Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki dağlarda ilkbahar mevsiminde doğal olarak yetişen ve bölge halkının beğeniyle tükettiği mantar işsizlerin gelir kapısı oldu.

Kilogramı 400 ile 450 TL arasında satılan mantar, alım gücünü aşıyor. Sarp dağlardan toplanarak şehir merkezinde satışa sunulan mantar fiyatının yüksek olmasına rağmen vatandaşlardan rağbet görüyor.

Kırsal kesimde yetişen mantarın kilosu kırmızı etle yarışıyor. Kendiliğinden yetişen ve işsiz gençler tarafından toplanan mantarın fiyatı vatandaşları ürkütüyor. Bir kilo mantar, bir kilogram et fiyatı ile eş değer. Mantar mevsiminin ilk günleri olmasına rağmen fiyatlarının fazla olması dikkatleri çekiyor.

Dağlık kesimlerden topladıkları mantarları yol kenarında açtıkları seyyar tezgâhlarda satışa sunan vatandaşlar, doğal mantarın toplanmasının çok zahmetli bir iş olduğunu belirtiyorlar.  Bahar mevsimi ile birlikte dağlardan toplanarak tezgâhlardaki yerini alan mantarın kilogramı 400 ile 450 TL arasında satılırken, vatandaşlar bir kilogram kırımızı et almak yerine bir kilogram mantar almayı tercih ediyor.

Vatandaşın mantara rağbetinin fazla olduğunu belirten tezhahtar  Mahmut Özdemir; “Bu yıl mevsim geçen yıllara göre farklı bir mevsim. Bu yıl yağmurların fazla yağdı.

Yüksek kesimlerde  istenilen seviyede havalar ısınmadığı için mantar fazla çıkmadı. Bu yıl yağan bol yağmurun arkasından havalarda ısınınca daha fazla mantar çıkmasını bekliyoruz. Yağmurlar istenilen seviyede yağdı. Havalar yeterince ısınınca toprağın mantar için verimli olacağını düşünüyoruz. Mantarın istenilen bollukta olması hem bizler için hem de alıcılar için iyi olacak. Yüksek kesimlerden topladığımız mantarlar oldukça zahmetlidir. Mantar toplamaya gittiğimiz günler sabah erken saatlerde evden çıkıyoruz. Gün boyu dağlık alanlarda geziyoruz. Bazı günler hiç mantar bulmadan geri dönüyoruz. Bazen de 15-20 tane bulup öyle geliyoruz. Kasaplarda eti fiyatı 500 TL’den satılıyor. Mantarın fiyatı ise 400 ile 450 TL arasında satılıyor. Fiyatının yüksek olmasına rağmen vatandaşın mantara olan rağbeti var. Mantarın tadı ve faydalarını bilen vatandaşlar bir kilogram kuzu eti almak yerine bir kilogram mantar almayı tercih ediyor. Yüksek kesimli dağlarda yetişen mantarın toplanmasının yanı sıra bulmak için harcanan saatlerce yol yürüyoruz. Ette kemik var fakat mantarda kemik yok. ‘’ şeklinde konuştu.

Çarşı merkezinde mantar satışı yapan Cengiz Baygu  ise, topladıkları mantarların çok meşakkatli olduğunu kaydederek; “Mantar satışı bizim ekmek kapımız oldu. Biz, bahar mevsiminde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen her türlü otun satışını yapıyoruz. İlk olarak çıkan farklı pancar ve uçkun satışı yapıyoruz. Bu getirdiğimiz ürünlerin hepsinin bir zamanı var. Belli bir müddet sonra bitiyor. Şimdi ise mantar zamanıdır. Satışını yaptığımız doğal ürünler gelir elde ederek geçimimizi sağlıyoruz. Havalar biraz daha ısınırsa mantar daha fazla olur. Dağdan ne kadar fazla mantar toplanırsa fiyatı da uygun olur. Bu hem bize hem de vatandaşlara faydası olacak” dedi.

Mantar almak için gelen müşteriler fiyatın pahala olmasından dolayı istedikleri miktarı alamadıklarını belirterek;şunları kaydetti.

  “Mantar fiyatları bu yıl çok yüksek. Mantarın çıkmasını bekledik, ama fiyatları çok yüksek olunca alamıyoruz. Yol kenarlarında dağlık alanlardan toplanan mantarlar da çok pahalı. Kırmızı etten daha pahalıdır. Mantar henüz yeni çıktığından fiyatların yüksek olduğunu sanıyoruz. Önümüzdeki günlerde belki mantar fiyatları düşer de, bizler de rahatlıkla mantar alabiliriz. Kendiliğinden doğal olarak yetişen mantarın tadı çok güzel oluyor. Mantarı tüketmeyi biz büyüklerimizden öğrendik. Bizde şimdi mantar almaya geldik. Ama istediğimiz miktarda alamıyoruz. Fiyatı oldukça pahalı olduğundan dolayı bütçemizin yettiği kadar alacağız”

Muhabir: ZEKİ DARA