HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ
VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Hakkari, Muş, Bitlis ve Van il milli eğitim müdürlükleri işbirliği ile bölgede öğrencilere yönelik ‘Yazılım Programı Hareketi' hayata geçirildi.
Hakkari'de ‘Yazılım Programı Hareketi' tanıtım toplantısı Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı. Programın açılış konuşmasını Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay yaptı. Çakay, “Yazılım Geleceğin Mesleği, Tüm Mesleklerin Geleceğidir” ifadesiyle, gençlerin yazılım öğrenmelerinin elzem hale geldiğini belirtti.
Çakay’ın ardından Hakkari İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür bir konuşma yaptı. Gür, yazılım hareketinin önemine vurgu yaparak, "Yazılım Hareketi’’ile Hakkari’de, bilimsel ve teknolojik anlamda önemli bir hareketlilik yaşanacağını ifade etti. Gür, bu önemli iş birliği protokolünün, Hakkari’ye, bölgeye ve ülke için hayırlı olmasını temenni ederek, gençlere seslendi: "Sizler, teknolojinin içerisinde doğdunuz ve çok şanslısınız.İlimizde, 38 yazılım atölyesi kurduk, tüm okullarımızda etkileşimli tahta var.Dünyanın en prestijli firmalarına bakın hep yazılım gibi bir katma değer üreterek zirvelere çıkmışlardır. Artık gelecekte, duyuların internetinden bahsedeceğiz. Kendinizi geliştirmek için uygun ortamlar var.El-Cezeri'nin torunları olan sizler,ileride iyi birer yazılımcı olarak anılmanız,en büyük temennimdir."Yazılım Hareketi" gibi çağı yakalayan önemli projelerin artarak devamının gelmesini umut ediyorum.Bu kapsamda imzalanan iş birliği protokolünün tüm paydaşlara hayırlı olmasını dilerim,’’ diyerek sözlerini noktaladı.
Çok sayıda öğrencinin katıldığı tanıtım toplantısında, öğrencilerin yazılıma niçin önem vermeleri gerektiği ve yazılım öğrenmeleri durumunda önlerine ne tür fırsatların çıkabileceği konusunda, DAKA Uzmanı Emine Alpaslan tarafından bir sunum yapıldı. Ayrıca "Yazılım Hareketi Programı" kapsamındaki aktiviteler ve öğrencilerin bu aktivitelere katılmak için neler yapması gerektiği hakkında bilgilendirme yapıldı.
Program sonunda öğrenciler arasında, DAKA sponsorluğunda ödüllü bir yarışma düzenlendi.Yarışmada başarılı öğrencilere,İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, DAKA Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay ve İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Kazım Gür ve Oktay Kızılkaya tarafından çeşitli hediyeler verildi.
Protokol kapsamında lise ve üniversite düzeyinde eğitim gören öğrencilere, geleceğin mesleği ve tüm mesleklerin geleceği olan yazılım ile ilgili farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarının yapılması, bu gençler arasından yazılım konusunda ilgili ve yetenekli olanlar için özel eğitimler verilmesi ve yazılım alanında uzman eğiticilerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, eğitimlere yönelik mentor desteği sağlayacak.Eğitimler sonunda katılımcılara ve eğiticilere sertifika verilecek.