Şemdinli mali müşavir ofisinde gerçekleşen toplantıya, 37 üye katıldı. Genel Kurulda ilk önce yoklama yapıldı. Ardından yönetim kurulu üyeleri seçildi. Yönetim denetim kurulu ve ilçe birlik temsilcisinin seçimi yapıldı. Birlik başkanına verilecek olan ücret ile üye giriş ve yıllık aidatların ücretleri belirlendi.
Yapılan oylamada Şemdinli Bal Üreticileri Birliği başkanlığına seçilen Haşim Geyleni, kurul toplantısı sonrası yaptığı açıklamada; 2025 yılını Şemdinli özelinde bal adına seferberlik ruhu temelinde "Şemdinli Balı Yılı" olarak ilan ettiklerini ve bu anlayış için hareketle, ilkeli hedefler doğrultusunda planladıkları çok güzel çalışmaları da yine bu yıl uygulamaya koyacaklarını söyledi.
Geyleni, “Yıllar yılıdır bölgenin jeopolitik konumundan dolayı çok derin ve yıkıcı sonuçlar yaşadık. Dolayısıyla bölgenin coğrafi özelliğinden kaynaklı çok zengin bitki florasının sonucu olan Şemdinli balı özne olarak ön plana çıkmasına rağmen kronik sorunlardan dolayı hep arada ezildi ve gerekli sahiplenmeyi göremedi ne yazık. Bu anlamda biz bal üreticiler bir araya gelerek güç birliği ile kanayan yaramıza eğilmeyi fahri görev olarak gördük. Geldiğimiz noktada bir faaliyet ajandası hazırladık ve yakın zamanda bal sağımları ile geleneksel sağım şenliği ya da festival tarzı etkinlikler kapsamında reklam ve tanıtımları hedefliyoruz. Böylece hem yerelde hem de uluslararası alanda görünür olurken, aynı zamanda Şemdinli balı için marka bilinirliğiyle zirveyi zorlamış olacağız. Bunu yaparken elbet en önemli detay balımızı diğer ballardan kolayca ayırt edecek olan karekod- barkod uygulaması ile taklit ve tağşişin önünü kapatmış olacağız” dedi.
“4 koldan 4 projeyle balımızı taçlandıracağız”
Yapılan çalışmalar ve projeler hakkında bilgiler veren Geylani, bizi hedeflerimize hızlıca götürecek 4 koldan 4 tane çok anlamlı projelerimizle balımızı taçlandırıp olması gereken marka değerine taşımayı planlıyoruz. Bunları sıralayacak olursak;
Birincisi; Balımız için coğrafi işaret alma çalışmamız vali beyin ve kaymakamlığın özel teşebbüsü ve de ilçe tarım çalışanlarımızın özverisi sayesinde sona doğru gelmiş bulunmaktayız.
İkincisi; Şemdinli ilçemizde yer alan bitki florasının proje kapsamında VanY.Y. Üniversitesinden Doç.Dr. Numan Ertaş hocamız tarafından haritalandırılması ve de endemik bitkilerin belirlenmesi de devamında korunma altına alınması projesi de yine valiliğin finansmanında hayata geçirilmek üzere değerlendirme aşamasında.
Üçüncüsü; Balımız için organik sertifika tanımı alması hususunda gerekli mercilerle girişimlerimiz başlamıştır. Dördüncü çalışmamız ise kaymakamlık ve valiliğin destekleri ve direktifleri doğrultusunda yanı başımızda İran’dan Türkiye’ye çeşitli yollardan kalitesiz ne olduğu belli olmayan balın girişini mümkün mertebe engellemek ve sınırlamaya dönük olan hassasiyetimizi hayata geçirebilirsek birliğin oluşumu ve gelişmesi için çok önemlidir.
Dördüncüsü ise üretim noktasında ortaya somut olarak bir ürün ortaya çıkarıyoruz ama bu ürünü ortaya çıkarırken işin mutfak kısmı yani bal üretirken, arı yetiştirilirken tüm bunlara ihtiyaç olan araç gereçlerin yine aynı şekilde Şemdinli ilçemizde tıpkı yerel eylem proje çalışması kapsamında bir imalathaneyi hayata geçirerek, tabiri caizse iğneden ipliğe kadar arı için ihtiyaç olan tüm malzemeleri yine burada birliğimiz çatısı altında üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Dedi ve konuşmasına şu şekilde sürdürdü;
“Şemdinli bal üreticileri birliğinin taze yönetimi olarak, bu kanayan yaramızı iyileştirmeyi fahri sorumluluk olarak görüyor ve aynı zamanda balımıza, yöremize, halkımıza da hayırlı olmasını canı gönülden temenni ediyoruz. Emeği geçen ve katkı sunan herkese de ayrıca teşekkür ediyoruz”