Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik başkanlığında Valilik toplantı salonunda düzenlen toplantıda deprem öncesi yapılacak çalışmalar ile deprem sonrasında yapılacaklar ele alındı.

Toplantıda konuşan Vali ve belediye Başkan Vekili Ali Çelik Türkiye’nin en büyük gerçekliği ve sorunun depremsellik olduğunu belirterek, “Van hattından Muş – Bingöl Yüksekova’ya kadar olan bölgede sismik boşluklardan bahsediliyor. Bunun da deprem üretme kapasitesi 7’ye yakın 7 civarında. Bunun öncüleri mi diyelim belki küçük faylardaki basıncın boşalması şeklinde de 4.2, 4.3 civarlarında arka arkaya depremlerle karşı karşıyayız” dedi.

‘Sorunun peşinde değil çözümün peşinde koşmalıyız’ diyen Vali Çelik Hakkari için en önemli gündemin deprem olduğunu ve bir yerden hazırlıklara başlanması gerektiğine dikkat çekti.

Vali Çelik, Hakkâri için öncelikli hedeflerinin daha sağlam bir yapı stoku oluşturmak olduğunu belirterek, “Yapı stokunu güçlendirmek, depreme dirençli şehirler oluşturmak. Bu işin ana çözümüdür. Deprem uzmanlarının da bahsettiği en önemli şey deprem dirençli şehirlerdir. Bu toplantımızın iki ana gündem maddesi var. Birincisi depreme dirençli şehirler konusunu gündeme almak. İkincisi de deprem olduktan sonra meydana gelebilecek arama kurtarma ve o sürecin yönetilmesi kapsamı. Bir şehri kısa sürede depreme dirençli hale getirmek zor. Bu bir zaman meselesi, kaynak meselesi ve süreç meselesidir” dedi.

İl merkezi ve ilçelerde yapı stokunun özelikle de çok katlı binaların performans analizlerinin bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Vali Çelik, “Bina çökmeden içinde insanların sağ olarak çıkması fikrine odaklanmalıyız. Bina performans analizlerini hep beraber bir kampanya ile yol haritası çıkarmalıyız. Bunun için ne gerekiyorsa almalı ve bu işi bina bazlı yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Hakkari ve Yüksekova'da iki ayrı lojistik merkezin kurulması için hazırıkların devam ettiği bilgisini veren Vali Çelik, bu kapsamda şuana kadar 2 bin civarında çadır sevkiyatının yapıldığını, hava şartlarına bağlı olarak da konteynırlarında kurulacağını söyledi. 

Deprem tedbirleri kapsamında Belediye, Hakkâri İl Özel İdaresi ve  AFAD Bütçesine toplamda 125 Milyon TL finansman sağlanırken, Hakkari Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Zibek, Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ömer Çimşit il merkezi ve Yüksekova ilçesindeki yapı stoklarının durumu ile ilgili sunum yaptı.

Hakkâri Üniversitesi bünyesinde Deprem Araştırma Laboratuvarı kurulacak ve bu kapsamda Çevre Şehircilik ve Belediyemizin destekleri ile vatandaşlarımızın konutları için KAROT (bina dayanıklılık testi) yapılacaktır.

Arama kurtarma ekipleri kapsamında Jandarma, Emniyet ve Milli Eğitim bünyesinde toplam 57 TİM'den oluşan 870 Personel görev alacak.

Toplantıya Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Vali Yardımcıları Furkan Berber, Buğra Karadağ, Tayyar Emre Mahmutoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz, İlçe Kaymakamları,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nazmi Yakar, AK Parti İl Başkanı Avukat Zeydin Kaya, Belediye Başkanları, Kurum Müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Kaynak: Zeki DARA