Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) Hakkari Belediyesi eşbaşkan adayları Mehmet Sıddık Akış ve Viyan Tekçe yerel seçimlere bir hafta kala Hakkari İl Sesi Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

31 Mart yerel seçimlerinde son dönemece girilirken DEM Parti Eşbaşkanları Akış ve Tekçe ile yaklaşan yerel seçimler öncesi seçimleri, DEM Parti’nin seçim çalışmalarını, DEM Parti'nin gençlik ve kadına yönelik çalışmalarını, yeni dönem Hakkari belediyesinin deprem, ulaşım ve halk ekmek ile ilgili politikaları üzerine konuştuk. 

Hakkari’nin yerel gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Belediye Eşbaşkan Adayı Mehmet Sıddık Akış, Çukurca’nın Kurudere köyünde dünyaya geldiğini ve 33 yıldır Dem Parti’nin öcüsü partilerin çeşitli kademlerinde görev aldığını anlattı. 

TEMA Vakfından Müdür Vekili Kızılkaya'ya ziyaret TEMA Vakfından Müdür Vekili Kızılkaya'ya ziyaret

Kadın ve çocuklara yönelik projeleri anlatan Yeşil Sol Parti’nin önceki dönem Hakkari İl eşbaşkanlığı görevinde bulunan Viyan Tekçe ise Hakkari doğumlu.
 
Seçim çalışmaları hakkında bilgi veren eşbaşkan adayı Akış, halkın içinde olduklarını, halkla beraber toplantılar gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda kentin kanaat önderleri ile bir araya geldiklerini, esnaf ve hasta ziyaretlerinde de bulunduklarını kaydetti.  Ve ekledi; “Halkımızı dinliyoruz, projelerimizi anlatıyoruz. Halkla temas konusunda hiç bir sıkıntı görmüyoruz.”

Hakkari’nin kısa ve uzun vadede çözülecek sorunları olduğunu söyleyen Akış, “Bugüne kadar Hakkari’de DEM Parti’nin devamı olduğu partilerin dışında bir hizmetin yapılmadığı görülmektedir. Bu sorunların başında altyapı geliyor. Hakkari’de kanalizasyon sorunu, su sorunu, yol sorunu park ve ulaşım sorunu, trafik gibi bir çok önemli sorunlar var” dedi. 

Kentte yol, su ve altyapı konularında yapılan yatırımların Hüseyin Ümit ve Fadıl Bedirhanoğlu döneminde hayata geçirildiğini savunan Akış, “Bedirhanoğlu döneminin ardından Hakkari’ye bir el atılmadı. Zaten son 9 yıldır belediye kayyum tarafından yönetiliyor. Kayyumun geldiği günden bugüne kadar çözülen bir sorun yok. Bu açıdan elbette biz sorunları biliyoruz. Biz geldiğimizde tüm sorunların farkında olarak görev süremiz boyunca sorunların üstesinden gelmeye çalışacağız” diye konuştu.

Kadın ve çocuklara yönelik projelere ağırlık vereceklerini söyleyen Eşbaşkan Adayı Viyan Tekçe “Parti olarak üzerinde çalıştığımız kadınlara yönelik Jin Kart projemiz var. Kentte yardıma muhtaç genç kadınlar ile annelere ihtiyaçlarını karşılamaları için yapılacak destekleri bu karttan sağlayacak. Anadilde çocuk kreşleri açmayı planlıyoruz. Parklar ve yeşil alanlar oluşturacağız. Yıllardır Hakkari’de doğalgaz var ama doğal verilmeyen evlerimiz var. Yapacağımız ilk işlerden biri bu evlere doğalgaz vermek olacak” dedi. 

Kentin sorunları bir bir sayan Akış, “Hakkari’nin merkezinde çevre yolu geçiyor. Bir çok ölümlü kazalar yaşandı. Buna yönelik projelerimiz var. Kreşler ile ilgili projelerimiz var. En önemli sorunlardan biri üst geçit sorunudur. Okulların olduğu yerlerde, kalabalık mahallelerin olduğu yerlerde hastanemizin olduğu yerde üst geçit yapmayı düşünüyoruz. Hakkari çok küçük bir il ama taziyeler çok kalabalık oluyor. Erkeklerin oturabileceği taziye yerleri var anma kadınların oturabileceği taziye evleri yok. Bu nedenle her mahallede olmasa bile bir birine yakın mahallelere birer taziye evi yapacağız. Bununla birlikte park sorunu var. Hakkari’de yaşlılarımız, annelerimizin gençlerin oturabileceği okey salonları dışında kıraathanelerin dışında insanların oturup bir çay içebilecekleri bir park yok. Siz de biliyorsunuz Hakkari merkezinde 70-80 yıllık bir park vardı. Şuanda AKP’nin bürosunun yeridir orası. Büroya dönüştürülmüş. Biz bu yerlere insanların oturabileceği. Eş dostu, kızı ile çocuğu ile annesi ve babasıyla oturabileceği ve rahat bir çay içebileceği parklar yapacağız” ifadelerini kullandı. 

Kentin bir diğer önemli sorunun su sorunu olduğu bilgisini paylaşan Başkan Adayı Akış, herkesin rahatlıkla su ihtiyacını karşılayacağı bir şekilde su sorununu çözeceklerini söyledi. 

Öğrenciler ve gençler ile ilgili de projeleri olduğunu anlatan Akış, “Bugün Hakkari belediyesinin kentteki bütün işsiz gençleri işe alacak imkanı yok. Keşke böyle bir şey olsa. Bu biz de olsak iktidar da olsa böyle bir imkan yok. Çünkü belediyede belli bir sayının üzerinde insan çalıştıramazsınız. Hissenin üçte birine denk gelecek şekilde eleman alabilirsiniz. Bizde bu şartları gözeterekten ihtiyaç varsa belediyede özelikle gençler konusunda hem belediyede hem de diğer alanlarda gençlerimize yardımcı olacağız. Öğrencilerimiz okul için il dışına giderken ulaşım konusunda ekonomik anlamda büyük bir sıkıntı çektiğini biliyoruz. Biz puanlama sistemi ile üniversiteye gidecek olan öğrencilerimize katkı sağlayacağız. Bu da bir açıdan okumaya teşviktir. Yandaşlarımıza, akrabalarımıza bize yakınlara değil puanı esas alacağız” dedi. 

Halk ekmek ve şehir içi toplu taşımaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akış, “Her ilde belediyeye ait fırınlar var. ucuz ekmek üretme vatandaşına ucuz ekmek sağlama anlamında bizde Hakkari’de bunu halkımızdan esirgemeyiz. Hatta imkanlar olabilirse belki ekmeği daha da ucuza veririz. Aynı zamanda ulaşım konusunda da engellilere ücretsiz ulaşım sağlayacağız. Basına kolaylık sağlayacağız, yaşlılar ve öğrenciler için en ucuz şekilde ulaşım sağlayacağız. Biz Hakkari’de insanların hangi şartlarda yaşadığını en iyi bilen partiyiz. Bu açıdan bu konuda elimizden geldiğince kolaylık sağlamaya çalışacağız. Çünkü biz de bu halkın bir parçasıyız” şeklinde konuştu. 

Kentteki deprem riski ve alınacak tedbirlere ilişkin de konuşan Akış, “Belediyenin riskli yapıları tespit etme ve projelendirme, ruhsatlandırma konusunda yetkileri var. Ama kentsel dönüşümü sağlama konusu tamamen merkezi hükümete bağlı bir durum. Merkezi hükümetin gücü desteği olmadan kentsel dönüşümün sağlanması mümkün değil. Zaten biz bunu görüyoruz siz de buna şahitsiniz 22 yıldır bu hükümet iktidardır. Hiç bir ilde kentsel dönüşüm konusunda bir başarı sağlanmadı. Çünkü devletin şuanki gücü gerçekten buna el vermiyor. Kentsel dönüşüm konusunda eğer bir başarısızlık varsa bu belediyelerin değil merkezi hükümetin sorunudur. Ama biz üzerimize düşeni yapacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşarak bu sorunu çözebiliriz. Çünkü bu mesenin yüzde 80 -90’I hem resmi anlamda hem de ekonomik anlamda merkezi hükümete bağlı bir konudur. Belediyelerin bu sorunu tamamen çözecek ne yetkileri ne de gücü var. Ruhsatlandırma konusu olsun, projelendirme konusu olsun, denetim ve denetleme konularında bize çok iş düşüyor bunu en iyi şekilde yapacağız. Ruhsatlar konusunda biz Zemin araştırması yapılmadan, bir proje geliştirilmeden biz hiç bir yapının yapılmasına izin vermeyeceğiz. Halkımız bu konuda müsterih ve rahat olsun” ifadeleri kullandı. 

Eski Hakkari Belediyesi hizmet binasının durumu ile ilgili de konuşan Akış, “Eski belediye binası sizde biliyorsunuz. Binanın çürük raporu varken bunlar onardılar. Özelikle kayyum döneminde onarıldı. Yani çürük raporu olmasına ragmen onarıldı. Belli kişilere peşkeş çekildi. Rant sağlamak amacıyla yapıldı. Bunun yapılmaması gerekirdi. Madem çürükse neden bu onarım yapıldı. Çürük değilse o zaman niye boşaltıldı. Şuanda da yıkmaya çalışıyorlar. Eğer başka bir yerde belediye hizmet binası yapma şansımız varsa başka bir yerde belediye binası yapacağız. Biz orayı yeşil alan veya park yapma gibi bir düşüncemiz var. Ama başka yerde de bir belediye hizmet binası şasımız yoksa elbette burayı yeniden belediye hizmet binasına dönüştürebiliriz” değerlenirmelerinde bulundu. 

Hakkari’de çok ciddi bir yoksulluk olduğunu buna bağlı olarak okulda olması gereken çocukların çalışmak zorunda olduğuna dikkat çeken Eşbaşkan adayı Viyan Tekçe, “Esnaf ziyaretlerimizde bir çok çalışanın çocuk olduğunu fark ettik. Gerçekten çocuklarımız çok küçük yaşta çalışmak zorunda hissediyorlar. Öncelikle 18 yaşın altındaki çocukların kesinlikle çalışmasına müsaade etmeme ve bir an önce bu çocukların okullarına geri dönmesini sağlamak lazım. Bunun için projeler geliştireceğiz. Çünkü çocuklar için öncelik eğitim. Eşbaşkanımla beraber halkımıza şu sözü veriyoruz. Kesinlikle şeffaf ve adil bir belediyecilik anlayışı ile hareket edeceğimizin sözünü veriyoruz. Halkımızdan da kendi beldediyesine sahip çıkmasını, sandıklara gitmesini ve sandıklara sahip çıkmasını istiyoruz” dedi. 

Hakkari halkına seslenen Akış ise 31 Mart seçimlerinin çok önemli olduğunun altını çizdi ve “Bu seçim bizim için çok önemli herkesin sandığa gidip oyunu kullanması gerekir. Barış kardeşlik ve umudun yolu birlik ve beraberlikten geçer. Bu seçim sürecinde Hakkari halkına yakıştırılan bazı söylemler var onları boşa çıkartın. Yüksek bir oyla iradenize sahip çıkın. 31 Martta büyük bir birlik içinde sandığa gidip partinize ve adaylarınıza sahip çıkmalıyız. Bu seçimin bir tarafı cezaevinde olan Sayın Demirtaş ve Gülten Kışanak gibi binlerce tutukluya sahip çıkmak destek vermektir. Diğer partinin de destek verdiği aday Devlet Bahçeli’dir. Bu yüzden biz halkımıza güveniyoruz. Partisine Sayın Demirtaş ve arkadaşlarına sahip çıkacaktır” mesajını verdi. 

Muhabir: Zeki Dara