Hakkari Milletvekilleri Öznur Bartın ve Onur Düşünmez, Yüksekova ilçesinde yüzde 96 engelli raporu bulunan yatalak hasta Süleyman Sabri Mavi’nin gözaltına alınması süreci ile ilgili İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna başvuruda bulundular.
Mavi’nin gözaltı sürecinde kalp krizi geçirdiğini anımsatan, Vekiller Bartın ve Düşünmez, 75 yaşında hasta mahpus Süleyman Sabri Mavi’nin yüzde 96 engelli raporu bulunduğunu ifade ettiler.
Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuru yapan Düşünmez ve Barın, “Cezaevi koşullarında yetersiz olduğu göz önüne alınarak sağlık durumunun cezaevinde kalmasına engel teşkil edeceği aşikardır. Mahpus Süleyman Sabri Mavi’nin ivedi bir şekilde tam teşekküllü bir hastaneye veyahut Adli Tıp Kurumuna sevkinin sağlanarak sağlık durumunun cezaevi koşullarına uygun olup olmadığı yönünde rapor alınmasının ve akabinde infazının ertelenmesi elzemdir” ifadelerine yer verdiler.
Hakkari Milletvekilleri Bartın ve Düşünmez Adalet Bakanı Yılmaz Tuncun yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti
* Yüksekova’da gözaltına alındığı sırada kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan Süleyman Sabri Mavi’nin sağlık durumu hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?
* Yüzde 96 engelli raporu bulunan ve yatalak durumda olan Süleyman Sabri Mavi’nin, Adli Tıp Kurumu’na sevkinin sağlanarak cezaevinde kalıp kalamayacağının raporlanması için Bakanlığınız bir girişimde bulunacak mıdır?
* Mahpusun infazının ertelenmesi konusunda Bakanlığınızca bir değerlendirme yapılmış mıdır? Eğer yapılmamışsa, bu yönde bir çalışma başlatılacak mıdır?
* Süleyman Sabri Mavi'nin cezaevinde kalmasının uygun olup olmadığına dair Adli Tıp Kurumu'ndan alınacak bir raporun temin edilme süresi ne kadardır? Bu süreçte mahpusun sağlık durumu nasıl gözetilecektir?
* İnfazı ertelenmezse, Süleyman Sabri Mavi’nin cezaevinde yaşamını sürdürebilmesi için gerekli bakım hizmetleri nasıl sağlanacaktır? Bu konuda Bakanlığınızın bir planı var mıdır?
* Süleyman Sabri Mavi gibi ağır hasta mahpusların cezaevinde tutulmalarının insan hakları açısından doğurabileceği sorunlar göz önünde bulundurularak, cezaevlerinde tutulmaları yerine alternatif infaz yöntemlerinin uygulanması düşünülmekte midir?
* Türkiye genelinde cezaevlerinde bulunan ağır hasta ve yaşlı tutuklu sayısı nedir? Bu kişilerin tedavi süreçleri nasıl yürütülmektedir?
* Ağır hasta ve yaşlı tutukluların infazının ertelenmesi konusunda Bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Şu ana kadar kaç tutuklunun infazı bu sebeplerle ertelenmiştir?
* Cezaevlerinde bulunan ağır hastaların sağlık hizmetlerine erişimi konusunda Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir? Cezaevi koşullarında yeterli tıbbi bakım sağlanabiliyor mu?
* Cezaevinde tek başına yaşamını sürdüremeyecek durumda olan mahpuslar için sağlanan bakım hizmetlerinin standartları nelerdir? Bu hizmetlerin denetimi nasıl yapılmaktadır?