Baharın gelmesiyle birlikte yüksek kesimlerde yetişen ve birçok kişinin geçim kaynağı olan uçkun, Şemdinli'de kilosu 100 TL’den piyasaya çıktı.

Fiyatı pahalı bulan vatandaşlar uçkunlara uzaktan bakmakla yetindi. Ekşimsi ve güzel tadı olan uçkunun kilosu tezgâhlarda 100 liradan satılırken, fiyatları pahalı bulan vatandaşlar bakmakla yetiniyor. 

Şemdinli’de dağların yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen uçkun her yıl olduğu gibi bu yılda birçok insan için gelir kapısı olmaya devam ediyor.

Şemdinli merkezde uçkun satışını yapan Naif Uysal, uçkun toplamak için sabah erkenden Derecik'in sınır köylerine gittiklerini dile getirerek, “Sabah erkenden dağların yüksek kesimlerine çıkıp uçkun topluyoruz. Daha sonra Şemdinli merkeze getirerek satışını yapıyoruz. Her şeyi çok pahalı olduğu için kilosu 100 TL bu sene sağlık açısından da birçok faydası var” şeklinde konuştu.

Keskin Ailesinin  taziye teşekkür mesajı Keskin Ailesinin taziye teşekkür mesajı

Sağlık açısından birçok faydası olan uçkun özellikle lösemi kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde faydalı olan, polifenol açısından zengin olması ile de büyük önem taşımaktadır. Mideyi rahatlatan ve sindirimi kolaylaştıran bitki, aynı zamanda kusmayı da önlemektedir. Şeker, tansiyon hastalıklarına da deva olan uçkun ayrıca kabız gidermekte başarılı olmasının yanı sıra, astım, nefes darlığı, soğuk algınlığı, ishal, hemoroid, ülser gibi vakalara da iyi gelmektedir.

Muhabir: Nirgül Uysal