Hakkari İl Tarım Müdürlüğü tarafından “TAKE ile Üreten Hakkari“ projesi kapsamında  tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi amacıyla  %75 oranında hibe ile hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunulmuş ve kabul edilmişti.

Bu proje kapsamındaki ilk fideler, Çukurca ilçesindeki 122 üreticiye dağıtıldı.

Çukurca'dakifide dağırım programına ; Hakkari Valisi Ali Çelik, Vali Yardımcısı Furkan Berber, Çukurca Kaymakamı Mert Kumcu, Çukurca İlçe Belediye Başkanı Nazmi Demir, Çukurca Cumhuriyet Savcısı Mustafa Tekel, İlçe Emniyet Müdürü Adem Köpük, Hakkari İl Tarım Orman Müdürü Mehmet Asım Şen, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Oktay Kızılkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Özge Sönmez, Şube Müdürleri; Sabah Saklı, Osman Taşkın, ilçe protokolü ve proje yararlanıcısı çiftçiler katıldı.

Hakkari İl Tarım Orman Müdürü Mehmet Asım Şen’in açılış konuşması yaptığı programda konuşan Vali Ali Çelik, Hakkari’nin sebze üretiminde ciddi anlamda bir ivme kazandğını söyledi.

Dünyadaki sorun başlıkları sıralandığında sürdürülebilir gıda arzı geliyor. Dünya nufüsu hızla artmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda Örgütüsü'nün 2030 - 2035 yıllarında dünya nufüsunun 10 milyarı aşacağı yönündedir. Bu öngörünün doğal sonucu olarak da şuanki gıda üretim miktarında en az yüzde 40'lık bir artış sağlanması gerekiyor. Bugün hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan gıda üzerindeki fiyat baskısı yani gıda enflasyonu sorunun çözülmesi gerekir" diye konuştu.

Sürdürülebilir gıda arzını yakalamak için tarımsal üretimin önemini vurgulayan Vali Çelik, "Nerede bu sorun çözülür diye dönüp baktığımızda toprakla köylü ile emekle çözüleceğine dair herkesin ortak görüşü var. Bugün bizler için çiftçilik tarımsal üretim artık insanlığın vazgeçilmez üretim olarak görülüyor. Hakkari'nin Çukurca'nın daha güzenliri bir gıda arzına kavuşması için tarımın hem niteliksel yönünü hem fde niceliksel yönünü artırmaktır" ifadelerini kullandı. 

Vali Çelik şöyle konuştu.:

"Tarımsal üretimin insanlığın vazgeçilmez paralel olarak  aratan nufüs Domates, karpuz, patlıcan, sivri biber gibi sebzecilikte ve diğer tarımsal sektörlerde, Hakkari’mizi daha ileriye götürecek projelerimize devam edeceğiz, Dağıtılacak 29.000 fidenin, en güzel şekilde yetiştirilip en iyi şekilde değerlendirileceğine yürekten inandığını belirten Vali Çelik, şöyle devam etti: “Verimli arazilerimizi, sonuç alacağımız ürünlerimize ayıracağız. Çukurca, sadece Hakkari’nin değil Türkiye’mizin en verimli topraklarını içerisinde barındıran bereketli bir ilçemiz. Bu bereketli topraklarımızı, en iyi şekilde değerlendirmek, siz çiftçilerimizin elinde. Çiftçilerimizin gelişen teknolojiyle birlikte, yeni teknikleri ve doğru yöntemleri uygulamaları, en önemlisi de suyu tasarruflu kullanmaları, hepimiz açısından, geleceğimiz ve çocuklarımız açısından çok önemli. Bu desteği sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğimize, destek sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum. Hakkari’mizin ekonomisine ne değer katabilirsek onun gayreti içerisinde olacağız ve her zaman çiftçilerimizin yanlarında olacağız. Sebze fidelerimizin, hayırlı kazançlara vesile olmasını diliyorum,” dedi.

Konuşmaların ardından üreticilere, fideler dağıtıldı.

 Fide dağıtım töreninden sonra, çocuklara tarımı sevdirmek ve onlarda, doğa bilinci ile çevre farkındalığını artırmak amacıyla Çukurca Vali Erdoğan Gürbüz Anaokulu bahçesinde, miniklerle fide dikme etkinliği gerçekleştirildi.

Hakkari’miz, sebze üretiminde ciddi anlamda bir ivme kazandı ve bu ivme devam ediyor. İnşallah, sizlerin bu gayretleri, bu alandaki çalışmalarınız sayesinde, başarıya götürecek çok iyi sonuçları alacağımıza inanıyorum. Domates, karpuz, patlıcan, sivri biber gibi sebzecilikte ve diğer tarımsal sektörlerde, Hakkari’mizi daha ileriye götürecek projelerimize devam edeceğiz,”dedi. ” dedi.

Çukurca'da doğa yürüyüşü Çukurca'da doğa yürüyüşü

Muhabir: ZEKİ DARA