Eğitim İş Hakkari Şubesi, 8 MArt Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin bir mesaj yayımlandı.

Sendika adına Hakkari Şube Başkanı Erdinç Özer tarafından yayınlanan mesaja, 8 Mart'ın tarihçesi ve kadınlar için öneminin vurgulandığı mesajda, Birleşmiş Milletler tarafından  8 Mart'ın 1970 yılında “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak ilan edildiği anımsatıldı.

8 Mart'ın tüm dünyada;  Emekçi Kadınların sömürüye, baskıya ve eşitsizliğe karşı mücadele günü olarak anıldığı vurgulanan Özer mesajında Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün ayrımcılık ve şiddete karşı eşitlik mücadelesindeki kadınların seslerini duyurma çabalarının gölgesinde kaldığını ileri sürdü. 

Hükümetin kadın politikalarını eleştiren Özer, "İstanbul Sözleşmesi'nden imzayı geri çekmek, kadın cinayetlerine karşı etkin mücadele yürütmemek, nafaka ve velayet haklarını erkek lehine düzenlemek, aile içi şiddeti önleyici politikalarda yetersiz kalmak ve laik eğitime saldırmak gibi birçok adım, bu gerilemenin göstergesidir" dedi.

Özer mesajının devamında "Kadın cinayetleri giderek artmış, katillerin sadece takım elbise giydiği için ceza indirimleri alması, bu artışta büyük bir rol oynamıştır.2002 yılında 66 kadın cinayetlere kurban gitmişken, aradan geçen 22 yılda katledilen kadın sayısı 8 bine dayanmıştır. Türkiye, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusunda OECD ülkeleri arasında ilk sırada gelmektedir. OECD ülkeleri ortalaması yüzde 21,6 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 38’dir. 2013-2023 yılları arasında en az 1379 kadın emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. Türkiye’de de kadın işsizliği erkeklere kıyasla oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor. TÜİK’e göre, geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) erkeklerde yüzde 18, kadınlarda ise yüzde 30,8 olarak gerçekleşmiştir.  Kadınlar iş hayatında da sürekli ayrımcılığa maruz kalmış, aynı işi yapmalarına rağmen kadınlar erkeklerden daha az gelir elde etmiştir. AKP'nin eğitim politikası da cinsiyet eşitliği ilkelerine aykırıdır. Kız çocuklarının okuma oranı hala istenen seviyeye gelmemiştir. Türkiye'de hala birçok kız çocuğu erken yaşta evlendirilmektedir. Bu durum, kız çocuklarının eğitimden mahrum kalmasına ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Okula gitmesi gereken yaşta kız çocuklarının hala gelin yapıldığı ülkemizde, ders kitaplarına dahi kadının toplumdaki rolünün evden ibaret olduğuna ilişkin çağdışı safsatalar girmiştir" dedi.

'Kadın-erkek eşitliği, sadece kadınların sorunu değil, uygarlaşmada bir eşiktir' diyen Özer, "Yeryüzüne barışı, çağdaşlığı, inceliği ve sayısız güzelliği kadınların getireceğine inanıyoruz, yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!" ifadelerini kullandı. 

Editör: Zeki DARA