Kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan DEM Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
Önder'in tabutu AKM'deki sahneye alkışlarla getirildi. Türk bayrağına sarılı tabutun önüne Önder'in fotoğrafı ve çiçekler yerleştirildi.
Yoğun katılımın olduğu cenaze töreni saygı duruşuyla başladı.
Kapasite nedeniyle salona alınamayan kalabalığın ise AKM'nin önünde beklediği tören, Önder'in konuşmalarının yer aldığı video gösterimiyle devam etti.
Törende konuşan Önder'in kızı Ceren Önder Kandemir, babasıyla tek bir kişi gibi olduklarını ve her yazdığı yazıyı ona okuduğunu belirterek, babasına yazdığı mektubu okudu.
Babasının benzersiz bir insan olduğundan bahseden ve aralarındaki sevgi bağına değinen Kandemir, "Şimdi öfkelenmek istiyorum, 'İki hafta sonra barış protokolü imzalanacak, sonra rahatız. Ameliyat olacağım. İki haftada ne olacak?' demene kızmak istiyorum. Açlık grevlerine, cezaevlerine, işkencelere. Bir tek kendinle ilgilenmeyişine kızmak istiyorum, yapamıyorum. Bana Kandıra Cezaevi'nden gönderdiğin bir mektup yüzünden kızamıyorum." ifadelerini kullandı.
Önder'in kardeşi Ali Önder de 2011'de ağabeyinin bir sürpriz yaparak siyasete katılmak istediğini anlatarak, "Şaşırmıştım, nedenini sordum. Şunu yapmak istiyorum dedi. 'Bu ülkede bu kanın, acının durması gerekiyor. Hiçbir malım mülküm yok, Ceren'e yaşanılabilir bir ülke bırakmak istiyorum.' Siyasete giriş gerekçesi bu oldu. Evet malı ve mülkü yok ama arkada dağlar gibi sizleri bize bıraktı. Bir muradı vardı, o da barış. Sizleri gördükten sonra gözünde kalacağını da düşünmüyorum. Bunun bir şekilde vücut bulacağına, hayata geçeceğine inancım sonsuz. Kendisi şu an burada olsaydı size şöyle bir veda ederdi, 'Sevene de sövene de selam olsun." derdi." şeklinde konuştu.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise Önder hastanedeyken herkesin bir şifa nöbetinde olduğunu aktararak, sağlık emekçileri başta olmak üzere herkese teşekkür etti.
Önder için yazılan pankartları ve mesajları anımsatan Hatimoğulları, "Senin hastalığın toplumda büyük bir birleştirici rol üstlendi, hastayken de toplumu birleştirdin çünkü sen ne olursa olsun bu topraklarda barışı zorladın. Türk, Kürt, Arap için tanımadığın milyonlarca insan için hapishanedeki, sürgündeki arkadaşın, yoldaşın için ve gözyaşı dinmeyen Kürt anneleri ve Türk annelerinin gözyaşı dinsin diye çaba harcadın." dedi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da Önder için 18 gün boyunca yapılan dualara bizzat şahit olduğunu belirterek, "Siirt'ten Kars'a, Tekirdağ'dan Çorum'a kadar Sırrı aslında barış mücadelesi yürütüyordu ama artık barışın bir simgesidir. Umuyorum hep birlikte, o yarım bıraktı ama bizim başarıya ulaştıracağımız ve Sırrı şahsında bütün barış mücadelesinde yaşamını yitirenlere adayacağımız barışı bir gün mutlaka bu topraklara, bu coğrafyaya getireceğimize inanıyorum." diye konuştu.
DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ise veda etmenin çok zor olduğunu söyleyerek, Önder'in kendisinin yoldaşı, kardeşi, sırdaşı olduğunu ifade etti.
Önder'in herkese can ve yoldaş olduğunu dile getiren Buldan, "18 gün boyunca hastanede yoğun bakım katında yaralı yüreğinle yattın ama ne oldu biliyor musun Sırrı? Sen toplumsal barışı sağladın. Her inancı, her kimliği, her kültürü bir araya getirdin. Gözün arkada kalmasın, toplumsal barış sağlandı Sırrı ama şimdi sıra büyük barışta." dedi.
Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, İstanbul Valisi Davut Gül, DEM Parti'li Ahmet Türk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nuri Aslan, çeşitli partilerden çok sayıda milletvekili, bazı sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.
Önder'in kızı Kandemir, konuşmaların ardından tedavisi süreci boyunca günde 3 defa babasına dinlettirdiği ve en sevdiği türkü olan Neşet Ertaş'tan Allı Turnam'ı telefonundan açarak salondakilere dinletti.
Törende, Abdullah Öcalan'ın Sırrı Süreyya Önder için dün gönderdiği mesaj da okundu.
Konuşmalar sırasında duygusal anların yaşandığı törende, sık sık sloganlar atıldı. Törende, Önder'in naaşı alkış ve zılgıtlar eşliğinde omuzlara alınarak cenaze aracına götürüldü.
Sırrı Süreyya Önder kimdir?
Sırrı Süreyya Önder, 1962'de Adıyaman'da Türkmen bir ailede doğdu.
Sosyalist bir dünya görüşünü benimseyen Önder gençliğinde devrimci gruplar içinde yer aldı.
12 Eylül 1980 darbesinden bir yıl sonra, 19 yaşında siyasi çalışmalarından dolayı gözaltına alındı, işkence gördü ve Mamak Cezaevi'ne gönderildi. Hapiste yedi yıl kaldı.
Sinemacı, oyuncu ve yazar kimliğiyle öne çıktı. 2010'da BirGün ve ardından Radikal gazetelerinde köşe yazıları yazdı.
2011 genel seçimlerde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nun bağımsız adayı olarak İstanbul milletvekili seçildi.
2013'te, HDP'nin eş genel başkan yardımcısı oldu. 2013'teki Gezi Parkı eylemlerinde yer alan ilk milletvekiliydi.
Türkiye'de 2013-2015 arasındaki "çözüm süreci" olarak adlandırılan dönemin en önemli isimlerden biriydi.
Abdullah Öcalan'ın hapis yattığı İmralı Cezaevi'ne ve Kandil'e giden ekipler içinde yer aldı.
6 Aralık 2018'de "terör propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklandı, 4 Ekim 2019'da serbest bırakıldı.
Ardından tekrar milletvekili seçilen Önder, DEM Parti İstanbul Milletvekili olarak TBMM Başkanvekililiği yapıyor.
Önder ayrıca Abdullah Öcalan ve hükümet ile görüşmeler yürüten İmralı heyetinde yer alıyordu.