Hakkari'nin zorlu coğrafyasında büyük zorluklarla toplanan şifalı bitkiler hem yöre mutfağının vazgeçilmezi hem de emekçilerin geçim kaynağı oldu. Tezgahlarda yerini alan pancarlar, artan fiyatlara rağmen yoğun ilgi görüyor.
Lezzetli ev yemekleri ile otlu peynirine hayat veren ve çarşı merkezinde kurulan tezgahlarda sergilenen pancarlar olabildiğince çeşitli. "Uşkun", "çiriş", "dağ mantarı", "kenger", "keledoş otu" gibi doğal bitkiler ve peynir yapımında kullanılan "siyabo", vatandaşlar tarafından toplanarak tezgahlarda yerini aldı. Pancar fiyatları geçen yıllara göre artsa da büyük rağbet görüyor.
30 yılı aşkın bir süredir dağda şifalı bitki topladığını söyleyen 60 yaşlarındaki Ferik Erdem, günde 5- 6 saatini zorlu dağlarda geçirdiğini söyledi.
Nasırlı elleri ve sırtındaki yükle ailesinin geçimini sağlamaya çalışan Erdem mantara denk geldiği gün şanslı olduğunu ifade ederek, "Günümüz oldukça zorlu geçiyor. Şafak vakti evden çıkıyoruz. Eğer mantara denk gelirsek günlük kazancımız 2 bin lira oluyor. Mantar bulamadığımız zaman günde 700 lira kazanabiliyoruz. İşimiz çok zor ama buna mecburuz" şeklinde konuştu.
Kentte yaşayan 55 yaşındaki Şeyhmus Bor da 30 yıldır bu işi yaparak hayatını sürdürüyor. Havaların ısınmasıyla dağlara çıkan yüzlerce insandan biri olan Bor, dağların bölgedeki işsizler için bahar aylarında adeta bir nimet olduğunu ifade ediyor ve yaklaşık iki ay boyunca şifalı bitki topladıklarını söyledi.
Sezonluk olarak bu işi yapabildiklerini dile getiren Bor, "Hiç olmazsa kendi memleketimizde, kendi dağlarımızda çalışıp geçimimizi sağlıyoruz," şeklinde konuştu.
Bu yıl uçkunun az olduğuna dikkat çeken Bor, bunun nedenini kar yağışının azlığı ve yağmurların gecikmesine bağlıyor.
Uçkunun özellikle şeker, tansiyon ve guatr hastalarına faydalı olduğuna dikkat çeken Bor, "Bir sene olur, bir sene olmaz. Bu yıl fazla kar yağmadı, yağışlar vardı ama yağmur geç geldi. Eğer zamanında yağsaydı uçkun daha fazla olurdu" diye konuştu.
Yaklaşık 30 yıldır arkadaşlarıyla birlikte Hakkari ve çevresindeki yüksek kesimlerden mantar, uçkun, luş ve çorin gibi bitkiler topladığını belirten Bor, bu sürecin yaklaşık iki ay sürdüğünü kaydetti.
Bor, sabahın erken saatlerinde evden çıkarak günde 5-6 saat sarp dağlarda çalıştıklarını ve günlük kazançlarının 800-900 lira civarında olduğunu ifade etti.
8 çocuk babası olan Şeyhmus Bor, bitki toplama mevsiminin ardından ot biçme işi yapıyor, inşaatlarda çalışıyor ve sonbahar ile kış aylarında ise balık satarak ailesinin geçimini sağlıyor.