Engebeli arazi ve yüksek dağlarla çevrili olan, ılıman iklimi nedeniyle incir, nar, pirinç ve Trabzon hurması gibi ürünlerin yetiştiği ilçede, maş fasulyesi  de çiftçiler için önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Çukurca Kaymakamlığı  ve Çukurca Belediye’sin desteğiyle 3 yıl önce hayata geçirilen "Zap Vadisi Projesi" kapsamında alım garantisi verilmesiyle maş bitkisi ekim alanı arttı.

Çiftçiler için vazgeçilmez ürün olan ve ilkbaharda ekildikten sonra 4 ayda olgunlaşan Maş fasulyesi geleneksel yöntemlerle hasadına başlandı.

Sabahın ilk ışıklarıyla tarlaya giden çiftçilerin birbirlerine yardım ederek oraklarla biçtiği maş bitkisi  kümeler halinde kurumaya bırakılıyor. Yaklaşık 20 gün güneşte bekletildikten sonra sopalarla vurulan maş bitkisinden ayıklanıyor.

Güneşte kurutulan maş bitkisi önce güneşten bekletildikten sonra, elekten geçirilerek sofralara hazır hale getiriliyor.

Özelikle ilçede pirinçte kullanılan maş bitkisi sofraların vazgeçilmez ürünü oldu.

Çukurca İlçesi Emirşaban Mahallesinde 75 yaşındaki Ahmet Erdemir, ilkbaharda ektikleri maş bitkisi  yardımlaşarak ürettiklerini anlattı.

Hasat döneminde de maş bitkisini  el birliğiyle biçtiklerini belirten Erdemir, şunları kaydetti.

"Bu sene havalar çok sıcaktı. Hemen hemen herkesin tarlası var. Kiminin 2, kiminin 3, kiminin 5 tarlası var. Özellikle hasat döneminde çok zorluk çekiyoruz. Hasat normaldi. Geçen seneye göre azdı. Biçtikten sonra kurutuyoruz, temizliyoruz. Ondan sonra el elekleri ile öğütüp sofralara hazır hale getiriyoruz. Maş fasulyesi bölgenin sofralarının vazgeçilmez ürünü durumda. Çukurca maş fasulyesini  güzel olmasının sebebi, tamamen doğal, organik olması ve hiçbir katkı maddesinin bulunmaması. Hiçbir aşamada makine kullanılmıyoruz. İlçenin Dutluca köyünde ürettikleri maş bitkisini ilçe merkezine traktörlerle getirip , burada öğütüyoruz. Ürettiğimiz maş bitkileri bazıları satarak aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyor. Bizler ise bu maş bitkisini genelde evlerimizde yemeklerde kullanıyoruz. Emek isteyen bir iş yapıyoruz. Zahmeti  olmasına rağmen bu işi yapmaktan zevk alıyoruz. ‘’

Muhabir: ZEKİ DARA