Önergede Milletevekili Düşünmez, Hakkari’nin işsizlik ve yoksulluk gibi sorunlarla mücadele eden bir il olduğunu söyledi.
Bu sosyal ve ekonomik zorlukların, özellikle gençlerin gelecek kaygısı yaşamasına ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olduğunu vurgulaayan Düşünmez, Hakkari’nin Türkiye genelinde intihar oranlarının en yüksek olduğu iller arasında ikinci sırada yer aldığını hatırlatarak, ruh sağlığı hizmetlerinin önemine dikkat çekti.
Düşünmez, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan, bu sorunların çözümü ve bölgedeki ruh sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesi için somut adımlar atılmasını talep etti.
Düşünmez’in sunduğu önergede şu ifadelere yer verildi.
- Hakkari’de “etkin ve ulaşılabilir “ruh sağlığı hizmetlerini karşılayabilmek amacıyla ne zaman Toplum Ruh Sağlığı Merkezi faaliyete geçecektir?
- Kurulacak Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, sosyal çalışmacı, psikolog, hemşire, sağlık memuru, tıbbi sekreter, idari ve teknik personel ve ihtiyaç duyulan temizlik elemanı, güvenlik görevlisi ile iş uğraş terapisti gibi diğer unvanlarda ne kadar personel görevlendirilmesini planlamaktasınız?
- Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Grup terapi alanı, Uğraş terapi odaları/ rehabilitasyon alanı, Kütüphane ve beceri eğitimi mutfağı , Çok amaçlı salonu , Spor alanları , Ekip çalışma odası bulunması gerekmektedir. Ancak kurulması planlanan alan bu özellikleri taşımaktan uzaktır. Bu özellikleri taşıyan bir merkezin Hakkari’de yapılması için ne zaman gerekli adımlar atılacaktır?
- İntihar vakalarının giderek arttığı Hakkari’de intihar nedenlerini açığa çıkarma ve intiharları önlemeye yönelik Bakanlığınızca ne tür çalışmalar yapılmaktadır?