Türkiye depremler bakımından dünyanın “yüksek riskli” olarak nitelenebilecek bir coğrafyasında bulunur.  Hakkari ise, aktif fay hatları olan Şemdinli –Yüksekova Fay Zonu ile Başkale Fay Zonu ve Güneydoğu Anadolu bindirmesinin etkisi altında. Yüksekova yerleşimi ve çevresi, Türkiye’nin büyük deprem üretebilecek önemli sismik boşluklarından birisi olarak kabul edilen Yüksekova-Şemdinli fay zonu içerisinde yer alıyor.

6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından uzmanların sık sık deprem uyarısında bulunduğu Hakkari için endişeler artarken, 2024 yılının ilk günlerinden beri kentte deprem korkusu git gide artıyor. 

Peş peşe gelen sarsıntılar şiddet olarak çok büyük olmasa da etki gücü yönünden vatandaşları olumsuz etkiliyor. 

Peki Hakkari ve ilçelerinde yaşanan deprem ile ilgili ne tür çalışmalar yapılıyor. 

Kentteki deprem hazırlıkları kapsamında Yüksekova ilçesinde lojistik merkezi kurulması beklenirken  İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 10 bin çadır getirilmesi planlanıyor. 

Bu çadırların bir kısmı gelirken, geriye kalan kısmının yakın zamanda getirilmesi ve yine havaların düzelmesi ile ilçeye konteynır kurulması öngörülüyor. 

AFAD İl Müdürlüğü bünyesinde yaklaşık 15 personel çalışırken, kurumda hizmet veren araç sayısının ise 10 civarında olduğu belirtiliyor. 

AFAD İl Müdürlüğü, kentteki toplanma ve barınma alanlarını güncellerken, belediye de barınma alanlarına tabela astı.

Vatandaşlar e-devlet üzerinden toplanma ve barınma alanları hakkında bilgi alabilecek. 

İçişleri Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca “İl Afet Risk Azaltma Planları” (İRAP) ilan edilen kentlerden biri olan Hakkari için 2021 yılında Hakkari Valiliği ve AFAD öncülüğünde ilgili kamu kurum ve kuruluşların bölge ve il müdürlükleri, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör ve STK’ların iş birliği ve katılımıyla İRAP hazırlandı.

Kaynak: Zeki DARA