Türkiye'de arıcılığın yaygın yapıldığı illerin başında gelen Hakkari’de, sert ve soğuk geçen kış mevsiminin sona ermesi ile sıcak noktalara yerleşen arıcılar, kaliteli bal üretmek için yeniden iş başı yapıyor.

Yüksekova ilçesinde arıcılık yapan vatandaşlar sonbahar mevsiminde arılarını soğuğa karşı korumak için nispeten daha sıcak olan bölgelere göç ediyor.

Bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin olan, akarsu kaynaklarının bulunduğu bölgelere arı kovanlarını getiren arıcılar, kaliteli bal üretmek için mesaiye başladı.

Havaların durumuna göre her yıl nisan ve mayıs aylarında yaylalar ile akarsu yakınlarına kurdukları çadır ve barakalarda yaşamlarını sürdüren arıcılar, zorlu bir çalışma yürütüyor.

Her türlü doğa şartına göğüs geren ve bu sıralar tatlı bir telaş yaşayan arıcılar arasında dikkat çeken bir kesim var ki hem öğretmenlik yapıyor hem de hobi arıcılığı yapıyorlar.

Farklı okullarda görevli aralarında Din Kültürü, Matematik ve Fen Bilgisi öğretmenllği gibi değişik branşlarda görevli öğretmenler okuldan artan zamanlarında hobi amacıyla arıcılık yapıyor.

Öğretmenler, arıların yaşam alanı kovanların bazılarını değiştirilirken, her kovandaki arıları ayrı ayrı kontrol ediyor.  Hazırlıklarını tamamlamaya çalışan arıcılar, kovanlarını yeniliyor.

Sezona güçlü bir şekilde girmek ve kaliteli bal elde etmek için son hazırlıklarını gözden geçiren öğretmen arıcılar, Hakkari kent merkezine 40 kilometre mesafedeki Akçalı Köyü Kanatlı Mezrasındaki arıları ile yakından ilgileniyor.

İlçedeki İsmet Alkan Anadolu Lisesinde Din Kültürü Öğretmenliği yapan Ali Olğan 3 yıldır hobi arıcılığı yaptığını belirterek, “Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ikamet ediyorum. İsmet Alkan Anadolu Lisesi’nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeniyim. 3 yıldır hobi arıcılığı yapıyorum. Recep hocamız bize vesile oldu. Bize işi öğretti bağımlılık gibi bir şey oldu. Bırakamıyoruz. Kötü havalarda bile haftada bir gelip arılarımızı ziyaret ediyoruz” dedi.

Arıcılık mevsiminin başladığını anlatan Olğan, “Şuan arılar güzel yumurta atıyorlar. Tabi bizim Hakkari’mizin mevsimi diğer bölgelere daha geç başladığı için şuan daha yeni yeni yavru atıyorlar. Gelişen arılarımızı bölüyoruz. Beslemelerini yapıyoruz. İnşallah güzel bir sezon olur. Buradan bütün arıcı arkadaşların da sezonunun hayırlı olmasını diliyorum. Hepsine sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Beslenme dönemi olduğu için biz etrafı biraz dağıtabiliyoruz. Ama gitmeden önce kesinlikle çevremizi temizliyoruz. Etrafta en ufak bir çöp bırakmıyoruz. Zaten bu işe girmemizin amacı da bu. Doğa ile iç içe olmak. Tabiatın o dokusunu, Allah’ın bize verdiği nimetleri en güzel şekilde görebilmektir amacımız. Maşallah memleketimiz çok güzel 4 öğretmen arkadaşımızla bu işi yapıyoruz. Keşke herkes bu işle uğraşabilse” diye konuştu.

Bir başka öğretmen Recep Aşut ise iklim koşulları nedeniyle Hakkari’de biraz geç başladığına dikkat çekti ilkbaharda işe kovan temizliği ve kovan onarılması ile başladıklarını söyledi.

Arının sezona yetişmesi için iyi bir şekilde beslenmesi gerektiğini belirten Aşut, “Mayıs ayı arının beslenmesi ile geçiyor. Haziran’ın 15’ine doğru bal gelmeye başlıyor. Ve Eylüle doğru da biz sağım yapıyoruz. Ben eğitim camiasındayım. Öğretmen arkadaşlarımızla beraber hobi olarak başladık bu işe. Hafta içi okulda hafta sonu ise arılarla geçiyor. Bizin hem hobi hem de ek gelir amaçlı zevkli bir işdir” şeklinde konuştu.

Vali Erdoğan Gürbüz İlk/Ortaokulunda görevli Matematik Öğretmeni Vahit Safalı da hobi amaçlı başladıkları arıcılığı bırakamadıkları söyledi.

Yüksekova’da havaların soğuması ile birlikte arılarını Hakkari’ye getirdiklerini anlatan Safalı, “Burası Yüksekova’ya göre 10 – 12 derece daha sıcak o yüzden kışın arılarımızı burada muhafaza edebiliyoruz. Şimdi de Yüksekova’ya geri götüreceğiz. Her birimizin ayrı bir yeri var. Sezon boyunca arıcılığa devam edeceğiz” dedi.

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)