HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

İstanbul’da faaliyet gösteren Hakkari Dernekler Platformu bünyesindeki Hakkari Kültür Derneği ve Hakkari Sosyal Yardımlaşma Derneği, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde bulunan Hakkari derneklerini bir çatı altında toplamak için yeni bir çalışma başlattı. Hakkari Dernekler Federasyonu çatısı altında birleşmek için çalışmalar başlatan İstanbul’daki Hakkari dernekleri, Hakkari, Ankara, Mersin, Antalya, İzmir ve diğer illerde bulunan Hakkari dernekleri ile görüşmeler başlattıklarını duyurdu.

İstanbul’da faaliyet gösteren Hakkari Kültür Derneği Başkanı İsmail Demir, federasyonun kurulması için çalışmalar ve diyalogların başlatıldığını açıkladı. Hakkari, Ankara, Mersin, Antalya, İzmir ve diğer illerde bulunan Hakkari dernekleri ile görüşmeler sürdürdüklerini belirten Demir, Hakkari Dernekler Federasyonu’nun kurulması için herkesten destek beklediklerini kaydetti.  

"Hemşehrilerimizin destekleri bizleri güçlü kılacak"

dernekler-(3).jpegDemir, yürüttükleri çalışma ve faaliyetleri şöyle anlattı; “Bizler İstanbul’da ikamet eden Hakkarililer olarak yıllarca sivil toplum örgütü çatısı altında bir araya gelememe eksikliğini yaşadık. Son iki sene içerisinde dernekleşme, kooperatifleşme ve vakıf kurma yolunda çalışmalarımıza ağırlık verdik. İstanbul da Hakkari Kültür Derneği ve Hakkari Sosyal Yardımlaşma Derneğini kurduk. Hakkari’ye ve kültürümüze gönül vermiş arkadaşlarımızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde çok daha güzel adımlar atacağız. Şimdilik derneklerimizin birleşmesi noktasında platform oluşturduk. Bu platform çatısı altında hemşehrilerimizi bir araya getirecek kültürel aktiviteler düzenleyerek geniş bir kitleye ulaşmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında platform olarak 22 Haziran.2019 günü yaptığımız toplantı sonucunda Federasyon kurulma kararı çıktı. Aynı zamanda iki ayrı derneğimiz de genel kurula giderek yeni yönetimlerini ve çalışma gruplarını oluşturdular. Önümüzdeki süreçte bizleri yoğun bir gündem bekliyor. Buradan İstanbul ve çevresindeki hemşehrilerimize de bir müjde vermek isteriz.  Dernekler Platformu öncülüğünde 14 Temmuz 2019 pazar günü "Hakkarililer Kültür Şenliği” düzenlenecektir. Bu şenliğimize Hakkari kültürünü, sanatını bir şenlik havasında çeşitli eğlencelerle hep birlikte yaşayacağız. Hemşehrilerimizin bu güzel şenliğe katılımını sağlamak için belediyelerle görüşüp ulaşımı ücretsiz hale getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca şenlikte yemek ve çeşitli ikramlarımız olacak. Ancak şenlik kapsamında veya sırasında hiçbir hemşehrimizden para talebimiz olmayacaktır. Tamamen ücretsiz olacaktır. Ancak isteyen katılımcılar kendi yiyeceklerini getirebileceklerdir. Bir önemli çalışmamız daha “Ters Lale Sosyal Sorumluluk Kooperatifi” kuruyoruz. Kooperatifimize isteyen dostlarımız üye olabilecekler. Kooperatifimizin amacı Hakkarili genç girişimcilere destek sunmak ve derneklerimize katkıda bulunmak. Bu da Türkiye’de bir ilk olacak. Şu anda derneklerimizin büroları açık. Hemşehrilerimizin ve dostlarımızın bir araya gelebilmesi için cafe açtık. Dernekler platformu olarak; Hakkari, Ankara, Mersin, Antalya, İzmir ve diğer illerde bulunan Hakkari dernekleri ile görüşmeleri sürdürüyor ve önümüzdeki günlerde Hakkari Dernekler Federasyonunun ilanını duyuracağımızı belirtiyoruz. Kıymetli hemşehrilerimizin destekleri bizleri güçlü kılacaktır.” dedi.

dernekler-(1).jpeg

"Amacımız; Hakkari kültürünün tanınması ve yaşamasını sağlamak"

Hakkari Kültür Derneği Onur Kurulu Başkanı Emekli Başmüfettiş Mustafa Tansu ise amaçlarının Hakkari kültürünü, örf, ananelerini, sanatını, tarihi dokusunu yaşatmak ve sonraki nesillere gerçek Hakkari kültürünü tanımalarını ve yaşamalarını sağlamak olduğu söyledi.

Tansu, “İstanbul da yaşayan Hakkarililer olarak kültürümüzü burada yaşamak ve yaşatmak adına ilk adımları attık. Derneğimiz ve Dernekler Platformumuz olarak kuracağımız Hakkari Dernekler Federasyonu bizleri daha güçlü kılacak ve daha geniş kitlelere ulaşacağız. Bunu da buradan söylemek isterim ki; Hakkari Dernekleri ve oluşturacağımız federasyon Hakkari merkezi, ilçeleri, beldeleri ve köyleri kapsayan, himaye eden ve temsiliyet noktasında bir bütünlük oluşturacağız. Ayrıca hiçbir siyasi oluşum, parti ve inisiyatifin tarafı olamayacak, bütün siyasi parti ve görüşlere eşit mesafede olacağız. Amacımız Hakkari kültürünü, örf ve ananelerini, sanatını, tarihi dokusunu yaşatmak ve bizden sonraki nesillere gerçek Hakkari kültürünü tanımalarını ve yaşamalarını sağlamaktır.” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerde kurulacak olan Hakkari Eğitim Vakfı’na da öncülük ve destek olacaklarını ifade eden Tansu, Bu önemli çalışmalarda bütün Hakkarilileri ve Hakkari dostlarını yanlarında görmek istediklerini aktardı.

Öte yandan İstanbul’daki Hakkari Kültür Derneği ve Hakkari Sosyal Yardımlaşma Derneği yaptıkları açıklamada Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerini ve yeni yönetimlerini belirlediklerini duyurdu. Derneklerin yeni yönetimleri şöyle;

Hakkari Kültür Derneği Yönetim Kurulu;  İsmail Demir (Başkan),  Selim Mavi (Başkan Yardımcısı), Veysi Yetişmez (Başkan Yardımcısı),  İdris Şimşek (Sayman), Gül Abasigil (Sekreter), Ferdi Zirek (Yönetim Kurulu Üyesi), Ece Tansu (Yönetim Kurulu Üyesi), Hazım Öter (Yönetim Kurulu Üyesi), Nadir Sönmez (Yönetim Kurulu Üyesi), Sadık Kahraman (Yönetim Kurulu Üyesi), Aslıhan Özer Karakuş (Yönetim Kurulu Üyesi), Cahit Baş (Yönetim Kurulu Üyesi),  Adem Sönmez (Yönetim Kurulu Üyesi), Tatar Çelik (Denetleme Kurulu Başkanı)

Onur Kurulu; Mustafa Tansu (Başkan), Şinasi Sevmiş (Başkan Yardımcısı),  Adnan Seven,  Nadide Yıldız, Nazmi Demir,

Hakkari Sosyal Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu;  Abdulkadir Güzel (Başkan), İsmail Güzel (Başkan Yardımcısı), Fatma Töre (Sekreter), Sultan Dağdeviren (Sayman), Necmettin Özdemir (Yönetim Kurulu Üyesi), Ekrem Öztunç (Yönetim Kurulu Üyesi), Halime Sevmiş (Yönetim Kurulu Üyesi), Osman Azizoglu (Denetleme Kurulu Üyesi)

dernekler-(2).jpeg

Editör: Haber Merkezi