Hakkari'nin ilk ve tek fidan pazarı Hakkari Devlet hastanesi karşısında kuruldu. Pazarda satışa sunulan fidanlar, cinsi ve çeşidine göre alıcılarını bekliyor.

Vatandaşlar bağ ve bahçelerine dikmek üzere özellikle meyve fidanlarına rağbet gösteriyor.

Elma, kaysı, şeftali, erik, ayva, badem, armut, kiraz, vişne fidanları 100 liradan satılırken, son zamanlarda büyük rağbet gören kivi ise 200 liraya satılıyor. . 

Ceviz ve Cennet Hurmasının ise 130 liradan satılırken çam ağacı fiyatları da yaşına göre 200 TL'den başlayıp bin 500 TL'ye kadar çıkıyor. 

22 yıldır, fidan satışı yapan Feysel Acar, bağ ve bahçelerde bakım ve dikim zamanının geldiğini belirtti. 

Acar, Hakkari'de fidan dikme sezonunun Martın ilk haftası ile Mayısın ikinci haftası arasında yapıldığını hatırlatarak bu sezonda fidanların bağ ve bahçelerde toprakla buluştuğunu söyledi.

Mart ayında dikimi yapılan fidanların daha sağlıklı olduğuna dikkat çeken Acar, “Bu sene biraz erken getirdim ancak iki üç gündür satışlarımız başladı. Yaklaşık 2 ay kadar daha fidan satışı devam eder. Çeşitli meyve, ağaç ve peyzaj bitkilerinin satışını yapmaktayız. Bağ ve bahçe sahiplerinin toprak iyice uyanmadan fidanları dikmeye başlamaları gerekir. Çünkü Mart ayında dikimi yapılan fidanlar daha sağlıklı ve verimli olur” dedi.

Hakkari'de son on yıldır özelikle meyve fidanlarına çok büyük bir rağbet olduğunu söyleyen Acar, bunun en önemli sebebinin ise ekonomi olduğunu kaydetti.

Aynı zamanda tarımsal projeler kapsamında dikimi yapılacak olan meyve fidanları da temin ettiklerini bildiren Acar, Hakkari'de sertifikası olan tek özel firmanın kendilerine ait olduğunu söyledi. 

Son iki yıldır Hakkari köylerinden fidanlara yoğun bir talep olduğu bilgisini paylaşan Acar; “Bu yıl kış mevsimi pek soğuk geçmedi. Dolayısıyla bahar erken geldi. Havaların ısınmaya başlaması ile bizde uzun yıllardan beri yaptığımız fidan satışına başladık. Yaklaşık 15-20 tane fidan çeşidimiz var. Bağ ve bahçe işleri ile uğraşan vatandaşlarımız gelip meyve veya çam fidanı alıyor. Sattığımız fidanların budamasını yaparak vatandaşa sunuyoruz. Satışlarımız mayıs ayı ortasına kadar devam edecek." diye konuştu. 

Hakkari’de 19 Mayıs coşku ile kutlandı Hakkari’de 19 Mayıs coşku ile kutlandı

Muhabir: Zeki Dara