YÜKSEKOVA – Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı, 120 haneli Çukurca Köyü’nden geçen derede başlatılan 6 kilometrelik taş tahkimatlı dere ıslahı çalışmaları aralıksız devam ediyor.

İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan köyde, uzun yıllardır yaşanan taşkınların yol açtığı tahribatın giderilmesi ve yerleşim alanlarının korunması amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri sahada yoğun mesai yürütüyor.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 derecenin altına düştüğü, kar kalınlığının ise yer yer 20 santimetreyi bulduğu bölgede; DSİ iş makineleriyle dere yatağına taş taşınırken, tahkimat için gerekli kaya malzemeleri dere tabanına yerleştiriliyor. Çalışmalar, DSİ’nin kendi imkân ve ekipmanlarıyla gerçekleştiriliyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yüksekova ilçesine bağlı Çukurca Köyü’nde kış şartlarına rağmen sürdürülen 6 kilometrelik dere ıslahı çalışmasına ilişkin görüntü ve bilgileri sosyal medya hesabından paylaştı.

Bakan Yumaklı'nın paylaştığı videoda, Çukurca Köyü Muhtarı Bahattin Örtaş, köyün 120 haneli ve binin üzerinde nüfusa sahip olduğunu belirterek, köyün içinden geçen derenin geçmişte ciddi mağduriyetlere yol açtığını ifade etti.

Örtaş, “Dere köyün başından başlayıp sonuna kadar yerleşim alanlarının içinden geçiyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında yaşanan su taşkınları büyük zarar veriyordu. Geceleri sabaha kadar uyuyamıyor, nöbet tutuyorduk. Hayvanlarımızı başka yerlere götürmek zorunda kalıyorduk. Başvuruda bulunduk. Şu anda köyümüzde 10–15 civarında iş makinesi çalışıyor. Ekskavatörler, kamyonlar, kırıcılar ve personellerle herkes derdimize derman olmaya çalışıyor. Yüksekova’nın bu şartlarında, bu mevsimde böyle bir çalışma bizim için büyük bir nimettir. Çukurca Köyü halkı adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum,” ifadelerini kullandı.

İskender Ertuş'dan hakkındaki iddialara açıklama
İskender Ertuş'dan hakkındaki iddialara açıklama
İçeriği Görüntüle

Öte yandan, köyde yürütülen dere ıslahı çalışmaları ilk olarak Hakkari İl Sesi Gazetesi tarafından, “Hakkari’de kar altında dere ıslahı mesaisi” başlığıyla kamuoyuna duyurulmuştu.

Muhabir: Zeki DARA