Bir süre önce gündeme gelen Hakkari'nin Irak sınırındaki Derecik İlçesi Anadağ Köyü Düve yerleşkesine giriş çıkış yapanların X- R cihazından geçirildiği iddiası üzerine bölgede inceleme yapan sivil toplum örgütü temsilcileri Düve'de yaşanan durum ile ilgili hazırladıkları raporu basın ile paylaştı.

Anadağ köyü Düve mezrasına giderek incelemelerde bulunan Hakkari Barosu Başkanı Av. Ergün Canan, İHD Hakkari Eş Başkanı Sibel Çapraz, ÖHD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Delil Yaşar, Hakkari ESOB Başkanı Muharrem Tekin, KESK ve DİSK Temsilcisi Serdar İke, Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Ali Yiğit, EN-GENÇ-DER Başkanı Yavuz Aydoğdu gözlemlerini raporlaştırdı. 

Olayın basına yansıması ile Hakkari Sivil Toplum Kurumları Platformu adına temsili bir heyetin bölgeye gittiği, köy sakinleri ve yetkililer ile çeşitli görüşmeler yapılarak bilgi alındığı belirtildi.

Heyetin bölgedeki kolluk birimi yetkililerini bilgilendirdiği ancak Düve yerleşkesine girişlerine izin verilmediği hatırlatılan raporda, bölgenin askeri güvenlik bölgesi olduğu ve sadece izinli kişilerin Düve köyüne gidebildiği aktarıldı.

Köyün çevresinde güvenlik amaçlı hendekler kurulduğu ve bölgeye giriş çıkış yapan vatandaşların  X-Ray cihazından geçirildiğinin gözlemlendiği belirtilen raporda, bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğu ileri sürüldü. 

Raporda ismi anılan Düve yerleşkesinin 1996 yılında boşaltıldığı, 2010 yılında İçişleri Bakanlığınca hazırlanan Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) ile birlikte köy sakinleri tekrar köylerine geri dönüşe izin verildiği KDRP kapsamında yol, su, elektrik, kanalizasyon ve gibi altyapı çalışmalarının yapılacağı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapılabilmesi için köy sakinlerine ücret ödendiğine dikkat çekildi. 

2014 yılının başında geri dönüş yapan 20 kadar ailenin Düve mezrasında yaşamlarını sürdürdüğğü ifade edilen raporda, 2018 Yılında Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle Düve mezrasının da bulunduğu bölgenin askeri yasaklı bölge ilan edildiği kaydedildi.

Düve köyüne gitmek isteyen vatandaşların izne tabi tutulduğu ileri sürülen raporda, bu durumun keyfi muameleye yol açtığı iddia edildi. 

Köyün temel geçim kaynağının hayvancılık olduğu değinilen raporda köydeki su kaynaklarının kısıtlı olduğu ve vatandaşların köyün su kaynağı olan Hacıbey çayın kullandığı söz konusu çayın da askeri yasak bölge sınırları içinde yer aldığı bilgisine yer verildi. 

Raporda Düve mezrasında okula giden öğrencilerin bulunduğu bu öğrencilerin de vatandaşlar gibi askeri kontrol noktasından her geçişlerinde X-RAY cihazından geçirildiğine dikkat çekildi.

Raporun sonuç bölümünde sınırın sıfır noktasında bulunan ve 20 hanenin bulunduğu 200 kişinin ikamet ettiği Hakkari ili Derecik ilçesinin Anadağ Köyü Düve Mezrası'nın Türkiye Cumhuriyetine bağlı bir köy olduğu, uygulamalar nedeniyle köy sakinlerinin büyük bir mağduriyet yaşadığı ifade edildi. 

Başkan Aydoğdu'dan Kaymakam Kumcu'ya ziyaret Başkan Aydoğdu'dan Kaymakam Kumcu'ya ziyaret

Bölgede yaşayan vatandaşların her hangi bir hak ihlaline maruz kalmaması için sorunun bir an önce çözülmesi istendi.

Raporun değerlendirme bölümünde ise bölgede yaşayan vatandaşların herhangi bir hak ihlaline maruz kalmaması için mevcut uygulamaya son verilmesi çağrısı yapıldı.

Kaynak: Haber Merkezi