kaza yaşanan Yüksekova-Gülkavak Següzan yol hattının yapım, bakım ve sorumluluğu hangi kuruma aittir? 3 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan kazaya ilişkin adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa, olay yeri tespit tutanağı ve ilk inceleme raporlarında hangi unsurlar belirleyici olmuştur?
* Bu yol hattında son beş yıl içerisinde ne zaman, hangi tür bakım-onarım veya iyileştirme çalışmaları yapılmıştır?
*Bu yol hattına dair Bakanlığınıza iletilmiş herhangi bir şikâyet, teknik risk bildirimi veya uyarı bulunmakta mıdır?
* Kazanın meydana geldiği yolun yol güvenliği, zemin koşulları ve teknik standartlara uygunluğu hakkında herhangi bir mühendislik raporu düzenlenmiş midir?
* 2020-2025 yılları arasında Hakkâri genelinde kaç trafik kazası meydana gelmiştir ve bu kazalarda kaç yurttaş hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır? Aynı dönemde yaşanan trafik kazalarının kaç tanesi kırsal yollarda ve özellikle işçileri taşıyan servis araçlarının karıştığı kazalar olmuştur?
* İşçi taşımacılığı yapılan kırsal güzergâhlar için özel bir yol güvenliği stratejiniz veya uygulama programınız bulunmakta mıdır?
* 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işçilerin güvenli taşınmasına uygun yolların oluşturulması amacıyla Hakkâri'de hangi uygulamalar yapılmaktadır?
* 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında taşeron işçilerin toplu ulaşımı için yol güvenliği açısından herhangi bir risk analizi yapılmış mıdır?
* 2025 yılı için Hakkâri ilinde kırsal yol projelerine ayrılan yatırım bütçesi ne kadardır ve bu bütçeyle hangi yolların iyileştirilmesi planlanmaktadır?
* Bakanlığınız, sürekli kazaların yaşandığı bu güzergâhları “yüksek riskli yol” kategorisine almayı planlamakta mıdır?