ÇUKURCA – Hakkari’nin 1953 yılında ilçe statüsü kazanan ve bu yıl 72. yılını dolduran Çukurca, Belediye Başkanı Nazmi Demir’in göreve gelişiyle birlikte yalnızca fiziki olarak değil; sosyal, kültürel ve kurumsal yapısıyla da büyük bir değişim sürecine girdi.
Başkan Demir, göreve gelmesinin üzerinden geçen bir yıl üç ayda ilçede "kaygıyı alıp yerine umut koyduklarını" ifade ediyor.
Başkan Nazmi Demir, makamın şatafatı yerine doğrudan halka hizmeti önceleyen bir yönetim sergiliyor. Belediyenin temsili giderlerini cebinden karşılayan ve makam aracı kullanmayan Demir, kendi imkânlarıyla temin ettiği 1 JCB iş makinesi ve 1 traktörü vatandaşın kullanımına sundu.
Seçim vaadi olan üniversite öğrencilerine burs sözünü de tutan Demir, 208 öğrenciye düzenli burs veriyor; mezunlarla birlikte bu sayı 273’e ulaşıyor.
Sosyal belediyecilik anlayışı ile hareket eden Başkan Demir, her akşam birçok ihtiyaç sahibi ailenin evine sıcak yemek ulaştırılmasını sağlıyor. Yardıma muhtaç ailelere ev yapımı için kum, taş, briket, beton gibi temel malzemelerde destek verilirken, tüm taziye yemekleri de belediye tarafından karşılanıyor.
Hakkari İl Sesi Gazetesine açıklamalarda bulunan Başkan Demir, hizmet anlayışını "Her kuruşu bu halk için harcamaya yemin ettik. Makamın şatafatı yerine, bir öğrencinin defteri, bir annenin sıcak yemeği bizim için daha kıymetli" sözleri ile özetledi.
Çukurca Belediyesi, Başkan Demir’in liderliğinde hiçbir borçlanmaya gitmeden yaklaşık 120 milyon TL’lik yatırımı hayata geçirdi. Aynı süreçte önceki dönemden kalan 27 milyon TL borç ödendi. İlçeye kazandırılan önemli altyapı ve yapısal yatırımlar arasında; 3.2 km asfalt yol, 14.000 m³ taş duvar inşası, 9.000 m² parke taşı döşemesi, 900 metre su arkı, 150 menfez, 150 büz, 450 metre içme suyu isale hattı ve 700 metre kanalizasyon hattı bulunuyor.
İlçedeki tüm mezarlıkların temizliği ve çevre düzenlemesi yapılırken, Türk Telekom iş birliğiyle tüm ilçeyi kapsayan fiber internet altyapısı da etap etap uygulanıyor.
Bu yatırımların yanı sıra, Çukurca’ya 2.000 m² kapalı, 3.500 m² açık alana sahip modern bir düğün salonu kazandırıldı.
Çok yakında açılacak olan bu tesis, bölgenin en kapsamlı sosyal alanlarından biri olacak ve dünya evine girecek çiftlere cüzi bir para karşılığında hizmet verecek.
Başkan Demir, "Bu işler rakamlarla ölçülmez. Bu yapılanlar; göç etmiş bir aileyi geri döndüren, ‘artık burada yaşanır’ dedirten işlerdir" ifadelerini kullanıyor.
Eski belediye binası, 250 öğrencinin aktif olarak eğitim aldığı bir etüt merkezine dönüştürüldü. İlçeye ayrıca 250 kişi kapasiteli yeni bir spor salonu kazandırıldı ve sporun her alanında gençlere ekipman ve saha desteği sağlanıyor.
Demir, "Gençlerimize yatırım yapmazsak, geleceğimizi yok saymış oluruz. Biz Çukurca’da geleceği inşa ediyoruz, çocuklarımızın elleriyle" sözleriyle gençliğe verdikleri önemi belirtiyor.
Çukurca'nın turizm potansiyelini artırmak amacıyla Tarihi Kale Evleri restore edilerek içerisinde müze, dengbêj evi, butik otel ve oturma alanları barındıran bir turizm merkezine dönüştürüldü.
Emir Şaban Camisi çevresi, kent meydanı ile birlikte yeniden düzenlendi. İlçe merkezinde ve yeni düğün salonu çevresinde yapılan peyzaj çalışmaları ve yüzlerce ağaç ile Çukurca daha yaşanabilir ve estetik bir görünüm kazandı. Bu dönüşüm sadece fiziksel değil, kültürel olarak da yaşanıyor; Çukurca artık festival ve konserlerin merkezi haline gelirken, kültürel kimliğini yeniden ayağa kaldırıyor.
Başkan Nazmi Demir, yalnızca belediye başkanı değil, ilçesinin doğal temsilcisi gibi çalışarak Çukurca’nın sesi oluyor. Hakkari ve Ankara’daki temaslarında Çukurca’nın ihtiyaçlarını doğrudan ileten, çözüm odaklı bir yönetim anlayışı benimsedi.
Kaymakam Mert Kumcu ile tam bir uyum içinde çalışarak, ilçe kamu kurumları arasında güçlü bir dayanışma kültürü oluşturdu. Bu iş birliği ve Kaymakam Mert Kumcu’nun girişimleri ile ilçeye DAKA destekli bungalov ev projesi kazandırıldı.
Belediye filosu büyütüldü: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 1 ekskavatör, Katı Atık Birliği’nden 2 çöp kamyonu ve 2 kül kamyonu kazandırıldı. Disiplinli mali yönetim sayesinde vatandaşın güveni kazanıldı; su aboneliği sayısı rekor seviyeye ulaşırken, belediye artık çöp ve emlak vergilerinden düzenli gelir sağlayan bir yapıya dönüştü. Bu güven ortamı, halkın belediyeye sahip çıkmasına da katkı sağladı.
Başkan Demir, itfaiye müdürlüğüne bağlı bir garaj yapıldı, ilçedeki eski ve kötü görünümlü birçok yapı ve baraka yıkılarak ilçenin çehresi değiştirildi.
TOKİ konutlarının ihalesi tamamlanarak Çukurca’daki konut ihtiyacına kalıcı çözüm geliyor. Ayrıca ilçedeki 5 derenin ıslahı, 2025 yılı yatırım programına alındı. Bu projelerle sel riski azaltılırken, çevre güvenliği ve yaşam kalitesi de artırılacak.
Başkan Demir, "Biz günü kurtaran değil, yarını kuran bir anlayışla hareket ediyoruz. Her işin temelinde planlama, samimiyet ve halkın duası var" diyerek gelecek hedeflerini vurguladı.
Demir, son olarak, "Çukurca artık sessiz, güzel bir direnişin adı oldu. Huzura, üretime, eğitime, birlikteliğe… Bu ilçede artık herkes kendini güçlü hissediyor. Biz bunun için geldik" ifadeleriyle, Çukurca'da yaşanan dönüşümün sadece fiziki değil, aynı zamanda toplumsal bir uyanış olduğunu belirtti.