Hakkari’de on bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kadınlar tandırlarda çörek pişirme telaşına düştü.

Merzan Mahallesi'nde bir araya gelen kadınlar,  kentin önemli geleneksel lezzetleri arasında yer alan “kade” yapımı için sabahın erken saatlerinde iş başı yapıyor.

Ramazan ayına özel olarak hazırladıkları tandır çörekleri için imece usulü ile çalışan kadınlar günün ilk ışıkları ile hamur yoğurup tandır yakarak mesaiye başlıyor.

Hamur yoğurma, iç harcını hazırlama, çörekleri şekillendirme ve pişirme gibi aşamaları birlikte gerçekleştiren kadınlar, özenle hazırladıkları hamurun içine yöreye özgü un helvası konuluyor.

Üzerine, yumurta akı ile karıştırılmış susam serpilen ve içine ceviz konulan çöreklere lezzet ve görsel zenginlik katılıyor. Hazırlanan çörekler, geleneksel tandırlarda pişiriliyor. Tandırın sıcaklığı, çöreklerin mükemmel bir şekilde pişmesini sağlıyor.

Çörek pişiren kadınlardan Aysel Acar, tandır çöreğinin, Ramazan ayında sahur sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olduğunu söyledi. 

Eskilere dayanan çörek geleneğinin sürdürülmesini isteyen Acar, "Yukarı Merzan’da oturuyorum. Çörek yapıyoruz bu bizim yıllardır dürdürdüğümüz bir gelenektir. Özellikle mübarek Ramazan-I Şerif geliyor. Şimdiden herkese mübarek olsun. Allah-Ü Teala bizi kavuşturur inşallah. Yaptığımız çöreklerin içinde helva var. Helvanın da yüzde üçü ceviz içidir. Çok eziyetlidir. Bu koşullarda yine yapıyoruz. Ailemize halka yardımcı oluyoruz. Özelikle yeni neslimizin bu güzelim çörekleri yapmaları ve bu geleneği sürdürmelerini istiyoruz" dedi.

Merzan Mahallesinde yaşayan ev hanımı Muazzez Eminoğlu da Ramazan ayına özel çörek pişirmek için günün erken saatlerinde iş başı yaptıklarını belirtti.

Zabıtadan fırıncılara bayram uyarısı Zabıtadan fırıncılara bayram uyarısı

Sabahın erken saatlerinde iş başı yaptıklarını anlatan Eminoğlu, “Sabah sat 7’de geliyoruz önce hamurumuzu yoğuruyoruz. Helvamızı yapıyoruz. Sonra da tandırı yakıyoruz. Günde ortalama 400 – 500 çörek çıkartıyoruz. Bunların bir kısmını ailemizin ihtiyacı için yapıyoruz. Geri kalanları ise yine ev ihtiyaçlarımızı karşılamak için satıyoruz. Çok zor bir iştir bizim yaptığımız. Eskiden annelerimiz yapardı. Biz çocuklarımızın da bu işi öğrenmesini isteriz” şeklinde konuştu.  

Muhabir: Zeki DARA (ÖZEL HABER)