6 Şubat Depreminin üzerinden 21 gün geçti 1 şehrimizde hala sorunlar çözülemedi, hala her şey eksik hala koordinasyon eksikliği ve vatandaşın yaşadığı mağduriyet devam ediyor.
Bugüne kadar hala tuvalet ihtiyacı giderilemedi.
Hala banyo sorunu çözülemedi.
Ve hala Çadır sorunu çözülemedi.
Niçin?
Çünkü, AFAD ve Kızılay depreme hazırlık yapmamışlardı.
Bir yardım kuruluşu olarak ve bizlerin iftiharla bir asırdan fazla gerek ülkemiz içindeki afetlere gerekse yurt dışındaki afetlere zamanında hazırlıklı olan Kızılay maalesef yeteneksiz ve kifayetsiz muhterislerin elinde üstelik YARDIM KURULUŞU iken bunu Ticari bir MÜESSESE ’ye çevirerek HOLDİNG yapan aklı evvel Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ve ekibi bu depremde maalesef sınıfta kalmışlardır.
Şimdi depremin kapsadığı alan ve büyüklüğüne bir şey demiyoruz.
Lakin bu deprem öncesinde yapılan deprem senaryoları ve olası bir depremde neler yapılacağı ne kadar ihtiyaç olunacağı bilinmesine rağmen bugüne kadar hala çadır eksikliği ve deprem bölgesinde yaşanan diğer sıkıntılara ne cevap verecekler acaba ilgili ve yetkililerimiz?
Kızılay da ve AFAD’da çadır stokunun çok az olması ve Kızılay’ın çadır imalatının bir ara kapatılması, sonradan tekrar ihtiyaca binaen yeniden çadır dikilmeye başlanması plansızlığın ve koordinenin ne kadar eksik olduğu açıkça ortada.
Şimdi gelelim Hakkâri kentimize.
18 Şubat tarihli yazımıza.
Bu yazıda Hakkâri Valimize bazı sorular sormuştum.
Bu sorulara hala yanıt alabilmiş değiliz.
Her gün depremle ilgili görüş beyan eden Jeoloji profesörleri bilim insanları başta Hakkâri kenti olmak üzere bölgede olası bir deprem riskin yüksek olduğunu beyan ediyorlar.
Vatandaşlar da çok tedirgin, adeta diken üstünde bir yaşam sürüyorlar.
Fakat yetkililerden tek bir açıklama yok.
Sanki kent kaderine terk edilmiş gibi.
Kızılay’da ve AFAD’da çadır var mı? Varsa ne kadar, kimse bilmiyor.
Yeteri kadar arama kurtarma ekibi ve ekipmanı var mı? Bu da bilinmiyor.
Çok şükür yazdığımız yazıdan sonra SGK İl Müdürlüğü binası boşaltıldı ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün yeni binasına yerleşip hizmet verecek.
Peki yetkililerin akılları başlarına 9 ay sonra mı geldi.
Yani biz yazmasak hala çürük binada hizmet verecek ve çalışanların ile vatandaşların hayatı tehlikeye atılacaktı.
Öte yandan Hakkâri Belediye Binasına da boşaltılıyor.
Lakin Altay Caddesine yine Belediyeye ait iş hanına taşınacak olan Belediye Başkan Vekili Valimize uyarıda bulunmak isterim ki;
Bu binada 99 depreminden önce yapılmış ve maalesef riskli bir bina.
Bu ve benzeri kamu kurumlarına ait binalar ile özel mülkiyetli eski binaların depreme karşı dayanıklı olup olmadığı ile ilgili testler yapılarak olası bir depreme karşı güçlendirilmesi gerekir.
Ötesinde alternatif yol ile ilgili halkın beklentisi had safhada.
Depin köprüsü, ilçelerimdeki diğer köprülerin durumu ve ilçelerimizin deprem hazırlık durumları da açıklanmaya izah sorular.
Bu soruların yanıtlarını bekliyoruz ısrarla...