Karakaya Maden ve sonrasında Sedex Resources Maden şirketlerinin 15 yıl önce Kavaklı Köyünde çinko ve kurşun madeni arama çalışmaları aralıksız devam ederken, bölge sakinleri doğanın tahrip edildiği gerekçesi ile eylem başlattı. 

Hakkari Merkez, Yüksekova ilçesi ile Van ilinde yaşanan Kavaklı köyü sakinlerinin aralarında bulunduğu yüzlerce kişi üç gündür eylemde. 

2007 yılından beri bölgede faaliyet gösteren firmaların, çalışma ruhsat alanını aşarak doğal ortamı tahrip ettiği, yeşil alanları yok ettiği ve içme suyu kaynaklarına zarar verdiğini iddia eden vatandaşlar yetkilileri göreve davet etti. 

Hem Hakkari Valiliği yetkilileri hem de ilgili firma yetkilileri ile görüşmelerde bulunan köy sakinleri taleplerinin karşılanmadığını ileri sürüyorlar. 

Köylülerin bölgedeki nöbet eylemi devam ederken jandarma ise bölgede güvenlik önlemi aldı. 

Yaklaşık 100 kişilik grup, sabah saatlerinden itibaren maden sahasının bulunduğu bölgede beklemeye devam ediyor. 

Köy sakinlerinden Veysi Cadır, “Burası bizim toprağımız, yabancılar gelmiş burada madencilik faaliyetinde bulunuyor. Suyumuzu bozmuşlar. Havamızı bozmuşlar. Biz burada bir arı besleyemeyecek durumdayız.  Hayvanlarımızı otlatacak bir yerimiz de yok. Yaşam alanımız kalmadı.  Biz para istemiyoruz. Davamız köyümüzdür. Köyümüze geri dönmek istiyoruz. Artık şehirlerde idare edemeyecek durumdayız” şeklinde tepkisini gösterdi. 

Mağdur edildiklerini belirten 69 yaşındaki Abdurrahman Tekin de “Biz bu toprakların sahibiyiz. Biz burayı bırakamayız. Buradan gitmeyiz. Bu madencilerin topraklarımızda hiçbir hakları yok. Biz burada büyüdük ve burada yaşadık. Devletimizden merhamet bekliyoruz. Bize sahip çıksın bu insanları buradan çıkartsınlar. Ne para istiyoruz ne de mal mülk. Biz sadece toprağımızı istiyoruz” dedi.

Osman Duman isimli köy sakini ise 30 yıldır köylerini terk etmek zorunda olduklarını amaçlarının yapılan haksızlığın önüne geçmek olduğunu belirterek, “Gençlerimiz Avrupa’ya gitti. Çaremiz kalmadı. Biz topraklarımıza sahip çıkmaya geldik” diye konuştu.

Bölgelerinin geçim kaynağının hayvancılık olduğunu kaydeden Kaya Duman ise köy halkının mağdur edildiğini ifade etti ve çoğu köy sakinin işsizlik nedeniyle metropollere göç ettiğini ifade etti ve sordu“Devlet niçin var? Vatandaş için değil mi? O zaman gelsin bu madeni durdursunlar” 

İsmet Çınar isimli vatandaş da bölgede ciddi bir tahribat oluşturulduğuna dikkat çekti. 

Köy Muhtarı Adil Kurt ise eylemlerine destek veren herkese teşekkür ederek, eylemlerinin amacı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Doğalarının tahrip edildiğini savunan Muhtar Kurt, “Hepiniz biliyorsunuz Sedex Madencilik Firmasının burada bir faaliyeti var. İlkbaharda küçük baş hayvanlarımızın uğrak yeri buralardır, bu derelerdir. 10 kilometrelik bir alanın hepsi talan edilmiş. Bir koyun bile besleyecek durumumuz kalmadı. Eskiden buralarda 20 bin koyun beslerdik. Hepsi ilkbaharda buralarda otlatılıyordu” dedi.   

Yetkililerden destek isteyen Muhtar Kurt, taleplerini şu şekilde sıraladı

“Burada toplanan milletimizin talebi isteği maden şirketinin tamamen buradan gitmesi. Biz para peşinde değiliz. Vatandaşlarımızın hepsi de bizim için değerlidir. Bir vatandaşımızın tırnağına, parmağına bir zarar gelmesini istemeyiz. Biz para istemiyoruz. Muhtar olarak gelip gidiyorum. Burada çalıştırılan bir Allah’ın kulu benim köylüm değil vatandaşım değil. Ben de kendimden utanıyorum. Sayın Valimizle de görüştük. Bu madenciler gelecek talebimiz bu şantiyeler burada olmasın. Vatandaşlarımız haklı olarak burada işini gücünü bırakan var. Ricamız, talebimiz büyüklerimizden başta Sayın Valimizden, Sayın alay Komutanımız, kolluk kuvvetleri burada. Hepinize minnettarız. Bizim için buradalar. Sayın Valimizden, Bakanlarımızdan ve yetkililerden talebimiz bu. Taleplerimiz yerine gelene kadar eylemlerimiz devam eder. Bu millete yazık günahtır. Mağdur durumdayız. Sayın yetkililer bir an önce bu konuya el atmalıdır. Bu maden faaliyetlerini durdurmalarını istiyoruz” dedi. 

Başkan Kaya kahvaltıda gazetecilerle buluştu Başkan Kaya kahvaltıda gazetecilerle buluştu

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)