Bilindiği gibi Hakkâri kentimiz ülkemizin son durak noktası, iki komşu ülkeye sınırı bulunan dağlık ve engebeli bir coğrafi yapıya sahip.

Bu coğrafyaya karayolu ulaşımı 1950’lerin başında gelir. Ve Hakkâri şehri memur sürgün yeri olarak da anılır.

Lakin buraya gelen bürokratlar ağlayarak geldikleri gibi, ağlayarak da giderler, gittiklerine bizzat şahit olmuşum.

Niçin ağlayarak gidiyor bürokrat çünkü bu şehirde yerleşik insanlardan yakın ilgi ve alaka ile devlete bağlılığı, samimiyeti gördükleri için hüzünlenip gözyaşı döküyorlar.

Fakat bu şehrin talihi cumhuriyetten bu yana hiç gülmedi.

Ne bir sanayi tesisi, ne bir üretim tesisi, ne yolları, ne içme suyu, ne yüksek oranlı işsizliğine hala bir çözüm getirmemiş, getirememiş hükümetler.

Üstelik iki komşu ülkeye-İran ve Irak- sınırı olmasına rağmen sınır kapılarında Hakkârililerin pek faydalandıkları ticaret yaptıkları da söylenemez.

Bir aralar sınır ticareti vasıtası ile ufak çaplı da olsa ticaret yapıyorlardı, fakat o da son iki-üç yıldır hem pandemiden dolayı, hem de Amerikan ve Batı devletlerinin İran’a ambargo yüzünden Esendere sınır kapısından sınır ticareti durmuş durumda.

Çukurca ilçemizden Irak ülkesine yeni açılan sınır kapısından da ticaretten çok yolcu ve araç giriş çıkışı yapıldığından Kentimize ekonomik olarak şu ana kadar bir fayda getirdiğini söyleyemem.

Ülkemizin bütün kentlerine çift şeritli yollar otobanlar yapılmasına rağmen, önceki iktidarlar ve şimdi ki Ak Parti iktidarı dahi, son yirmi yılda Van iline tek bağlantı yolumuzun 45 kilometresini yapmadıkları gibi, Hakkâri kentimizin ülkemizin başka şehirlerine alternatif bir yol da yapmadılar.

Maazallah Depin köprüsü yıkılsa biz 10 dakikalık Van ili bağlantı yoluna 3-4 saat sonra ulaşıp Van iline 7-8 saatte ancak gidebileceğiz.

Hakkâri içme suyu bakımından en şanslı illerden birisi olmasına rağmen su sorunu hala çözülebilmiş değil.
 
Şehirdeki hanelere hala 2 günde bir su verilmesini su kaynaklarını şehre ulaştırılmasında bugüne kadar hiç bir Belediyenin, Belediye Başkanının çözemediğini anlayabilmiş değilim.

Çünkü sularımız şehrin yukarısından geliyor, hiçbir elektrik masrafı söz konusu değil, suların depolanacağı göletler niçin bugüne kadar kimsenin aklına gelmemiş, sadece dört suyun dinlenebileceği orta boy depo ile sorun bugüne kadar devam ede gelmiş.

Peki işsizlik derseniz ne âlemde.

Onu hiç sormayın hem genç işsizlikte, hem de iş arayan diğer yaş gruplarındaki hemşerilerimiz iş bulamamaktan başka kentler gitmekten-ki çoğu vasıfsız olduklarından tabiri caiz ise karın tokluğuna çalışmaktalar- başka çareleri kalmıyor.

Üstelik ülkemize yoğun olarak başta Suriye devletinden olmak üzere Afganistan’dan ve diğer Ortadoğu ile Afrikalı göçmenlerin gelmelerine rağmen Hakkâri kentimizde bir tek göçmenin yerleşmediği, yani Hakkâri’de işsizin iş bulamayacağı ve yaşam şartlarının çok güç olduğunu onlarında anladığını bu durumu yetkililerimizin hala anlamıyor ve işsizin yüzde70-80 lerde olması da bu acı gerçek gün gibi ortada duruyor.

Okullardaki eğitim seviyesi derseniz o da yerlerde sürünüyor. Her üniversite sınavlarında sondan ya birinci, ya da ikinciyiz.

Milli Eğitim Müdürlüğü ne işe yarar, eğitimle mi yoksa başka işlerle mi uğraşıyor belli değil.

Maalesef gerçek olan şu ki Hakkâri eğitimde de ülkenin çok, çok gerisinde kalmış, kalıyor.

Hakkâri’de de üniversite açıldı, lakin iki dönemi boşuna heba ettik. 2008 yılında kurulmasına rağmen belki seneye kendi binalarında eğitim yapılabilir duruma gelecek.

Üstelik yerleşkenin olduğu alan güvenilmez bir alan olduğu herkesin malumu.

Şehir içi yollarımız daha yeni asfaltlandı. Yani 21 nci yüzyılın birinci çeyreğinde elalem marsa gidiyor, biz 10 km lik şehir içi asfalt yola yeni kavuştuk.

Doğalgaz iki yıl önce geldi o da maalesef bizim adaletimize bağlı olarak şehrin önemli bir kısmına hala verilmedi-verilemedi.

Nedeni de Karayolları ile olan anlaşmazlık.

Yahu Karayolları diğer illerde doğalgaz şirketleri ile aynı standartta çalışıyor da Hakkâri ‘deki şirketle ayrı mı çalışıyor.

Bunu anlamak mümkün değil.

Üstelik Yüksekova ilçemize iki yıl önce doğalgaz verilecekken hala doğalgaz boru hattının götürülmeyişini birilerinin bu halka izah etmesi gerekir sanırım.

Bu kısacık sorunlar hala devam ediyor olmasına iktidar partisi Hakkari temsilcilerinin hiç üstüne almamasını halkımız esefle karşılamaktadır.

Üstelik bu yılın enflasyon ve fiyat artışlarının inanılmaz derece de yükselmesi neticesinde Hakkârili işsiz ve yoksul halka istihdam yaratacak, iki komşu ülkeye ticareti geliştirecek projelerin hala orta yerde olmaması, gerek esnaf temsilcileri, gerekse Ticaret Odası yetkileri ve İktidardaki Ak Parti Hakkari yetkilileri halkın esnafın durumu hakkında ne yaptıklarını kamuoyu ile paylaşmalarını istiyoruz.

Hakkari ile ilgili sorunlar ve çözüm yollarını herkesin başta Hakkari Valisi, Esnaf ve Oda temsilcileri, ile STK’ların Ankara’da bir sonuç alınıncaya kadar bir defa değil her ay iletmelerini bu konuda olağanüstü çaba göstermelerini kamu adına istiyor ve bekliyoruz.