HAKKARİ - Hakkari’nin Biçer Mahallesinde yaşayan 44 yaşındaki 4 çocuk babası Salih Güler evinin bahçesini adeta bir tarım alanına dönüştürdü.
Yaklaşık 15 yıl önce annesinin tavsiyesi ile hobi olarak başladığı, sebze - meyve yetiştiriciliğini meslek haline getiren Güler, Hakkari ve çevre illere atalık tohum ve fide dağıtımı yapıyor.
Bahçesinde domates, biber, salatalık, kabak gibi temel sebzelerin yanı sıra 18 farklı domates türü yetiştiren Güler, özellikle Hakkari’ye özgü kırmızı pembe domates türüne büyük önem verdiğini söylüyor.
Sabah uyandıktan sonra bütün mahsullerle tek tek ilgilenerek hasat yaptığını belirten Güler, kente özgü atalık tohumları İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Antalya ve Yozgat başta olmak Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçilere hediye olarak gönderdiğini söyledi.
"Çiftçilikle uğraşıyorum. Genelde atalık tohumlar üzerine çalışmalarım oluyor. Atalık tohumlarımı bu tarlada kendim yetiştirip fideleyip bölgedeki çiftçilere ulaştırıyorum" diyen Güler, sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkı sağlıyor.
Güler’in en dikkat çeken ürünlerinden biri ise California siyah domatesi. Bu türün de sürdürülebilir bir tohum olduğunu vurgulayan Güler, “Fidelerini verdiğimiz her çiftçi kendi tohumunu kendisi üretebilir. Kaliteli fideler üretiyorum” şeklinde konuştu.
Yaptığı işin zevkli ancak meşakkatli bir iş olduğunu vurgulayan Güler, “ Bakım gerektiren zevkli bir iş. Tohumu fide haline getirip piyasaya sürüyorum. Hakkari’nin kendi yerli domatesi var kırmızı pembe domatesi buna çok fazla önem gösteriyorum. Hakkari toprak olarak, su olarak çok verimli bir memleket. Suyu bol olan bir memleket. Çiftçi kardeşlerimizi tarımsal üretime teşvik etmek için elimden geleni yapıyorum" şeklinde konuştu.
16 – 20 Nisan tarihlerinde Van Expo fuarına katıldığını söyleyen Güler, önümüzdeki bahar döneminde Konya tarım fuarına katılarak Hakkari yöresinde üretilen ata tohumlarını tanıtmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.